Foto: F64
Ūdens līmenis Latvijas upēs pārsvarā pazeminās, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lielupē pie Staļģenes ūdens līmenis svētdienas rītā 4,3 metri jeb 80 centimetru virs palieņu applūšanas sliekšņa, diennakts laikā ūdens atkāpies par dažiem centimetriem. Mazliet straujāk ūdens līmenis pazeminājies Lielupē pie Mežotnes un Lielupes pietekās.

Lielupes posmā no Jelgavas līdz Jūrmalai ūdens pazeminās par dažiem centimetriem diennaktī. Augsts ūdens līmenis saglabājas Misā, kur vēl nav sākusies tā pazemināšanās.

Daugavā pie Jēkabpils ūdens līmenis lēnām krītas, augšpus Jēkabpils - tikpat kā nemainās.

Ventā pie Kuldīgas ūdens līmenis pēdējās dienās pazeminājies par pusotru metru, arī citās Kurzemes upēs ūdens līmenis galvenokārt krītas.

Gaujā ūdens līmenis nedaudz svārstās, pārsvarā pazeminās, un līdzīga situācija vērojama arī citās Vidzemes un Latgales upēs. Ūdens straujāk atkāpies Ogrē un Lielajā Juglā.

Jau ziņots, ka Lielupē lejpus Staļģenes ir ledus sastrēgums, arī Daugavā posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām saglabājas ledus sastrēgums.

Tuvākajās dienās ūdens līmenis kritīsies, līdz ar sala atgriešanos atsāksies upju aizsalšana un vižņu iešana. Ledus iešanas laikā iespējamas straujas ūdens līmeņa svārstības.

Upju atkārtota aizsalšana palielinās plūdu risku nākamajā lielajā atkusnī vai pavasarī, bīstamākā situācija veidosies Daugavas posmā no Līvāniem līdz Pļaviņām, kā arī Lielupē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!