Foto: F64
Šā gada oktobrī saules spīdēšanas biežums sasniedzis 152% no normas, taču tas bijis arī sausākais visā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē.

Visvairāk saule spīdēja mēneša pēdējā dekādē - 216% no dekādes normas, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra informācija.

Kopumā oktobris bijis vēss - vidējā gaisa temperatūra bija plus 5,7 grādi, kas ir par grādu zemāka nekā ilggadīgā norma. Aizvadītajā mēnesī fiksēti arī vairāki minimālās temperatūras rekordi - tādi bija 8., 9. un 12.oktobrī. Turklāt divām novērojumu stacijām ir jauni dekādes minimālās temperatūras rekordi - 9.oktobrī jauns pirmās dekādes minimālās gaisa temperatūras rekords tika uzstādīts Liepājā (mīnus 4,9 grādi) un Ainažos (mīnus 6,5 grādi), savukārt Liepājā 12.oktobrī tāds tika fiksēts arī otrajai dekādei (mīnus 5 grādi).

Oktobris nokrišņu ziņā bijis sausākais visā Latvijas meteoroloģisko novērojumu vēsturē - izkritušais nokrišņu daudzums Latvijā vidēji bija vien 8,7 milimetri, kas ir 13% no mēneša nokrišņu normas. Kalnciemā mēneša laikā izkrituši vien 2,7 milimetri nokrišņu.

Arī vēja ātrums bija mazāks par normu - vidējais ātrums bija 2,2 metri sekundē, kas ir par 1,4 metriem sekundē mazāks nekā oktobra norma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!