Foto: DELFI
Piektdienas priekšpusdienā Rīgā, kā arī Latvijas ziemeļu daļā, gaidāma vēja pastiprināšanās, liecina Latvijas Vides ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Vidzemē, Kurzemē, kā arī Rīgā rietumu, ziemeļrietumu vējš pūtīs brāzmās no 20 līdz 24 metriem sekundē.

Tāpat rīta pusē Rīgā ūdens līmenis paaugstināsies par 100 līdz 120 centimetriem.

Kā informē AS "Sadales tīkls", Latvijā elektroenerģijas piegāde piektdienas rītā stiprā vēja dēļ bija traucēta 1000 klientiem, Zviedrijā - 60 000, Igaunijā - vairāk nekā 40 000 klientiem.

Latvijā spēcīgs vējš vairāk vērojams Vidzemes daļā. Aktīvajā darba procesā "Sadales tīkla" speciālistiem ir ļoti grūti nosaukt precīzu klientu skaitu, kas ir bez elektrības spēcīgā vēja dēļ, jo ir papildus jāatslēdz elektrolīnijas posmi, lai nodrošinātu elektroapgādi no citām transformatoru apakšstacijām, tāpēc ir laika periodi, kad bez sprieguma palikušo klientu skaits ir mainīgs.

Pēc "Sadales tīkls" operatīvās informācijas datiem, plkst. 10:30 elektroapgāde traucēta aptuveni 3 000 klientu.

„Sadales tīkls" piektdien vietās, kur spēcīgais vējš izraisījis elektroapgādes traucējumus - Cēsu, Raunas, Burtnieku, Alūksnes, Gulbenes, Rūjienas, Strenču, Naukšēnu novadā organizē to operatīvu lokalizēšanu un novēršanu.

Gadījumos, ja tiek traucēta elektroapgāde, par atslēgumu un tā novēršanas gaitu klienti tiek informēti ar īsziņas (SMS) palīdzību. Par bojājumiem SMS tiek sūtīti tikai uz datubāzē reģistrēto lietotāju norādīto kontakttālruni. AS „Sadales tīkls" dispečeri seko līdzi situācijai vidējā sprieguma un zemsprieguma elektrolīnijās, operatīvi vadot bojājumu novēršanas darbu, savukārt uzstādītās IT sistēmas nodrošina informatīvo saiti ar klientiem, ziņojot par brīdi, kad elektroenerģijas piegāde klienta objektā ir atjaunota.

"Sadales tīkls" atgādina par drošību, kas jāievēro ikdienā, bet īpaši - spēcīga vēja gadījumā un mainīgos laika apstākļos, atrodoties elektrolīniju tuvumā. Jāatceras, ka spēcīga vēja ietekmē elektrolīnijā var iegāzties koks, vai ieķerties vēja nests zars, pārraujot elektrolīnijas vadu un radot apdraudējumu iedzīvotāju dzīvībai.

Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm, brāzmains vējš pūtīs līdz 13. decembra pēcpusdienai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!