Foto: LETA

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) šovasar mainījis karstuma brīdinājumu kritērijus – turpmāk tiks ņemta vērā ne tikai gaisa temperatūra, bet arī potenciālā karstuma ietekme, "Delfi" uzzināja centrā.

Brīdinājumi par karstumu sniedz informāciju par gaidāmajiem apdraudējumiem gan veselībai, gan arī infrastruktūrai, kā arī var būt noderīgi citos aspektos. Brīdinājumi tiek apzīmēti ar noteiktu krāsu un sniedz arī informāciju par nepieciešamo rīcību, lai pasargātu veselību.

Turpmāk tiks izmantoti šādi brīdinājumu kritēriji:

  • dzeltenās pakāpes brīdinājums jeb stiprs karstums: maksimālā gaisa temperatūra +27...+30 grādi divas dienas un ilgāk,
  • oranžās pakāpes brīdinājums jeb ļoti stiprs karstums: maksimālā gaisa temperatūra +31...+34 grādi divas dienas un ilgāk,
  • sarkanās pakāpes brīdinājums jeb ekstremāli stiprs karstums: maksimālā gaisa temperatūra pārsniedz +35 grādus.

Izvērtējot pētījumus, kā arī citu organizāciju sniegtos datus par gaisa temperatūras radīto ietekmi, LVĢMC secina, ka dažādos apstākļos vienas un tās pašas maksimālās gaisa temperatūras vērtības var radīt atšķirīgu ietekmi.

Piemēram, agrs intensīva karstuma vilnis uz cilvēka veselību atstās lielāku ietekmi, jo organisms vēl nebūs adaptējies augstai gaisa temperatūrai. Tāpat karstumu jūt mazāk, ja pūš kaut neliels vējš.

Joprojām ļoti piesardzīgiem jābūt lielu masu pasākumu apmeklētājiem un organizētājiem, sevišķi, ja tiek plānots, ka lielam cilvēku skaitam ilgstoši būs jāuzturas atklātos saules staros.

Noteikti ir jāplāno rīcība, kas nodrošinātu iespēju radīt noēnojumu vai atvēsināties, cilvēkiem pietiekamā daudzumā nodrošināt dzeramo ūdeni. Atsevišķos gadījumos pat ir jāizvērtē, vai nav iespējas mainīt pasākumu norises laiku vai vietu, lai izvairītos no potenciālajiem riskiem.

2023. gada vasarā noteikti papildu uzmanība būs jāpievērš laika apstākļiem jūlija pirmajā nedēļā, kad risināsies XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki un arī nedēļās pirms tam, kad notiks sagatavošanās svētkiem.

Noteikti jāseko līdzi arī potenciālajai stipru pērkona negaisu attīstībai, kas sev līdzi var nest ļoti stipras lietusgāzes, postošas vēja brāzmas vai lielgraudu krusu. Vēl arī citi meteoroloģiskie apstākļi var radīt ietekmi uz svētku norisi, tomēr potenciālie riski nav tik ļoti augsti.

LVĢMC brīdinājumus par bīstamiem hidrometeoroloģiskajiem apstākļiem sagatavo un publicē vietnē bridinajumi.meteo.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!