Foto: DELFI

Par spīti Latvijas cienījamāko mūzikas un šovbiznesa ekspertu prognozēm par to, ka šova Okartes skatuve pirmajā sezonā izveidotās grupas gaida liela nākotne, pusgadu pēc šova noslēguma grupas ar pūlēm velk dzīvību - liela daļa no tām jau izjukušas vai pajukušos sastāvos spītīgi apbraukā kultūras namus ar veco šova repertuāru. Tikai retā vairs domā par izaugsmi un strādā pie jauniem hitiem.

Šova Okartes skatuve pirmās sezonas sākumā Latvija tika iepazīstināta ar sešām daudzsološām mūzikas grupām, no kurām katrā ietilpa četri konkursu izturējuši un muzikāli apdāvināti jaunieši. Latvija iepazina grupas 4vēji, Jātnieki, K1, T-Band, Zvaigžņu zagļi un Nu un

Vēl pagājušā gada decembrī Latvijas šovbiznesa pārzinātājs Guntars Račs sarunā ar DELFI Izklaide pauda pārliecību, ka vismaz divas no šovā radītajām grupām turpinās eksistēt arī pēc fināla, sastādot nopietnu konkurenci citiem Latvijas mūziķiem.

Pusgadu pēc šova noslēguma aina ir citāda. Ja daļa vēl turpina dzīvot šova eiforijā un priecīgi apbraukā tēvzemes nostūrus ar Okartes repertuāru, citu nosaukumi jau pavisam aizmirsti, bet tikai retais domā par to, ka ģeniālo šova repertuāru taču vajadzētu papildināt arī ar ko jaunu.

‘4vēji’ klusiņām uzstājas kultūras namos

Grupa 4vēji sākotnēji šovā atstāja vismazāk pārliecinošo iespaidu. Četri jaunieši bija salasīti no visām Latvijas malām - Madara Grēgere ir no Ventspils, Kristaps Pujāts - no Liepājas, Māra Katarska - no Auces un Mārtiņš Ruskis - no Cēsīm

4vējiem Okartes skatuves laikā trūka vienota tēla, tā klīda pa mūzikas stiliem, savējā meklējumos, un skatītāji atzina, ka 4vēji talantīgie puiši galīgi neiet kopā ar ne tik apdāvinātajām meitenēm.

Šova otrā sezona, kuru citas grupas vaino sava sastāva izjukšanā, jo daļai dalībnieku tā vietā, lai aktīvi dotos tūrē kopā ar grupu, nācās turpināt šovu, brīnumainā kārtā nāca par labu 4vējiem. Pirmajā sezonā klusajiem un kautrīgajiem 4vēju mūziķiem šova otrajā sezonā startējot individuāli, nu bija iespēja parādīt sevi spilgtāk, iegūstot prāvāku fanu pulciņu.

No 4vējiem šova otrajā sezonā startēja veseli trīs dalībnieki - Madara, Ruskis un Pujāts. Puiši noturējās šovā līdz beigām, un Ruskis pat plūca uzvaras laurus. Kamēr puiši atradās šovā, abas 4vēju meitenes izmēģināja atrast sevi, vienojoties projektos ar citiem bijušajiem šova kolēģiem, mežonīgus panākumus gan negūstot.

Pēc šova otrās sezonas mūziķi pierādīja, ka tomēr ir tikpat klusiņi un ne sevišķi ambiciozi, kā tos iepazinām sākumā. Tā vietā, lai sāktu veidot soloprojektus, katrs atklājot savu individualitāti, kas taču uzrunāja cilvēkus šova otrajā sezonā, Madara, Māra, Ruskis un Pujāts atkal apvienojušies un kopīgi apbraukā Latvijas krogus un kultūras namus.

Jaunieši pulcē uz koncertiem katrs savu fanu pulciņu, piedāvājot tiem muzikālu gogelmogeli katrs no savas daiļrades vācelītes, Okartes hitiem un populārajām melodijām, un turpina būt tikpat neizteiksmīgi, cik tie sevi piedāvāja šova pirmajā sezonā, nelutinot atbalstītājus ne ar lieliem hitiem, ne interesantiem šoviem, ne beidzot atrodot vienotu skatuves tēlu.

