Foto: Jānis Deinats

Aktieris Ivars Kalniņš 9. aprīlī viesosies Dundagas pilī, lai dalītos ar savu radošo pieredzi un palīdzētu vākt ziedojumus Ukrainas atbalstam. Radošās pēcpusdienas sākums – pulksten 14.

"Dārgie draugi! Mana karstākā, šī brīža vēlēšanās ir, lai visdrīzāk izbeigtos kara darbība Ukrainā," vēsta Ivars Kalniņš. "Tā ir zeme, kur dzīvo mani draugi un mani kolēģi. Es vairākkārt esmu sadarbojies ar Kijivas, Odesas un Jaltas kinostudijām. Jau 20 gadus esmu saistīts ar producentu grupu no Poltavas. Šī grupa iestudē teātra izrādes, organizē šo izrāžu viesizrādes visā pasaulē, organizē dažādu mākslinieku koncertdarbību."

"Arī pandēmijas laikā, kad tas kļuva iespējams, mēs uzstājāmies ukraiņu bēgļiem Vācijā, Austrijā, Šveicē un Kiprā. Šie bēgļi ir tā emigrācijas daļa, kas izveidojās pēc 2014. gada notikumiem. Būsim modri, turēsim acis un ausis vaļā! Lai mūsu sirdis vienmēr ir atvērtas līdzpārdzīvojumam un mīlestībai, lai esam gatavi vienmēr palīdzēt. Tad šajā labo jūtu pasaulē nogrims viss ļaunums un naids. Mēs uzvarēsim un dzīvosim skaistā, saticīgā, mīlestības pilnā pasaulē," saka aktieris. pirms gaidāmās tikšanās Dundagā, solot klātesošjiem atklāt arī kurš un kāpēc ir viņa mīļākais TV seriāls.

Pasākuma apmeklējums ir par ziedojumu Ukrainas atbalstam. Pasākumā par papildus ziedojumu būs iespēja iegūt Ivara Kalniņa mūzikas ierakstus - CD un vinila plates.

Ivars Kalniņš dzimis 1948. gadā Rīgā, četru bērnu ģimenē. Pēc pamatskolas aizgājis strādāt – pie tēta par atslēdznieka palīgu. Vidusskolā mācījies pa vakariem – beidzis Rīgas Raiņa 8. vakara (maiņu) vidusskolu (1968). Māsas aicināts, aizgājis uz Rīgas Kinostudijas tautas kinoaktieru studiju. To Ivars Kalniņš absolvēja 1971. gadā. Tam sekoja Jāzepa Vītola Latvijas valsts konservatorijas (tagad Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija) teātra fakultāte, ko viņš beidza 1974. gadā. Jau diplomdarba izrādē – Andreja Dripes "Pēdējā barjerā" (režisors Arnolds Liniņš) viņš spēlēja galveno lomu.

Ivars Kalniņš pārstāv skatuves mākslinieku paaudzi, kas iezīmē jauna laikmeta sākumu latviešu teātrī un kinematogrāfā, kad režisora Arnolda Liniņa Dailes teātra kurss sāk praktizēt organiskās vai dabiskās aktiermeistarības tendenci.

Viņš no 1972. līdz 2000. gadam bijis Dailes teātra aktieris. Arī pēc aiziešanas no Dailes Ivars Kalniņš turpina spēlēt teātri, filmēties un muzicēt.

Dundagas pils ir vecākā un lielākā Ziemeļkurzemes pils, kas cieši saistīta ar baltvācu kultūras mantojumu. Tā celta līdzās Vanemas kuršu pilskalnam un kopš 1237. gada tika pierakstīta Rīgas bīskapijai, vēlāk - Rīgas domkapitulam un vairāk kā 200 gadus (līdz 1920. gada agrārreformai) tā piederēja muižnieku Ostenzakenu dzimtai, kas no šejienes pārvaldīja kā Ziemeļkurzemi, tā - Dienvidkurzemi. Pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumam 2021. gadā noslēdzās vērienīgi pils atjaunošanas darbi - tika atjaunota daļa pirmā un otrā stāva telpu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!