Losandželosā svētdien notika 60. ikgadējā "Zelta globusa" balvu piešķiršana, kuras šogad kā vieni no pirmajiem saņēma aktieris Ričards Gīrs un aktrise Renē Zelvegere par savām lomām filmā "Čikāga" ("Chicago"), kas stāsta par noziedzību un mīlestību šajā pilsētā džeza laikmetā.
‘Zelta Globusi’ sadalīti

''Zelta globuss'' Holivudā

Gīrs tika apbalvots kā labākais aktieris mūziklā vai komēdijā, bet Zelvegere - kā labākā aktrise mūziklā vai komēdijā.

"Čikāga" bija nominēta astoņās "Zelta globusa" kategorijās. Tā saņēma "Zelta globusu" kā labākā kinofilma mūzikla vai komēdijas kategorijā, bet kā labākā kinofilma drāmas kategorijā tika godalgota kinolente "Stundas" ("The Hours").

53 gadus vecais Gīrs pārspēja Nikolasu Keidžu, kurš bija nominēts par lomu filmā "Adaptation", kā arī Kīranu Kalkinu ar lomu filmā "Igby Goes Down", britu kinozvaigzni Hjū Grantu ar lomu filmā "About a Boy" un Adamu Sandleru ar lomu kinolentē "Punch-Drunk Love". 33 gadus vecā Zelvegere pārspēja Ketrinu Zetu-Džounsu, kura tēloja "Čikāgā" un bija nominēta tajā pašā kategorijā.

"Es nespēju tam noticēt," sacīja Zelvegere, saņemot "Zelta globusa" statueti no Arnolda Švarcenegera rokām. Viņa uzslavēja Gīru un Zetu-Džounsu, kā arī filmas "Čikāga" režisoru Robu Māršalu. Neilgi pirms tam Gīram balvu pasniedza Šarona Stouna.

"Zelta globusu" kā labākais aktieris drāmā saņēma Džeks Nikolsons par lomu filmā "Par Šmitu" ("About Schmidt"), bet kā labākā aktrise drāmā - Nikola Kidmena par lomu filmā "Stundas" ("The Hours").

Merila Strīpa ieguva "Zelta globusu" kā labākā otrā plāna aktrise komēdijā par lomu filmā "Adaptation", bet Kriss Kūpers ieguva labākā otrā plāna aktiera lomu tajā pašā režisora Sopaika Džonza filmā, kura vēsta par neirotisku scenāristu.

"Es esmu bijusi nominēta 789 reizes," sacīja 53 gadus vecā Strīpa. "Es biju gatavojusies ilgam ziemas miegam," sacīja Strīpa un piebilda, ka nav sagatavojusi laureāta runu, jo neesot apbalvota ne reizi kopš "Pleistocēna ēras". Viņa pateicās filmas "Adaptation" aktieriem Nikolasam Keidžam un Krisam Kūperam, kā arī režisoram Spaikam.

Strīpa bija nominēta arī labākās aktrises balvai drāmas kategorijā par lomu kinolentē "Stundas" ("The Hours").

"Zelta globusu" kā labākais kinorežisors saņēma Martins Skorsēze, bet par labāko kinoscenāriju tika apbalvoti filmas "Par Šmitu" ("About Schmidt") scenāristi Aleksandrs Peins un Džims Teilors. Par labāko oriģinālpartitūru tika atzīta Eliota Goldentāla veidotā partitūra filmai "Frīda" ("Frida"), bet par labāko oriģināldziesmu - grupas U2 izpildītā dziesma "The Hands That Built America" no filmas "Ņujorkas bandas" ("Gangs of New York"). "Zelta globusu" kā labākā kinofilma svešvalodā saņēma Spānijas režisora Pedro Almodovara filma "Runā ar viņu" ("Hable con ella").

Starp pirmajiem šīgada "Zelta globusu" laureātiem televīzijā bija ASV kinozvaigznes Dženifera Anistone, Donalds Saterlends un Uma Turmane.

34 gadus vecā Anistone saņēma statueti kā labākā aktrise televīzijas seriālā mūzikla vai komēdijas kategorijā par savu lomu seriālā "Draugi" ("Friends"), bet kā labākais aktieris šajā kategorijā - Tonijs Šelhaubs par lomu seriālā "Mūks" ("Monk").

Turmane tika apbalvota kā labākā aktrise miniseriālā vai televīzijai veidotā filmā par lomu lentē "Histērisks aklums" ("Hysterical Blindness"), bet kā labākais aktieris šajā kategorijā "Zelta globusu" saņēma Alberts Finijs par lomu lentē "The Gathering Storm". Kino veterāns Saterlends ieguva "Zelta globusu" kā labākais otrā plāna aktieris seriālā, miniseriālā vai televīzijai veidotā filmā par savu lomu lentē "Ceļš uz karu" ("Path to War"), bet kā labākā otrā plāna aktrise šajā kategorijā tika gogaldota Kima Ketrela (Kim Cattrall).

Kā labākā televīzijas drāma "Zelta globusu" ieguva "Vairogs" ("The Shield"), kā labākais mūzikls vai komēdija - "Savaldiet savu entuziasmu" ("Curb Your Enthusiasm"), kā labākais miniseriāls vai televīzijai veidota filma - "The Gathering Storm".

Kā labākais aktieris TV drāmā tika godalgots Maikls Čikliss par lomu seriālā "Vairogs" ("The Shield"), bet kā labākā aktrise TV drāmā - Edija Falko no seriāla "Soprāno ģimene" ("The Sopranos").

"Zelta globusus" piešķir Holivudas Ārzemju preses asociācija, un šo ceremoniju vēro televīzijas skatītāji vairāk nekā 130 valstīs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!