Foto: F64

Pirmdien 7. janvārī no Nacionālā teātra lielās skatuves pēdējā gaitā pavadīta teātra prīma, viena no Latvijas aktiermākslas leģendām Velta Līne. Atvadīties no aktrises ieradies viss Nacionālā teātra kolektīvs, kā arī citu Latvijas teātru pārstāvji, kultūras un sabiedriskie darbinieki, kā arī politiķi.

Dienā, kad Velta Līne tiek guldīta zemes klēpī, īpašus, aktrisei veidotus raidījumus piedāvās gan Latvijas Televīzija, gan Latvijas Radio.

Latvijas Televīzijā 7. janvārī, plkst.19:30 tiks demonstrēts Līnei veltīts "100 g kultūras" raidījums.

Skatītāji varēs pieminēt aktrisi, gan ielūkojoties dažādos arhīva video materiālos, gan atvadu dienā fiksētajos notikumos un kolēģu, kā arī skatītāju emocijām. Studijā viesosies Veltas Līnes jaunības dienu partneris un vienaudzis, aktieris Jānis Kubilis, kurš jau ilgāku laiku nav uz skatuves, bet kuru vecākā un vidējā paaudze mīl un apbrīno joprojām. Atmiņās dalīsies aktrise, Veltas Līnes teātra krustmeita, Lāsma Kugrēna un režisore Indra Roga, kurai bija tā laime pēdējai strādāt un arī mācīties no tik izcila talanta un sevi nesaudzējošas aktrises izrādē "Divas sirdis".

Savukārt Latvijas Radio 7. janvārī raidījumā "Kultūras Rondo" uzreiz pēc ziņām vienpadsmitos, atvadoties no aktrises Veltas Līnes, pārlūkos ierakstus, kas glabājas radio arhīvā. Skanēs fragmenti no mākslinieces lomām un radošā mūža bagātās, daudzveidīgās dzīves atziņas, pārdomas, kas iemūžinātas sarunās ar Aldu Briedi.

Jau ziņots, ka Velta Līne mūžībā aizgāja pagājušā gada pēdējā dienā – 31. decembrī, 89 gadu vecumā.

Velta Līne bija Latvijas Nacionālā teātra aktrise kopš 1946. gada. Viņa saņēmusi visus nozīmīgākos Latvijas valsts apbalvojumus par savu darbu, ieskaitot Triju Zvaigžņu ordeni un "Spēlmaņu nakts" balvu par mūža ieguldījumu, bet 2002./2003.gada sezonā - "Spēlmaņu nakts balvu" kā labākā dramatiskā teātra aktrise par Fainas Raņevskas lomu "Divās sirdīs".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!