Rūdolfa Blaumaņa lugas "Pazudušais dēls" izrāde Valmieras Drāmas teātrī - var lepoties ar piecām nominācijām un trijām "Spēlmaņu nakts" balvām.
Dramatiski dziļajā, smalki psiholoģiskajā izrādē jūs sastapsieties ar šī gada labāko aktieri Aigaru Vilimu Roplaiņa lomā, labāko otrā plāna aktrisi Inesi Ramuti kā Roplainieti, un izrādes režisori Māru Ķimeli, kas atzīta par labāko savas profesijas pārstāvi aizgājušajā sezonā. Es piešķirtu vēl vienu balvu - par spilgtāko debiju teātros - Valmieras aktieru kursa audzēknim Kasparam Zvīgulim par galveno - Krustiņa lomu šajā izrādē, kas piestrāvota ar īpaši traģiku, trauslumu un jūtīgumu.

Šīs izrādes sakarā, īpaša vērtība ir jaunajai paaudzei, kas ienāk teātrī un organiski saplūst ar spēcīgo vidējās paaudzes aktieru ansambli, veidojot stilistiski vienotu izrādi - tuvplānu, kas vislabāk realizējas vietā, kur piedzimis, proti Valmierā.

Izrādei svarīgais enerģētiskais balanss savu mērķi skatītāja dvēselē visprecīzāk sasniedz tieši pašu mājās. To pierādīja viesizrādes Rīgā, kas daudzo apstākļu sakritību dēļ piedāvāja "Pazudušo dēlu" kā vienkārši labu izrādi, bet ne izcilu reālpsiholoģiskā teātra pērli. Tādēļ - nav ko slinkot - arī rīdziniekiem jābrauc izjust Valmieras teātra īpašo auru, jāredz, kur klasiķa Rūdolfa Blaumaņa "Pazudušā dēla", varoņi dzīvo starp spēļu automātiem un staigā sporta apavos, sajūtot veco, labo identificēšanās prieku ar tēliem - kā viņi mīl, vai nespēj mīlēt, tāpat kā mēs, un ne mirkli nezaudēt sasaisti ar mūsdienu realitāti - aktuāli un poētiski. Izrādi vēl var noskatīties 19. decembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!