Foto: F64
Pirmdienas pēcpusdienā Latvijas centrālajā daļā – Rīgā –, ziemeļaustrumu, ziemeļu vējš saglabāsies brāzmās no 15 līdz 18 metriem sekundē, portālu "Delfi" informēja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestā (VUGD).

VUGD brīdina, ka Rīgā otrdien, 30 novembrī, nakts otrajā pusē vējš iegriezīsies no ziemeļiem, ziemeļrietumiem un pastiprināsies brāzmās līdz 20 metriem sekundē.

Brīdinājums spēkā no pirmdienas pēcpusdienas līdz trešdienai, 1. decembrim, pulksten 6.

Savukārt Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) izsludinājis dzelteno brīdinājumu par vēju un sniegu Rīgā un Vidzemē, bet oranžo brīdinājumu par sniegu un apledojumu Latvijas austrumu daļā.

LVĢMC norāda, ka dzeltenais brīdinājums nozīmē, ka prognozētie hidrometeoroloģiskie apstākļi nav bīstami, taču, ja tiek plānotas aktivitātes, kuras tie var ietekmēt, ir jābūt uzmanīgiem.

Savukārt oranžais brīdinājums paredz lielāku bīstamību – tiek prognozēti hidrometeoroloģiskie apstākļi, kuri dotajā reģionā tiek novēroti salīdzinoši reti.

Atbildīgie dienesti aicina būt informētiem, ka nolauzti koku zari, nefiksēti priekšmeti vai atlūzas var tikt nestas pa gaisu, tādēļ atsevišķas āra aktivitātes var tikt traucētas.

Foto: AFP/Scanpix

Jau ziņots, ka pirmdien dienā aktīvs ciklons ar centru virs Baltkrievijas pietuvosies Latvijai, centrālajos un austrumu rajonos nesot stipru un ilgstošu snigšanu – sniega segas biezums palielināsies par 5-8 centimetriem, dažviet Latgalē – pat par 10 centimetriem.

Tāpat jau vēstīts, ka valsts teritoriju, īpaši austrumu daļu, sasniegs stipra snigšana, tostarp arī sasalstošs lietus, kas var radīt elektroapgādes traucējumus.

Spēcīga snigšana valsts teritoriju var sasniegt arī turpmākajās dienās. Uzņēmumā "Sadales tīkls" brīdina, ka sniega svara un apledojuma rezultātā var lūzt koki un to zari, pārraujot elektrolīniju vadus un radot bīstamas situācijas, tādēļ uzņēmums aicina būt īpaši uzmanīgiem un piesardzīgiem elektrolīniju un elektroiekārtu tuvumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!