‘Jātniekus’ izšķīra šova otrā sezona

Uz kantrī stilā muzicējošo grupā Jātnieki pēc uzvaras šova pirmajā sezonā tika liktas vislielākās cerības. Šova laikā grupa reprezentēja sevi vienotā stilā un skaidri zināja, uz kurieni iet. Anete Volmane, Sabīne Berezina, Mārtiņš Jātnieks un Rihards Millers jeb Rikardions sastapusušies 12. Bauskas kantrī festivālā un šovā nolēmuši savu sadarbību turpināt.

Diemžēl šīs grupas gadījumā dalībnieku ambīcijas kā solo māksliniekiem izrādījās spēcīgākas par vēlmi uzstāties grupā. Daudzi joprojām uzskata, ka Jātniekus izjauca šova otrā sezona, kurā piedalījās abas grupas meitenes - Anete un Sabīne.

Laikā, kad grupa saņēma neskaitāmus piedāvājumus uzstāties, meitenēm bija jāiet šovā, tāpēc koncerti jāatsaka. Pēc pusgada, kad noslēdzās šova otra sezona un visi atkal bija kopā, grupa ne tikai bija nokavējusi savu laiku sākt darboties, bet arī ārpusē palikušie jau bija sākušie darboties paši.

Par to, ka Jātnieki jau labu laiku pajukuši, DELFI Izklaidei jūnija sākumā paziņoja Rikardions. „Brīnos, kāpēc pati grupa to nepaziņo medijiem - Jātnieki būtībā ir palikuši divatā. Es savu darbu grupā esmu beidzis, arī Sabīnei pieprasījums pēc individuālajiem koncertiem ir tik liels, ka viņa netiek uz visiem Jātnieku koncertiem.

Reāli sanāk tā, ka Mārtiņš ar Aneti šobrīd uzstājas kā duets," sarunā ar DELFI Izklaide sarežģīto situāciju skaidroja bijušais grupas dalībnieks Rikardions. Viņš atzina, ka jūtas neērti par to, ka šajā situācijā cieš grupas fani, kuri uz koncertiem nereti brauc tieši tāpēc, lai redzētu Rikardionu vai Sabīni.

Kad ierastā četrinieka vietā uz skatuves koncertā kāpj tikai divi mazāk spilgtie grupas dalībnieki, fani ir neapmierināti, un mūziķim regulāri pienāk neizpratnes pilnas vēstules. Grupas izjukšanu viņš skaidroja ar šova otro sezonu, kas izšķīra grupu, kā arī grūtības ar peļņas sadali, muzicējot tik kuplā skaitā.

Tikmēr pārējie grupas dalībnieki spītīgi turpina pastāvēt uz to, ka Jātnieki nemaz nav izjukuši. Tiesa, iespēja koncertos redzēt vien mazāk pazīstamos Jātnieku un Aneti, šad tad tiekot arī pie Sabīnes, faniem vairs nešķiet īpaši vilinoša, īpaši tik ilgu laiku pēc šova noslēguma, tāpat kā skaidrs, ka ilgi vairs uz šova sākumā radītās Balles Baložos lauriem Jātnieki koncertos neizbrauks.

Skandalozās 'K1' nosaukumu vairs atceras retais

Grupas K1 nosaukumu vairs atceras reti kurš, kur nu vēl spēj nosaukt tās kolorīto sastāvu. Pieteikta kā daudzsološs projekts ar jau atpazīstamu mākslinieku dalību, K1 izjuka visātrāk, pie tam ar skaļu skandālu.

K1 apvienoja četras, iespējams, pārāk spilgtas personības. Tajā sākumā muzicēja jau skandalozu slavu ieguvusī Liene Brikouska, grupas Blitze solists Arvīds Berķis, Ivars Kļaviņš, kura spējas tolaik neviens vēl neapzinājās, un mazāk ambiciozā Inga Karpiča.

