Foto: Publicitātes foto

Pēc pandēmijas radītās piespiedu pauzes pasaules kinoteātros beidzot iznāca ilgi solītais (un dažiem arī ilgi gaidītais) turpinājums vienam no 80. gadu nozīmīgākajiem blokbāsteriem "Top Gun". 1986. gada oriģināls kļuva par absolūtu kases grāvēju un vienā mirklī padarīja 23 gadus veco Tomu Krūzu par superzvaigzni, kā arī radikāli mainīja Holivudas lielfilmu tapšanas formulu. "Top Gun: Maveriks" vairāk uzskatāms nevis par tiešu turpinājumu, bet drīzāk savdabīgu oriģināla atjauninājumu. Tās panākumi kalpo par apliecinājumu tēzei, ka Toms Krūzs šodien ir pēdējā īstā "vecā kaluma" Holivudas kinozvaigzne.

Nekādu šaubu, ka oriģinālais "Top Gun" – visai primitīvs "pieaugšanas" stāsts par sāncensību starp amerikāņu iznīcinātāju skolas pilotiem seksīgo brašuļu Toma Krūza un Vela Kilmera atveidojumā – no vienkārši ārkārtīgi veiksmīga kases grāvēja mūsdienās kļuvis par īstenu aizgājušā laikmeta popkultūras fenomenu ar daudziem miljoniem fanu visā pasaulē. Ja filma tolaik patika gandrīz visiem, izņemot kritiķus, tad šodien tās ietekmi – labu vai sliktu – spiesti atzīt arī lielākie snobi. Tas nekādi nav padarījis "Top Gun" par labu kino, tomēr tā droši ierindojama tajā filmu kategorijā, ko kinomīļi mēdz dēvēt par "guilty pleasure" jeb "labsajūtas filmām". Domājams, ka "Top Gun: Maveriks" laika gaitā sagaida līdzīgs liktenis, lai arī kritiķu atzinība filmai ir negaidīti liela.

Pēc subjektīvām sajūtām vadoties, gribas teikt, ka "Top Gun" mūsu platuma grādos nekad nav baudījusi līdzvērtīgu popularitāti 90. gados iecienītajiem "bojevikiem" ar Staloni, Švarcenegeru, Van Dammi un citām grāvējfilmu zvaigznēm. Tikmēr otrpus okeānam tā vienā mirklī padarīja par zvaigznēm Tomu Krūzu un filmas producentu duetu Donu Simpsonu un Džeriju Brukheimeru. Mazāk slavas tika režisoram Tonijam Skotam, tobrīd jau ievērojamā Ridlija Skota brālim, kuru "Top Gun" filmēšanai nolīga, balstoties uz viņa vizuāli izsmalcināto reklāmas rullīti autoražotājam "Saab" (tajā auto uz skrejceļa sacentās ar iznīcinātāju).

Lielā mērā par "Top Gun" tapšanu jāizsaka pateicība arī ASV militāristiem, kas sniedza pamatīgu finansiālo atbalstu un iecerēja filmu kā reklāmas kampaņu jauno pilotu pievilināšanai.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!