Foto: F64
7. novembris ir diennakts, kad Latvijā ir vismazākā iespēja piedzīvot sezonai neatbilstoši augstu vai zemu gaisa temperatūru, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Šajā datumā ir mazākā amplitūda starp Latvijā reģistrēto minimālo un maksimālo gaisa temperatūru. Starpība starp 1912. gadā reģistrētajiem -12,2 grādiem un 1934. gadā reģistrētajiem +13,0 grādiem sasniedz 25,2 grādus. Salīdzinājumam, lielākā amplitūda ir 53,5 grādi 8.februārī.

Vidējā atšķirība starp diennakts minimālās un maksimālās gaisa temperatūras rekordu novembrī sasniedz 31 grādu, kas ir aptuveni tikpat, cik jūlijā, augustā, septembrī un oktobrī. Savukārt lielākās gaisa temperatūras svārstības Latvijā piedzīvotas gada pirmajos trīs mēnešos - janvārī, februārī un martā vidējā starpība starp diennakts aukstuma un siltuma rekordiem sasniedz aptuveni 44 grādus.

Gaisa temperatūras svārstības vislielākās ir gada sausākajos mēnešos, vismazākās - mitrākajos mēnešos.

Saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra datiem valsts absolūtais aukstuma rekords ir -43,2 grādi, kas reģistrēti 1956. gada 8. februārī Daugavpils apkaimē, savukārt nacionālais karstuma rekords ir +37,8 grādi pērnā gada 4. augustā Ventspils ostā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!