Foto: Valdis Jansons

Piektdien, 6. februārī plkst. 19:00, notiks projekta "Kara piezīmes" trešais pasākums, ko organizē "Dirty Deal Teatro" sadarbībā ar fondu atvērtai sabiedrībai DOTS. Šoreiz savu teātra tekstu par Ukrainas notikumiem un to ietekmi uz Latviju raksta jaunais dramaturgs Matīss Gricmanis, lugas lasījumu iestudē režisors Dāvis Auškāps.

Pēc lasījuma sekos publiska diskusija, kurā piedalīsies radošā komanda un viedokļu līderi, kā arī skatītāji.

Projekta "Kara piezīmes" ietvaros katru mēnesi cits dramaturgs un režisors līdz pat augustam sekos līdzi notiekošajam pasaules politiskajā ainā, lai redzēto, dzirdēto un sajusto pārvērstu dramaturģiskā materiālā. Projektā radītie teksti tiek piedāvāti skatītājiem publiskos lasījumos katra mēneša pirmajā piektdienā, kā arī publicēti portālā "Satori".

6. februārī pasākumu pirmo reizi būs iespējams vērot arī internetā. Tiešraidi nodrošinās nacionālā informācijas aģentūra LETA, un tā būs skatāma portālā "Delfi".

"Es karu skatos, tas pat mani ietekmē, bet es to neuztveru nopietni. Es to nevaru uztvert nopietni, kamēr tas neatrodas man līdzās. Ja tas atrastos man līdzās, visticamāk, es bēgtu un atstātu savu māju un pagalmu par rotaļu laukumu karotājiem.

Bet, pat ja man nebūtu iespējas atstāt savu māju, es tik un tā karu neuztvertu nopietni. Es no bailēm zaudētu prātu, jo mans prāts vēlas skaidrojumus, un Ukrainas karš parāda, ka tos nevar iegūt," par sava darba ideju stāsta dramaturgs Matīss Gricmanis.

Savu "Kara piezīmju" lugu dramaturgs veidos kā divu cilvēku sarunu. Lai paslēptos sevī un būtu drošībā, viņi runā par to, ko dzird sev apkārt. Viņi nerunā savā balsī, nerunā saviem vārdiem. Viņiem viss jau ir pateikts priekšā, un viņi jau zina, ko šodien viens otram sacīs. Šis būs stāsts par sarunas neiespējamību, un šis būs stāsts bez skaidrojumiem.

Matīsa Gricmaņa radīto tekstu iestudēs režisors Dāvis Auškāps, lomās iejutīsies aktieri Artūrs Putniņš un Āris Matesovičs.

Pēc lasījuma sekos diskusija, kurā piedalīsies politologs un fonda atvērtai sabiedrībai DOTS valdes loceklis Ivars Ijabs, tehnoloģiju kompānijas "Infogram" finanšu direktors un "QUO Tu Domā" (Latvijas Debašu asociācijas) valdes loceklis Mārtiņš Vaivars, kā arī radošās komandas pārstāvji.

Diskusiju vadīs Rīgas Stradiņa universitātes Eiropas studiju fakultātes lektors, aktieris-improvizators Mārtiņš Daugulis. Diskusijas mērķis ir veicināt dalīšanos pārdomās un viedokļos ne tikai par pasākumā nolasīto teātra tekstu, bet galvenokārt par notikumiem Ukrainā un to sekām Latvijas sabiedrībā.

Projektā "Kara piezīmes" piedalās dramaturgi Ivo Briedis, Aiva Birbele, Matīss Gricmanis, Jānis Balodis, Justīne Kļava, Sergejs Timofejevs, Agnese Rutkēviča, Rasa Bugavičute, Lauris Gundars un teātra tekstu lasījumu režisori – Kārlis Krūmiņš, Ģirts Šolis, Dāvis Auškāps, Valters Sīlis, Dmitrijs Petrenko, Viesturs Meikšāns un Elmārs Seņkovs.

Ieeja "Kara piezīmju" lasījumos un diskusijās ir bez maksas, iepriekš "Biļešu paradīzes" kasēs piesakoties bezmaksas biļetei. Uz 6. februāra pasākumu brīvbiļetes vairs nav pieejamas, tāpēc interesenti tiek aicināti skatīties tiešraidi portālā "Delfi", kā arī sekot līdzi informācijai par nākamajiem pasākumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!