Foto: DELFI Репортер

Otrdien Vidzemē un Ziemeļvidzemē ir vērojamas spēcīgas vēja brāzmas, tāpēc AS "Sadales tīkls" aicina iedzīvotājus ievērot elektrodrošības pasākumus. Vidzemes ziemeļos gaiss iesilis vien līdz +6,3 grādiem, savukārt aculiecinieki ziņo par novērotām krītošām sniegpārslām.

Vidzemes
ziemeļu daļā šodien gaisa temperatūra ir neierasti auksta jūnija vidum - dienas vidū termometra stabiņš nepārsniedz plus 6,3 grādu atzīmi.

Kā informēja Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrā, visaukstākais plkst.13 bija Rūjienā.

Daudzviet ziemeļu un austrumu rajonos gaisa temperatūra nav pārsniegusi plus 10 grādu atzīmi - Alūksnē un Gulbenē ir plus 8,7 grādi, Zosēnos vien plus 7,6 grādi, bet Priekuļos - plus 8,5 grādi.

Centrālajos rajonos ir par dažiem grādiem siltāks, tomēr pārsvarā gaisa temperatūra ir plus 11, plus 13 grādi. Nedaudz siltāks ir Zemgalē, kur Jelgavā dienas vidū bija plus 15,5 grādi, bet Dobelē - plus 14,6 grādi.

Sinoptiķi prognozē, ka gaidāmajā naktī ziemeļaustrumu rajonos debesis skaidrosies, vējš pierims un, gaisa temperatūrai noslīdot zem 0 grādiem, ir gaidāmas salnas.

"Sadales tīkls" darbinieki līdzās plānotiem preventīviem elektrotīkla uzturēšanas un uzlabošanas darbiem, dažviet novērš arī lokāla rakstura bojājumus, kurus ir izraisījis spēcīgais vējš, dažviet laužot atsevišķus kokus vai koku zarus.

Nepastāvīgos laika apstākļos ir būtiski ievērot pastiprinātus drošības pasākumus, īpaši atrodoties elektrolīniju tuvumā.
"Sadales tīkls" elektrotīklu dispečeri, operatīvo izbraukumu brigāžu elektromontieri un tehniskā virziena personāls atgādina par drošību, kas īpaši jāievēro spēcīga vēja gadījumā, atrodoties elektrolīniju tuvumā.

Jāatceras, ka spēcīga vēja ietekmē elektrolīnijā var iegāzties elektrolīnijas malā augošs koks, vai ieķerties vēja nolauzts un nests zars, pārraujot elektrolīnijas vadu un radot apdraudējumu iedzīvotāju dzīvībai.

AS "Sadales tīkls" visā Latvijā īsteno plānotus elektrotīkla remontdarbus, kā arī papildus tiem Madonas, Aizkraukles, Jaunjelgavas, Cēsu un Limbažu apkārtnē, kur spēcīgais vējš izraisījis elektroapgādes traucējumus, lokalizē bojājumus 0,4 kV (kilovolti) un vidējā sprieguma 20 kV gaisvadu elektrolīnijās.

Pastiprināta darba elektrotīklā dēļ, situācija elektroapgādē varētu būt mainīga. Atbilstoši Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra prognozēm, brāzmainais vējš vakarā pierims.

Pēc AS "Sadales tīkls" dispečeru sniegtās operatīvās informācijas, elektroapgāde brāzmainā vēja ietekmē pulkst.12 bija traucēta aptuveni 4000 mājsaimniecībām.

Tikmēr aculiecinieki ziņo par otrdien nofilmētām krītošām sniegpārslām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!