Foto: Publicitātes foto/DELFI

Pirmdien, 6. februārī, noslēdzās Latvijā vadošā ziņu medija "Delfi" un globālā televīzijas kanāla "National Geographic" kopīgi veidotā projekta-balsojuma "Latvijas atklājējs" otrā kārta. Tajā sacentās pieci piedzīvojumu meklētāji, kuriem pasaules izzināšana ir dzīvesveids. Šajā kategorijā uzvaras laurus plūca radio dīdžejs, mūziķis, ceļotājs un zemessargs Gustavs Terzens.

"Latvijas atklājējs" otro kārtu – piedzīvojumu kategoriju – ir iedvesmojis par mūsdienu dēkaini dēvētais piedzīvojumu meklētājs Bērs Grills, kurš "National Geographic" raidījumā "Skrējiens savvaļā ar Bēru Grillu" izaicina slavenības – kinozvaigznes, šovbiznesa spīdekļus un pat ASV bijušo prezidentu – izkāpt no savas komforta zonas un pārbaudīt savas spējas dažādos pārbaudījumos brīvā dabā.

Šajā kategorijā par uzvaru cīnījās piecas spilgtas latviešu personības – azartiskais mūziķis TV personība, un kaislīgs dabā gājējs Gustavs Terzens, žurnālists ar ģeogrāfa diplomu Dzintris Kolāts, pārgājienu entuziaste Linda Logina-Krūze, "outdoor" instruktore Agnese Zeltiņa un Latvijas stāstu un cilvēku atklājēja Māra Sleja.

Nedēļas garumā lasītājiem bija iespēja balsot par savu favorītu. Kopumā par visiem dalībniekiem tika atdotas 3634 balsis, no tām 1311 – par Gustavu.

Uzvarot balsojumā, Gustavam būs iespēja doties īpašā piedzīvojumā – stāties pretī izaicinājumam dabā, izzināt kādu vietu, notikumu, personību vai realizēt kādu sen lolotu ideju. Martā viņa un citu Latvijas atklājēju piedzīvojumus video formātā nodosim skatītāju vērtējumam.

Lasītājiem bija iespēja arī iesniegt savus pretendentus "Latvijas atklājējs" titulam. Starp biežāk iesniegtajiem vārdiem bija pieredzējušais upju ekspedīciju vadītājs Raimonds Dombrovskis, piedzīvojumu meklētājs Jānis Ogle, pašizaugsmes treneris un piedzīvojumu un izturības pasākumu organizētājs Roberts Līcis, dabas pētnieks, raidījuma "Uz meža takas" vadītājs Jānis Kļaviņš, komandu veidošanas un attīstības treneris Māris Resnis un citi, taču neviena pieteikumu skaitam neizdevās sasniegt 15% no kopīgā balsojumu skaita konkrētajā balsojuma kārtā, kas ļautu pievienoties balsojumam.

Arī "Latvijas atklājējs" balsotāji cīnās par balvām, un pēc šīs kārtas ērtu un mūsdienīgu ceļojumu somu ar "National Geographic" un "Delfi" suvenīriem saņem Uldis Gaiss (uld********@gmail.com). Ar uzvarētāju par balvas saņemšanu sazināsimies personīgi.

Kas notiks tālāk?


Projekta turpinājumā no 7. līdz 13. februārim visi interesenti ir aicināti balsot par savu favorītu projekta "Latvijas atklājējs" trešajā kārtā. Tās iedvesma ir šarmantā vēsturniece Betānija Hjūza, kuras aizraujošie stāstījumi par senām civilizācijām un Senās Ēģiptes dārgumiem novērtējami raidījumos "Dārgumi ar Betāniju Hjūzu" un "Senās pasaules vērtīgākie dārgumi".

Foto: Vida Press/DELFI
Trešajai balsošanas kārtai esam izraudzījušies piecas spilgtas lokālās personības – vēstures izzinātājus, kuri savu ikdienu nespēj iztēloties bez senatnes elpas klātbūtnes. Šie pieci censoņi ir Andrejs Gusačenko, kura pētniecisko interešu fokusā ir Latvijas vēsturē maz pētītā krievu pretboļševiku kustība Latvijā starpkaru periodā, Inna Gīle, pirmā vēsturniece, kura padziļināti pievērsusies Latvijas militārās medicīnas vēstures izpētei, Kārlis Sils, kuru īpaši interesē Latvijas un Rīgas vēsture starp 1860. un 1940. gadu, viduslaiku vēstures rekonstrukciju kluba "Rodenpoys" aktīvists Uģis Urtāns, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Etnogrāfijas nodaļas pētniece un Latvijas Universitātes Humanitāro zinātņu fakultātes vadošā pētniece Astra Spalvēna.

Jau vēstīts, ka projekta "Latvijas atklājējs" iedvesma ir dažādu "National Geographic" televīzijas raidījumu vadītāji – cilvēki, kuru pieredze, zinātkāre un piedzīvojumu gars paver pasauli plašāk. Balsojums notiek sešās kārtās, meklējot "Latvijas atklājēju" sešās dažādās kategorijās – pavārmākslā, piedzīvojumos, vēsturē, žurnālistikā, izdzīvošanā un zinātnē.

Pirmajā balsojumā pavārmākslas kategorijā uzvaras laurus plūca konceptpavārs Renārs Purmalis.

"Delfi" lasītāji tiek aicināti sekot līdzi balsojumam, izvēlēties savu favorītu un piedalīties konkursā – pēc katras balsojuma kārtas izlozē izvēlēsimies vienu laimīgo, kurš iegūs čemodānu ar "National Geographic" un "Delfi" suvenīriem, bet visi reģistrētie balsotāji balsojuma noslēgumā piedalīsies izlozē par galveno balvu "iPhone 14". Seši pasaulē pazīstami atklājēji, 30 mūsu varoņi – balso katru nedēļu un saņem vērtīgas balvas!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!