Ar Maksima Gorkija lugas "Sīkpilsoņi" versiju "Egoisti" Viestura Meikšāna režijā Dailes teātra Kamerzālē 20. augustā sāksies tradicionālās Valmieras teātra viesizrādes Rīgā, portālu "Delfi" informē teātra pārstāvji.

Viesizrādes notiks no līdz 31.augustam, Dailes teātrī tiks spēlēti iestudējumi, kas Valmierā notiek Mazajā un Apaļajā zālē. Rīgas skatītājiem tiks piedāvātas arī ar teātri TT radītā Laura Gundara dziesma nedziedošajiem "Trio" autora režijā, Anšlava Eglīša komēdija "Bezkaunīgie veči" Jāņa Znotiņa un Reiņa Suhanova uzvedumā, kā arī pašas jaunākās izrādes - Augusta Strindberga "Jūlijas jaunkundze" Vladislava Nastavševa un Aleksandra Ostrovska "Līgava bez pūra" Oļģerta Krodera iestudējumā.

Savukārt lielās skatuves darbi - Jaroslava Hašeka "Šveiks" (rež. Varis Brasla) un L.Gundara "Advents Silmačos"(rež. Felikss Deičs) Rīgā tiks parādīti sezonas laikā.

Viestura Meikšāna iestudējums "Egoisti" pirmizrādi piedzīvoja aizvadītās sezonas izskaņā. Izrāde, kas veidota pēc Maksima Gorkija klasiskā darba "Sīkpilsoņi" motīviem ir stāsts par ģimeni, kurā vecāki nemitīgi cenšas saprast savu bērnus, palīdzēt tiem kļūt par kārtīgiem un laimīgiem cilvēkiem. Bet, kad bērniem jau tuvojas 30 gadi un nekas vēl nav izdarīts, nekas nav sasniegts, kad viņi nestrādā, bezjēdzīgi nosit savu laiku, atmosfēra mājās kļūst arvien nokaitētāka. To vēl pastiprina citi jaunieši, kas īrē ģimenes mājā istabas un īpaši neatšķiras viens no otra. Izrāde ir par "Cilvēku", par tā postu un šarmu, niecību un varonību. Gorkija luga un Čaka dzeja veido šīs izrādes lirisko noskaņu. Būs dzeja un mūzika, būs raksturi, kas nevēlās akli iet pa citu iemītām takām.

Lomās: Māra Mennika, Māris Bezmers, Sanita Pušpure, Elīna Vāne, Ģirts Rāviņš, Kārlis Neimanis, Ivo Martinsons vai Imants Strads, Inese Ramute, Aigars Vilims, Rihards Rudāks

Divas dienas – 22. un 23. augustā Dailes teātra Mazajā zālē varēs noskatīties Laura Gundara iestudējumu "Trio". Izrāde ir stāsts par trim latviešiem, kurus kādas Briseles viesnīcas ultramodernajā kafejnīcā saved kopā neparasts komercpiedāvājums - nopirkt sapni. Kaut brīnišķais darījums jau drīz izplēn, šī tikšanās ir piespiedusi tās dalībniekus pirmo reizi dzīvē uzdot sev galveno jautājumu: vai mūsu sapņi ir piepildāmi? Stāsta sižets ir spriegs, tuvs detektīva intrigai, kas ļauj aizrautīgi sekot notiekošajam: smieties un raudāt kopā ar tā varoņiem. Turklāt atbilde uz jautājumu ir pozitīva.

Lomās: Anna Putniņa, Tālivaldis Lasmanis, Imants Strads

Rīdziniekiem šajās viesizrādes būs iespēja noskatīties ar vecmeistara Oļģerta Krodera jaunāko iestudējumu "Līgava bez pūra". Aleksandra Ostrovska lugas iestudējumu varēs noskatīties Dailes teātra Mazajā zālē no 24. līdz 26. augustam.

Stāsts par skaistās, bet nabadzīgās Larisas mīlestību un precībām nevar beigties laimīgi, jo vīriešiem, kas lolo jūtas pret viņu, tikpat lielā mērā svarīga ir arī nauda.

"Lugā ir ļoti mūsdienīgs motīvs – varoņu pilnīgā pārliecība, ka nauda nosaka visu. Ļoti aplams pieņēmums, kas beigās daudzus arī iznīcina," uzskata izrādes režisors Oļģerts Kroders.

Lomās: Ieva Puķe, Dace Eversa, Ilze Pukinska, Krišjānis Salmiņš, Agris Māsēns, Imants Strads, Aigars Apinis, Rihards Jakovels vai Mārtiņš Lūsis, Juris Laviņš, Ģirts Rāviņš, Ivars Vanags, Regīna Devīte

Viesizrāžu laikā būs iespēja arī noskatīties plašu rezonansi izraisījušo Augusta Strindberga "Jūlijas jaunkundzes" iestudējumu Vladislava Nastavševa režijā.

"Jūtas vai iekāre saista trīs cilvēkus ar dažādu sociālo stāvokli – muižas īpašnieci Jūlijas jaunkundzi, sulaini Žanu un kalponi Kristīni. "Neviens nav spējīgs tikt galā ar saviem seksuālajiem aizspriedumiem – un tieši tāpēc Strindberga luga ir mūsdienīga, un būs tāda vienmēr. Jūlijas jaunkundzi un Žanu pazudina viņu ambīcijas. Kristīnes brīvība ir viņas pazemībā un pieticībā," apgalvo režisors, kuram šī ir debija Valmieras teātrī.

Lomās: Inese Pudža, Mārtiņš Meiers, Anta Aizupe.

Tāpat skatītājiem būs iespēja novērtēt jauno režisoru Reiņa Suhanova un Jāņa Znotiņa iestudējumu – Anšlava Eglīša "Bezkaunīgie veči".

Izrāde ir komēdija par trim latviešu vīriem, kam savulaik nācies pamest Latviju un kuri tagad vada savas vecumdienas Kalifornijā. Viņu vaļasprieki un attiecības, konflikti ar bērniem, kas uzsūkuši jaunās mītnes zemes ieražas un valodu, mēģinājumi saglabāt latvietību ļoti atgādina mūsdienu ekonomisko emigrantu dzīvi. Jaunie režisori Reinis Suhanovs un Jānis Znotiņš ķērušies pie lugas, ņemot talkā "Čikāgas piecīšus" un savas zināšanas par dzīvi aiz dzelzs priekškara pēc Otrā pasaules kara līdz PSRS sabrukumam.

Lomās: Rihards Rudāks, Januss Johansons, Juris Laviņš, Oskars Morozovs, Skaidrīte Putniņa

Biļetes uz Valmieras teātra viesizrādēm Rīgā nopērkamas Dailes teātra kasē, kā arī www.bilesuparadize.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!