Latvijas atklājējs
Kā Terzens un Olte mēģināja "cilvēkēdāju" savaldīt
Latvijās vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotā projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" piedzīvojumu kategorijā, kuras iedvesma bija par mūsdienu dēkaini dēvētais piedzīvojumu meklētājs Bērs Grills, uzvaras laurus plūca radio dīdžejs, mūziķis, ceļotājs un zemessargs Gustavs Terzens. Uzvarot balsojumā, viņam bija iespēja doties īpašā piedzīvojumā, un Terzens izkāpa no komforta zonas, kopā ar draugu Māri Olti ziemā dodoties laivu braucienā pa Ogres upi.
Lai gan vairumam cilvēku ziema saistās ar slēpēm un slidām, Terzens un Olte, kurš arī ir pieredzējis piedzīvojumu meklētājs un dabā gājējs, šoreiz priekšroku deva laivām. Abi draugi satikās Ērgļos un bija apņēmības pilni pievarēt "cilvēkēdāju" jeb Ogri, kuras nosaukums no angļu valodas burtiski tā arī tiek tulkots. -10 grādu sals abus censoņus neatturēja no plāna. "Vasarā jau visi gudri laivot. A ziemā? Nonākot Bēra Grilla pasaulē, izsalkums, sāpes un sals – tās ir tikai tādas sajūtas," piebilda Terzens.
Abi dēkaiņi pirms kāpšanas laivās padalījās arī ar vērtīgām atziņām. Tā, piemēram, Terzens norādīja, ka lielākais krāces vilnis ir laivotāja draugs, savukārt, ja ziemā sanāk iekrist upē, nedrīkstot tēlot varoņus un uzreiz jādodas sasildīties.
Pārsteidzošā kārtā Ogre nebija pilnībā aizsalusi, un pieredzējušie dabas izzinātāji kādu brīdi varēja laivās laiski slīdēt pa upi, taču drīz vien viņu ceļā nostājās daba ledus sanesumu, kritušu koku un vižņu veidolā. Dēkaiņiem nācās kāpt krastā un nest laivas, un nepagāja ilgs laiks, kad abi nonāca pie kopīga secinājuma – esot jāņem piemērs no pirmatnējās dzīvības, kas sākotnēji peldēja okeānā un pēc tam izkāpa krastā, un arī viņiem jāpārceļas uz sauszemi.
Tālāk Terzena un Oltes ceļš veda mežā, kur tika iekurts ugunskurs un malkota tēja, kā arī abi veltīja brīdi, lai interesantā veidā godinātu šī piedzīvojuma iedvesmotāju Bēru Grillu. "Īsts piedzīvojums ir dabā satikt lāci – tas ir latviešu jaunais piedzīvojums. Bet gudrs dabā gājējs lāci dabā paņem līdzi," noteica Terzens, uz kārā zoba liekot želejlācīšu konfektes.
Gustavs Terzens – Latvijas Atklājējs
“Ceļot var dažādi. Galvenais – lai ceļojums ir draugos ar piedzīvojumu, kā īstu, autentisku pieredzi. Bija laiks, kad daudz ceļoju ārpus Latvijas. Tad pienāca laiks, kad uzsāku ceļojumu savā iekšpasaulē. Tagad mani saista jaunu piedzīvojumu ceļu karte tepat Latvijā. Kā redzams šajā video, Vecais Indiānis Māris Olte uzticējās man un atklāja man pilnīgi līdz šim neredzētu un neizbaudītu vietu tepat Vidzemes kalnājos, kur upe ziemā atsedz tādus noslēpumus, kurus citkārt nebūtu iespējams redzēt. Neviens no šiem ceļojumiem nav ar konkrētu galapunktu, bet ar jauniem piedzīvojumiem gan. Ar dalību "National Geographic" balsojumā es saredzēju iespēju savā ceļojumu pieredzē padalīties arī ar citiem, jo tas teju 100% garantē jaunus piedzīvojumus arī man pašam. Un kas zina – varbūt kādam tur, tālās, eksotiskās zemēs, Latvija šī visa dēļ izrādīsies vērtīgs ceļojuma un piedzīvojuma galamērķis, un varbūt arī kādam, kas dzīvo tepat blakus.”
Skaties vēL
Veidoja:
Autori: Kristīne Melne, Līga Švāne, Sabīne Košeļeva
Dizains: Oskars Dreģis
Izstrāde: Ervīns Malnačs
Video: KMM VISUALS
Projekta vadība: Ēriks Radželis
Mediju komunikācijas eksperts: Edgars Apermanis
Avoti:
Projektā izmantoti: attēli no National Geographic / Walt Disney arhīva; fotogrāfijas no vietnes momenti.lv (fotogrāfi – Kristaps Ungurs, Jūlija Millere).
Projekts sadarbībā ar: