Foto: LETA
Decembra pēdējā dekāde kopumā bija tikai 0,5 grādus aukstāka par normu, taču nokrišņu daudzums par 30% pārsniedza normu, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

2012. gads Latvijā noslēdzās ar laika apstākļu kontrastiem. Lai gan dekādes vidējā gaisa temperatūra bija tuvu normai (0,5 grādus zem tās), diennakts vidējās gaisa temperatūras svārstījās no 9 – 9,5 grādiem zem normas 23. un 24. decembrī līdz 6 grādiem virs normas 27. un 31. decembrī.

Dekādes pirmajās dienās visā Latvijā valdīja aukstums, naktīs temperatūrai noslīdot līdz pat -15 un -19 grādiem. Nokrišņu šajās dienās bija maz, vējš bija samērā rāms un sniega sega visā Latvijā bija gandrīz nemainīgi bieza – no 4 centimetriem Kolkā līdz 27 centimetriem Alūksnē.

Laika apstākļi strauji mainījās 24. decembra pēcpusdienā, kad, sākot no valsts dienvidrietumiem, strauji kļuva siltāks. 24 stundu laikā atkusnis jau bija iestājies visā Latvijā. Snigšanu, kas visā teritorijā vēl bija 24. decembrī, nomainīja lietus. Maksimālā gaisa temperatūra sasniedza pat +5 grādus, un lietus strauji kausēja sniega segu. Kurzemē atsevišķas vietas brīvas no sniega segas bija jau 26. decembrī, bet no 28. decembra sniegs nokusa arī vietām Latvijas vidienē un austrumu daļā.

Dekādes otrajā pusē gaisa temperatūra bija 2 - 6 grādus virs normas. Nokrišņi bija katru dienu, tādējādi palielinot dekādes kopējo nokrišņu daudzumu līdz pat 30% virs normas. Temperatūrai diennakts gaitā svārstoties ap nulli, daudzviet veidojās apledojums.

Stiprākie vēji – piekrastes rajonos brāzmās līdz pat 20-23 metriem sekundē – bija dekādes vidū. Īsta puteņu diena bija 24. decembris - sniegs virpuļoja visā Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!