Foto: Publicitātes foto
Nelikumīga kultūras priekšmetu aprite ietver trīs veidu nelikumīgas darbības, proti, šie priekšmeti ir nelikumīgi izrakti, zagti vai nelikumīgi izvesti no savas izcelsmes valsts. Šādu priekšmetu atrodot vai iegādājoties, jūs riskējat iesaistīties tā nelikumīgajā apritē, par ko var draudēt kriminālā atbildība.

Par to, kas ir kultūras priekšmeti un kādas ir to atšķirības, varat lasīt iepriekšējos šīs sērijas rakstos.

Kultūras priekšmetu iegāde

Iegādājoties arheoloģiskās senlietas, jāievēro īpaša piesardzība, jo daudzās valstīs, tostarp arī Latvijā, ir spēkā to iegādes ierobežojumi, jo īpaši, ja senlietu izcelsme saistīta ar karadarbības skartām teritorijām un militāru konfliktu zonām.

Iegādājoties kultūras priekšmetus, NKMP aicina noskaidrot:

  • kā un kad interesējošais kultūras priekšmets nonācis pie pārdevēja;
  • pārdevēja identitāti – vai tirgotājs ir uzticams un netiek turēts aizdomās par iesaistīšanos noziedzīgās darbībās, kā arī nav iekļauts sankciju sarakstos;
  • līdzīgu kultūras priekšmetu tirgus cenu – pārāk zema cena var norādīt uz priekšmeta nelikumīgu izcelsmi;
  • kādi priekšmeta izcelsmes dokumenti ir pieejami, piemēram, pirkuma līgums, īpašuma dokumenti, izvešanas atļauja, fotogrāfijas vai publikācijas u. c;
  • informāciju par kultūras priekšmetu. Piemēram, pārbaudīt, vai tas neatrodas INTERPOL Zagto mākslas priekšmetu datu bāzē, mobilajā lietotnē ID-ART.

Īpaši uzmanīgiem un vērīgiem jābūt, iegādājoties kultūras priekšmetus internetā.

Metāla detektori

Nopietnu apdraudējumu Latvijas arheoloģiskajam materiālam rada senlietu meklēšana, it īpaši izmantojot metāla detektorus. Notiekot nezinātniskiem rakšanas darbiem arheoloģiski nozīmīgās vietās, tiek sajaukti zemes slāņi un neatgriezeniski zaudēta informācija par Latvijas senāko vēsturi gan valsts aizsargājamos kultūras pieminekļos, gan līdz šim neatklātās senvietās.

Latvijas teritorijā ir aizliegts izmantot metāla detektorus kultūras pieminekļa un tā aizsardzības zonas izpētē bez NKMP izsniegtas atļaujas. Kā arī bez nekustamā īpašuma īpašnieka atļaujas ir aizliegts meklēt apslēptu mantu – tas attiecas arī uz meklēšanu, izmantot ierīces metāla priekšmetu un materiāla blīvuma noteikšanai.

Ja gadījies nejauši atrast

Ja gadījies atrast arheoloģisko senlietu vai tai līdzīgu priekšmetu, par to ir nekavējoties (ne vēlāk kā piecu dienu laikā), jāziņo Nacionālajai kultūras mantojuma pārvaldei (NKMP).

Atrodot kultūras priekšmetu, kas nav arheoloģiska senlieta, vispirms pārliecinieties par tā īpašumpiederību, noskaidrojot, vai tas nav zagts vai zudis. Kamēr priekšmetu nav iecerēts pārvietot, nav iemesla satraukumam. Tiklīdz rodas vēlēšanās īpašumā esošo priekšmetu pārvietot ārpus valsts robežām, aicinām sazināties ar NKMP.

Sīkāk par šo tēmu variet lasīt šīs sērijas rakstā "Ko darīt, ja atrodi kultūras priekšmetu?" (saite)

Reģistra veidošana

NKMP aicina izveidot un uzturēt savā īpašumā esošo kultūras priekšmetu sarakstu. To var izveidot un saglabāt sev piemērotā formātā, iekļaujot kultūras priekšmetu aprakstu un fotoattēlus, lai priekšmeta zādzības gadījumā datus varētu nekavējoties nodot tiesību aizsardzības iestādēm.

Paraugs, kā veidot kultūras priekšmetu aprakstu, atrodams e-pakalpojumā "Kultūras objektu apraksta veidošana".

Kur vērsties?

Par jebkuru jautājumu, kas skar kultūras priekšmetus un to apriti, var vērsties Nacionālajā kultūras mantojuma pārvaldē, kas īsteno valsts politiku kultūras pieminekļu aizsardzības jomā, un pārzina kultūras pieminekļus valsts teritorijā.

Nacionālā kultūras mantojuma pārvalde

Adrese: Mazā Pils iela 19, Rīga, LV-1050, Latvija

Tālr.: +371 67229272

E-pasts: pasts@mantojums.lv; arheologija@mantojums.lv

Vietne: www.nkmp.gov.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!