Latvijas Nacionālais teātris 28. maijā ar e-teātri "X paaudze" Ināras Sluckas režijā atklās jaunu spēles laukumu "Baltais kubs". E-teātris ir jauna teātra forma, kas ļauj teātrim ne tikai strādāt ieilgušās ārkārtējās situācijas apstākļos, bet varētu turpināt pastāvēt arī tad, kad teātra darbs atgrieztos ierastajā kārtībā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāve Līga Rimšēviča.

Viens no mūsdienu pieprasītākajiem teātra spēles laukumiem ir "black box" ar brīvi transformējamu telpas iekārtojumu, savukārt mākslas pasaulē kā izstāžu zāles forma ir pazīstams "baltais kubs". Nacionālais teātris kā savas jaunās iestudējumu telpas formu ir izvēlējies šo baltā kuba principu, kurā aktieru spēles telpa ir tukšs, balts kubs un scenogrāfija tiek veidota, ar videoprojekcijām radot papildināto realitāti.

LMT Jaunā zāle deviņu gadu laikā ir kļuvusi par telpu jauno režisoru eksperimentiem un bagātinājusi teātra pasauli ar veiksmīgiem atradumiem. Tagad Nacionālā teātra Inovāciju partneris LMT nodrošina arī e-teātrim "Baltais kubs" nepieciešamo atbalstu.

Jaunu ideju meklējumi aizsākās drīz pēc ārkārtas stāvokļa izsludināšanas valstī, jo kļuva skaidrs, ka tuvākajā nākotnē teātris tradicionālā formā strādāt nevarēs. Taču aktieriem, tāpat kā citiem skatuves māksliniekiem, ir svarīgi saglabāt formu, nezaudēt profesionalitāti.

Nacionālā teātra direktors Jānis Vimba saka: "Dzīvs teātris vienmēr ir progresīvs un mainīgs. Kādā formā šodien mums runāt ar skatītāju par būtisko? Latvijas Nacionālais teātris veido piecas e-teātra izrādes "Baltajā kubā". Augstas kvalitātes vizualitāte, skaņa un netipiska scenogrāfija. Bet nemainīgs pats svarīgākais – aktieris. Cilvēks ar savām domām, sapņiem un pārliecību."

Ikviens jauniestudējums top ievērojot sanitāro protokolu.

28. maijā pulksten 19.00 skatītājiem tiks piedāvāta "X paaudzes" pirmā epizode, bet pēc tās – tiešsaistes saruna "Zoom" platformā ar radošo komandu.

Pirmo e-teātra darbu "X paaudze", kas veidots pēc Duglasa Koplenda tāda paša nosaukuma romāna motīviem, iestudē režisore Ināra Slucka. "X paaudze" būs trīs epizodes, kas skatītājiem tiks piedāvātas dažādos datumos.

Iestudējuma centrā – trīs trīsdesmitgadnieki, kuri nolemj "uzspļaut tai dzīvei, kāda tā ir, un izkāpt no vājprātā joņojošās konvencionālās dzīves vilciena. Amerika ir pietiekami liela, lai būtu iespējams izdzīvot bez steigas un, stāstot stāstus..."

"Teātris mums šajā gadījumā piedāvāja skatuvi, kas sastāvēja no baltām plaknēm, uz kurām nekā nav, tika dota pilnīgi brīva vieta radošai izpausmei. Un Kaspars Zvīgulis bija tas, kurš uzreiz nāca ar ideju par "X paaudzi". Es izlasīju romānu un piekritu strādāt ar šo materiālu, komandā aicinot pazīstamo videomākslinieku Mārtiņu Dāboliņu," stāsta režisore Ināra Slucka.

E-teātra pirmajā piedāvājumā darbosies aktieri Kaspars Zvīgulis, Līga Zeļģe un Jānis Āmanis. Vidi radīs videomākslinieks Mārtiņš Dāboliņš.

"Baltajā kubā" plānoti arī divi režisora Valtera Sīļa darbi – Artūra Dīča jaundarbs "Mīlestība pandēmijas laikā", kurā spēlēs Arturs Krūzkops, un Vizmas Belševicas "Baltā sieva", ko iemiesos Madara Botmane.

Jauniestudējumu pirmizrādes plānotas ceturtdienās, biļetes nopērkamas Nacionālā teātra mājas lapā.

Ārkārtas situācijas laikā, lai nezudētu saikni ar skatītājiem, Latvijas Nacionālais teātris ir jau radījis virtuālo raidījumu sēriju "7 kraukļi un Saulcerīte", kurā katra sērija vidēji sasniedz 25 000 auditoriju. Šobrīd notiek darbs arī pie "Nacionālā teātra audiogrāmatu plaukta" veidošanas, Nacionālā teātra aktieri ierunā latviešu jaunākās literatūras darbus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!