Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tuvākajās dienās turpinās plašāk applūst vairāku upju palienes un zemākās vietas. Saistībā ar gaidāmajiem laikapstākļiem Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izsludinājis oranžo un dzelteno brīdinājumu.

Tuvākajās dienās vēl plašāk applūdīs zemākās teritorijas Daugavas posmā Vaikuļāni-Nīcgale. Applūdīs arī Daugavas pieteku lejteču posmi.

Brīdinājums ir spēkā no ceturtdienas pulksten 10 līdz svētdienas pulksten 14.

Oranžais brīdinājums nozīmē, ka iedzīvotājiem jābūt gataviem pasargāt sevi un savu īpašumu. Iespējama īpašumu un transporta infrastruktūras applūšana, traucēta elektroenerģijas un ūdens piegāde, telekomunikāciju sakari. Iespējama arī iedzīvotāju evakuācija. Cilvēki aicināti neapmeklēt un nepārvietoties plūdu apdraudētajās teritorijās.

Savukārt vairākās austrumdaļas upēs ūdens līmenis turpinās paaugstināties, plašāk applūdīs zemākās vietas, tomēr vairākos upju posmos ūdenslīmenis jau ievērojami pazeminājies. Ūdenslīmeņa kāpums Daugavā ir intensīvs, applūdušas upju palienes un zemākās vietas tās krastos būs ilgstoši.

Dzeltenais brīdinājums ir spēkā līdz piektdienas pulksten 15.

Glābēji brīdina, ka, pārvietojoties plūdu apdraudētajās teritorijās, ir jābūt piesardzīgiem.

Jau ziņots, ka šonedēļ Daugavas baseinā Baltkrievijā un Krievijā gaidāmi spēcīgi nokrišņi, to ietekmē aprīļa pirmajā pusē ūdens līmenis likteņupē ievērojami paaugstināsies, liecina jaunākās prognozes.

Ūdens līmenis Daugavā Latvijas teritorijā var kāpt vēl par vairākiem metriem. Gaidāmi lielākie pali kopš 2013. gada aprīļa, bet pie Jēkabpils ūdens līmenis nepakāpsies tik augstu kā šā gada janvāra lielajos plūdos.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!