Foto: Shutterstock
Jau šīs vasaras sākumā valdība lēma piešķirt 32 miljonus eiro kultūras nozarei, lai mazinātu Covid-19 radītās dīkstāves sekas. Tai skaitā tika solīts "glābšanas riņķis" teātriem, kuri šā gada pavasarī bija spiesti pilnībā pārtraukt spēlēt izrādes, bet vēlāk atsākt darbību ar drastiski ierobežotu skatītāju skaitu.

Tomēr ne visiem teātriem piešķirtā kompensācija ir bijusi pietiekama, turklāt dažādi teātri saņēmuši dažādas summas. "Nevēlos skaitīt naudu citu teātru kabatās, taču vēlos tikai salīdzināt atbalstu, ko esam saņēmuši, ar summu, kas nepieciešama pilnvērtīgai strādāšanai. 24 tūkstošu eiro kompensācija par pusi gada – tā ir aptuveni ceturtā daļa no teātra algu fonda (bruto)," sarunā ar "Delfi" stāsta Daugavpils teātra vadītājs Oļegs Šapošņikovs.

"Kad mēs šo finansējumu saņēmām, nebija priekšstata, kāda situācija ir pārējos teātros. Ne summas, ne princips, pēc kāda tās tiek piešķirtas, nekur nebija publiski pieejams. Gaidīju, ka kaut kur kādā informācija parādīsies par šo tik būtisko tēmu, taču – klusums. Bija troksnis ap iespējamo Liepājas teātra slēgšanu (kas ir pašvaldības paspārnē esošs teātris), taču šķita, ka Kultūras ministrijas paspārnē nekas tāds nevar notikt.

Ņemot vērā, ka Liepājas teātris pēc visiem parametriem ir salīdzināms ar mums, pie sevis domāju – vai tiešām tik liela brēka par pārdesmit tūkstošiem eiro, ko nu nekādi nevar atrast teātra izdzīvošanai? Tagad sāku domāt, ka tāda ir alga par pašaizliedzību un pieticību. Vinnētāji izrādījās tie, kuri tik cieši jostas nepievilka," savu sarūgtinājumu neslēpj Šapošņikovs.

"Delfi" lūdza Kultūras ministrijai atklāt teātriem piešķirto kompensāciju apjomu, kā arī formulas, pēc kādām aprēķināts katram teātrim piešķirtais finansējums. Savukārt teātru vadītājiem lūdzām izteikt savu viedokli par saņemto atbalstu.

Kā sadalīt trīs miljonus septiņiem teātriem?

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!