Foto: Kristaps Kalns

Latvijas Nacionālajā teātrī 18. oktobrī pirmizrādi piedzīvos Luisa Kerola "Alise Brīnumzemē", ko veidojusi režisore Inga Tropa . Iestudējuma scenogrāfs un papildinātās realitātes autors ir mākslinieks Gints Gabrāns.

"Visiem tiem cilvēkiem, kuri gaida tik zināmo stāstu klasiskā veidā, ļoti lūdzu uz izrādi nākt atvērtiem. Mūsu Alise ir visīstākā Alise, bet caur citu skata punktu. Es atstāju arī ļoti daudz vietas iztēles zonai," stāsta izrādes režisore Inga Tropa.

Savukārt teātra direktors Jānis Vimba atzīst, ka šī izrāde bijusi nopietns izaicinājums. Nezinu, ka kāds teātris mūsu reģionā izrādē būtu izmantojis tik sarežģītus tehnoloģiskos risinājumus. Un tas nav pašmērķis, mēs vēlamies uzrunāt bērnus viņiem saprotamā valodā. Izaicinājums bija arī radošajā komandā apvienot gan mūsu augstākās raudzes meistarus, gan titulētus un mākslas pasaulē augtu vērtētus viesmāksliniekus, gan tehnoloģiju ekspertus"

Tāpat kā Luisa Kerola grāmatā, galvenā varone Alise ir iztēles pilna meitene, kurai ir milzīga vēlme izzināt un izprast pasauli un to krāšņo Brīnumzemi, kas ir viņā pašā esoša. Alise uzsāk drosmīgu ceļu sevis un pasaules iepazīšanā, izstaigājot prāta spēļu labirintus, kur viss izrādās citādāk nekā izskatās sākumā, un reibinošus karuseļus, kur galvas neprātā cērt nost, lai tālāk ar atvērtu sirdi dotos mīlestības ceļu, nonākot Brīnumzemē, kas ir bezgalīga, kas ir visa pirmsākums un kur it viss ir iespējams.

Alise savā ceļojumā uz Brīnumzemi arī mums pieaugušajiem atgādina par satikšanos ar bērnu sevī - aicinot dzīvot realitātē, izmantojot savu radošo potenciālu, lai jebkuru radušos situāciju piedzīvotu un transformētu caur pozitīvo. Nonākšana Brīnumzemē ir iespēja iegūt resursus, lai atdzīvinātu ikdienu, kas daudziem šķiet pelēka un garlaicīga, lai izlauztos brīvībā no rutīnas un būt patiesi dzīvam.

Kā uzsver izrādes veidotāji, "Alise Brīnumzemē" ir stāsts par sapņošanu ar vaļējām acīm un atvērtu sirdi.

Lomās: Laura Siliņa, Maija Doveika, Dita Lūriņa, Jurģis Spulenieks, Maija Arvena, Mārcis Maņjakovs, Jēkabs Reinis, Uldis Siliņš, Igors Šelegovskis, Kaspars Zvīgulis, Kristians Kareļins, Artis Drozdovs.

Kostīmu māksliniece Madara Botmane, mūzikas autore Anna Ķirse, gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, video mākslinieki Toms Zeļģis un Gustavs Voldemārs Lociks, horeogrāfe Liene Grava.

Izrādi domāta bērniem no septiņu līdz 14 gadu vedumam.

Īpaši šai izrādei teātra iekštelpās Latvijas Mobilais telefons ir izvietojis mazo 4G šūnu tīklu, kas ļauj aktieriem darboties papildinātās realitātes ietvaros un skatītājiem to visu vērot no zāles. Jau drīzā nākotnē ir plānots izmantot arī 5G tehnoloģiju.

Izrādes starpbrīdī apmeklētājiem ir īpaša iespēja vērot "Alises slepeno dārzu" ar mākslinieka Ginta Gabrāna veidoto "SAN App".

SAN ir GPS bāzēta papildinātās realitātes mobilā aplikācija. Aplikācija SAN tika radīta, izmantojot pilnīgi jaunu un pasaulē unikālu risinājumu, kas ļauj veidot GPS bāzētas lielizmēra virtuālas struktūras, kas redzamas viedierīcē kā papildinātās realitātes 3D objekti. Tie ir aplūkojami reālajā telpā no dažādiem skatpunktiem, un caur tiem var pārvietoties. Virtuālajiem objektiem ir patstāvīga GPS lokācija telpā bez optiskas piesaistes marķieriem vai plaknēm, kā tas ir citās papildinātās realitātes lietotnēs.

Aplikācija SAN lietojama Android un IOS vidē. Tā lejuplādejama bez maksas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!