Foto: Arhīva foto. Kadrs no filmas "Limuzīns Jāņu nakts krāsā"

3. oktobrī 75 gadu jubileju svin populārais un tautā cienītais teātra un kino aktieris Uldis Dumpis. Latvijas Nacionālā arhīva Latvijas Valsts kinofotofonodokumentu arhīvs, pievienojoties mākslinieka talanta cienītājiem un sveicējiem, piedāvā iepazīties ar fotodokumentiem, kuros redzams aktieris Uldis Dumpis dažās no populārākajām lomām kino un teātrī.

Uldis Dumpis dzimis 1943. gadā Bauskā. Pirmos dzīves gadus pavadījis dzimtas mājās Īslīces pagastā, vēlāk ar māti pārcēlušies uz Rundāles pagastu un Bausku. Skolas gaitas Uldis Dumpis sācis Īslīces pamatskolā, mācījies Pilsrundāles septiņgadīgajā skolā, 1961. gadā beidzis Bauskas vidusskolu.

Lai arī jaunieša nodoms bijis studēt LVU Ģeogrāfijas fakultātē, izvēle kritusi par labu skatuves mākslai. Studijas uzsāktas Latvijas Valsts konservatorijas Teātra fakultātes Aktieru nodaļā. Pēc tās absolvēšanas, no 1965. gada Uldis Dumpis ir Nacionālā teātra aktieris, kur darbojas joprojām.

Viņa pūrā ir īpaši bagāts lomu klāsts. Pirmā loma teātrī bija Arvīda Griguļa lugā "Savu lodi nedzird". Populārāko lomu sarakstā ir Lilioms Ferenca Molnāra lugā "Lilioms", Ābrams Rūdolfa Blaumaņa "Skroderdienās Silmačos", Ārčers izrādē "Kavalieru viltība", Broņislavs Timrāns Paula Putniņa lugā "Ar būdu uz baznīcu", Edgars Ceplis Pāvila Rozīša romāna "Ceplis" dramatizējumā, Ontons Danskovītes lugā "Latgola.lv" u.c.

Uldis Dumpis plaši pazīstams arī kā kinoaktieris. Kino debija notika 1964. gadā ar pulkveža adjutanta lomu Rīgas Kinostudijas filmā "Cielaviņas armija". Mākslinieka filmogrāfijā ir vairāk nekā 80 kinolomu Rīgas un arī citu kinostudiju spēlfilmās un TV seriālos. Populārākās kinolomas ir Didzis filmā "Pūt, vējiņi!", piķieris Jānis "Melnā vēža spīlēs", Ēriks Tūters filmā "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", tēvs filmā "Emīla nedarbi" u.c.

Aktieris par savu darbu, aktiermeistarību saņēmis ne tikai tautas mīlestību un cieņu, bet ticis vairākkārt apbalvots. Uldim Dumpim 2002. gadā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis. Viņš saņēmis arī Andreja Pumpura prēmiju (1987), Alfrēda Amtmaņa - Briedīša prēmiju (1995). Vairākkārt saņemtas "Gada aktiera" balvas, bet 2015. gadā – "Spēlmaņu nakts" balva par mūža ieguldījumu teātra mākslā. 2017. gadā piešķirtā Lielā Kristapa balva "Labākais aktieris otrā plāna lomā" par lomu filmā "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!