Latvijas Televīzijas Pirmajā kanālā cikla ”Teāris.zip” ietvaros, sestdien, 29. septembrī, plkst.21:35 varēs noskatīties Antona Čehova lugas "Kaija" iestudējumu Jaunajā Rīgas teātrī, režisors Alvis Hermanis, portālu ”Delfi” informē LTV pārstāvji.

Pirms izrādes 1998. gada ieraksta demonstrējuma, plkst, 21:20, kā arī izrādes starpbrīdī, plkst. 23:00 - raidījums "Teātris.zip", kuru vada Ojārs Rubenis. Raidījuma studijas viesi būs aktieri Aurēlija Anužīte, Ģirts Krūmiņš, Vilis Daudziņš un teātra kritiķis Normunds Naumanis.

A. Čehova nemirstīgā un pasaules režisorus visu laiku interesējošā luga piesaistīja režisoru Alvi Hermani teātra veidošanās sākuma gados. Tēma par mākslinieka vietu un jauna teātra radīšanu tolaik bija aktualitāte. Tā ir aktuāla arī šodien. Izrāde ”Kaija” Jaunajā Rīgas teātrī pirmizrādi piedzīvoja 1996. gada 24. septembrī, bet Latvijas Televīzija to ierakstīja 1998. gadā.

Rakstnieka Trigorina lomu atveido pats šīs izrādes režisors Alvis Hermanis. Līdzās jaunajai Aurēlijai Anužītei, Ģirtam Krūmiņam, Vilim Daudziņam, varēs redzēt arī vecmeistarus Arnoldu Liniņu un Oļģertu Kroderu. Izrādes savdabīgo stilu teātra baltajā foajē papildina speciāli izgatavotas lelles.

”Tā ir neparasta, spilgta, ievērības cienīga izrāde,” 1996.gadā rakstīja teātra zinātnieks Viktors Hausmanis

”Antona Čehova ”Kaiju” Jaunajā Rīgas teātrī izrāda baltajā kolonnu zālē. Visā spēles telpas platumā izbūvēta miniatūra leļļu muiža – parks, flīģelis, ezers, divstāvu dzīvojamā ēka. Pirmais stāvs novietots uz paaugstinājuma, kas skatītājiem tuvāk, otrais – uz tālāka paaugstinājuma. Pa vidu eja. Optisks māns liek abus stāvus uztvert kā vienai ēkai piederošus, bet faktiski tie atrodas paralēlās plaknēs. Kad aktieru lielie, ”nogrieztie” torsi slīd pa eju starp mazajām ēciņām, rodas dīvains sirreālistisks iespaids. ... Izrādes sirreālistisko garu pasvītro arī pāris sprīžu garas lelles – tēlu dubultportreti, kas padzīvo šo pasauli un ar kurām tēli ”spēlējas”. ...Alvis Hermanis savā izrādē runā par jaunu formu nepieciešamību dzīvē, cilvēku savstarpējās attiecībās. Taču viņš diez vai tic šo jauno formu iespējamībai, tāpēc izrāde ir rūgta un skumja, neskatoties uz daudzajām komiski dīvainajām norisēm,” laikrakstā ”Diena” 1996.gadā raksta teātra zinātniece Silvija Radzobe.

Izrādes fragmentus var noskatīties Latvijas Televīzijas mājaslapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!