Foto: Publicitātes foto
Mākslas telpa un izdevniecība "Aminori", svinot Dailes teātra simtgadi, lasītājiem sagatavojis īpašu izdevumu – aktiera un režisora Jura Strengas stāstītus atgadījumus par teātri un dzīvi.

Kā informē izdevēji, stāstus klausījusies un pierakstījusi kinorežisore un žurnāliste Ilona Brūvere, veidojot aktiera sajūtu, sapņu un dzīves notikumu kaleidoskopu dokumentālās prozas žanrā.

"Šeit kā filmas epizodēs, kuras vieno teatrāls sižets un absurdā dramaturģija, galvenajā lomā uz jūtu, domu un atmiņu skatuves vienmēr ir pats aktieris," raksta izdevēji.

Kopš pagājušā gadsimta piecdesmitajiem gadiem, kad Juris Strenga Dailes teātrī sāk piedalīties Eduarda Smiļģa izrādēs, viņš raksta piezīmes par teātri, sevi un apkārt notiekošo. Aktieris atstāj piezīmes uz lugu vai scenāriju eksemplāriem, uztic savas domas kabatas blociņiem un vecām skolas burtnīcām, kur pierakstīto šodien atšifrēt praktiski vairs nav iespējams.

Aktieris Juris Strenga lielu skatītāju mīlestību guvis vēl pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados ar galveno lomu Ibsena drāmā "Brands" Dailes teātri 1975. gadā, saglabājot šo atzinību teātrmīļu nostāstos un leģendās vēl šodien.

Kā atgādina izdevēji, Ilmāra Blumberga scenogrāfija piešķīra iestudējumam dziļu filozofisko skanējumu, un Blumbergs režisoram Arnoldam Liniņam uzstāja – "Brandu spēlēs tikai Strenga!"
Šeit sakrīt viss – sadarbība ar tolaik jauno režisora asistentu Kārli Auškāpu, Strengas aktieriskais šarms, ansambļa koleģialitāte un izrādes stilistiski žanriskā vienotība. Mūziku izrādei raksta Raimonds Pauls.

Kā raksta izdevēji, "Mana grāmatvedība" nekavējas slavas mirkļu paēnā, bet ir dokumentāls vēstījums aizkulišu dzīlēs – atmiņu vizualizācija tagadnes formā ar lasītājam dotu iespēju sajust laika garšu, cilvēku attiecības, aizraušanās, ideālus, draudzību un nodevību kā visu dzīvo, kas piemīt tikai klātesošiem notikumiem. Grāmatā minētas Dailes teātra leģendas Uldis Pūcītis, Artūrs Dimiters, Pēteris Pētersons, Vija Artmane, Eduards Smiļģis, Harijs Liepiņš, Ausma Kantāne, Eduards Pāvuls, Olga Dreģe, Gunārs Placēns un daudzi citi.

"Mana grāmatvedība" piedāvā lasītājam aktiera stāstus kā krāšņu skatuves, dzīves uztveres un esības nojausmas dokumentu, ļaujot ielūkoties teātra un dzīves neredzamās daļas aizkulisēs ar smaidu, vēsta izdevēji.

Grāmatā izmantoti vairāk nekā piecdemit attēlu no Dailes teātra, Eduarda Smiļģa Teātra muzeja un Jura Strengas personiskā arhīva. Izdevuma grafisko dizainu veidojis Artis Rutks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!