Skandāli grupā sākās jau ar pirmajiem raidījumiem. Liene no šova tika izslēgta pirmā, bet ārpusē esot, aplaimoja tā dalībniekus un fanus ar kailfoto. Drīz vien viņai sekoja Berķis, kurš vēl joprojām apvainojies uzsver, ka nevis ticis izbalsots, bet augstsirdīgi aizgājis pats.

Ivars un Inga, kuri jau šovā bija paguvuši radīt zināmas mīlas intrigas, paziņoja, ka pat priecājas par to, ka palikuši divatā un neslēpa naidu pret bijušajiem grupas kolēģiem.

"Arvīds ir glumjš tips, kurš visiem krīt uz nerviem. Viņš mēģina izlikties par pārgudru, bet tāds glumeklis vien paliek, vienīgā frāze, ko viņš visu laiku skandina, ir "televīzija ir liels spēks". Savukārt par Lieni es esmu pastāvējis jau no paša sākuma - cerēju ar viņu sadarboties, jo Lienei ir ļoti skaists vokāls.

Diemžēl viņa sevi ir pierādījusi kā maucīgu personību, bet latviešiem stervas nepatīk. Tagad vairs sadarboties ar viņu negribu, jo kā gan uzrakstīsi skaistu dziesmu netīram cilvēkam? Viņi abi darīs visu, lai pievērstu sev uzmanību - Liene pat publicē savu kailfoto, bet Arvīds slavas dēļ gatavs sēdēt pliks vannā Rīgas centrā," DELFI Izklaide domas par kolēģiem pauda Ivars.

Punkts visam tika pielikts decembra sākumā, kad Okartes skatuves izbalsotie talanti sacentās par atgriešanos šovā un Berķis ar Lieni tiešraidē sāka skaidrot attiecības ar Ivaru un Ingu. Kā pēc tam atklāja Ivars, strīds un pat mēģinājums izjaukt dueta priekšnesumu bijusi izbalsoto dalībnieku atriebība par Ivara vēlmi turpmāk par K1 uzskatīt tikai sevi un Ingu.

Tomēr arī kā duets K1 no mūzikas aprites ir pilnībā pazudis - Inga mūzikas vietā izvēlējusies strādāt arhitektūras nozarē, bet Ivaru darbs aizvedis uz Skotiju, tiesa, viņš kā eksperts turpina komentēt Latvijas mūzikas norises.

‘T – Band’ mūziķi pēc šova atgriežas vecajās grupās

Grupa T – Band jeb Traveling band pulcēja līdzīgi domājošus jauniešus - Kristapu Vegneru jeb Vāģi, Edgaru Balodi jeb Leniju, Anitu Intaiti jeb Košo, kā arī Silvestru Streiču. Arī T – Band, līdzīgi kā Jātnieki, jau sākumā bija izvēlējušies savu stilu, kuru visu šova laiku arī ieturēja, un deva faniem cerības, ka būs lielisks pienesums Latvijas rokmūzikā.

Par savu izjukšanu grupa godīgi informēja fanus jau drīz pēc šova noslēguma. „No šīs dienas grupa T-Band VAIRS NEPASTĀV. Paldies, ka bijāt kopā ar mums! Mūs var dzirdēt mūsu soloprojektos," februārī sociālajos tīklos paziņoja T - Band.

Lai gan grupa jau vairākus mēnešus vairs nepastāv, interesanti, ka Traveling band vārds šad tad turpina parādīties starp mākslinieku vārdiem dažādos pasākumos, piemēram, nesen izziņots, ka grupa spēlēs balli Jūras svētkos Salacgrīvā. Grupas dalībniece Košā gan sarunā ar DELFI Izklaide ir neizpratnē par šo faktu un apliecina, ka T - Band dalībnieki jau kopš februāra muzicē atsevišķi.

Mūziķi šķīrušies bez naida un skandāliem, vienkārši saprotot, ka katram tomēr savs muzikālais ceļš ejams un mākslīgi radītu apvienību nav vērts uzturēt. Vāģis pašlaik muzicē grupās Mežonīgais rieksts un Tukšie vārti, Silvestrs darbojas kā solomākslinieks, Košā uzstājas kopā ar savu grupu, bet Lenijs darbojas grupā Wake Up. Visi saglabājuši draudzīgas attiecības un šad tad tiekas kopīgos projektos, piemēram Lenijs ar Vāģi piedalījās Roberta Pētersona Eirodziesmas priekšnesumā.

‘Zvaigžņu zagļi’ – dziesmas ir, koncertu un naudas nav

Grupa Zvaigžņu zagļi uzsāka muzicēt četratā – tajā darbojā Marta Ritova, Kristīne Pāže, Gints Cālītis un Daniels Leškevičs. Kā pirmais tika izbalsots Daniels, un viņu vairs ar grupu neviens nesaista.

Zvaigžņu zagļu stiprais plecs visu šova laiku un pēc tam bijis Cālītis, kurš ne tikai radījis un turpina radīt lielākos grupas hitus, kas ar patiesiem panākumiem startē Latvijas mūzikas topos, tostarp, Uguns kā gaiss, bet arī turpināja atbalstīt Martu un Kristīni, piespēlējot viņām koncertos arī pēc izbalsošanas.

Diemžēl nu arī Zvaigžņu zagļiem pienākuši grūti laiki - vasarā, ko mēdz uzskatīt par mūziķu „pļaujas laiku" koncertu ziņā, Zvaigžņu zagļi nīkst bezdarbībā.

Arī šīs grupas darbībai patraucēja šova otrā sezona, kurā ar panākumiem startēja Marta Ritova. Martas prombūtnes laikā gan Cālītis ar Kristīni centās Zvaigžņu zagļu slavu noturēt, koncertējot divatā. Pēc Martas iznākšanas no šova, grupas darbību pārtrauca Cālīša veselības problēmu saasināšanās, kuru dēļ talantīgais puisis pusotru mēnesi bijis spiests gulēt mājās, un šajā laikā klusēt nācās arī Zvaigžņu zagļiem.

Tomēr par spīti visam, Zvaigžņu zagļi ir apņēmības pilni muzicēt. Lai gan pašlaik grupai bieži sanāk muzicēt tīri entuziasma vadītai - reizēm ar samaksu, kas tiek par koncertu, knapi sanāk nosegt ceļa izdevumus uz koncerta norises vietu, jaunie mākslinieki nesūdzas - viņi uzsver, ka ir domubiedri, kurus nevada galvenokārt finansiāli apsvērumi.

Arī koncertu trūkums vasarā grupu nav apstādinājis. Tā vietā, lai ar sen nodrillēto Okartes skatuves programmu apbraukātu kultūras namus, kā to dara daži šova kolēģi, Zvaigžņu zagļi nebēdā par koncertu piedāvājumu trūkumu - viņi izmanto laiku, lai radītu jaunas dziesmas, ar ko cer no jauna iemirdzēties Latvijas šovbiznesa debesīs.

Zinot Cālīša talantu un to ka šie jaunieši neturpina jūsmīgi peldēties atmiņās par šova eiforiju un slavas priekiem, bet reāli strādā, ļoti iespējams, ka viņiem tas varētu izdoties.

'nu un' apnīk viens otram, izjūk un atkal apvienojas

Puišu grupa nu un apvienoja četras kreatīvas personības – Didzi Bordo, Valteru Osi, Elvi Elmanu un Nauri Brikmani. Nu un šovā priecēja ar to, ka paši ne tikai dzied, bet arī spēlē instrumentus, tādējādi atstājot visnopietnākās grupas iespaidu.

Diemžēl pēc šova noslēguma pazuda arī nu un - Nauris sāka strādāt radio, kaut kas dzirdams vēl bija arī par Didzi, kurš izmēģināja spēkus, sadarbojoties ar vairākām šovā iepazītām meitenēm.

"Pēc šova mums patiešām bija maza pauzīte. Bijām viens no otra noguruši, nelikās, ka grupa var pastāvēt. Taču nesen atkal sanācām kopā, es uzņēmos koncertu organizēšanu, sagatavojām programmu, un nu mums katru nedēļas nogali ir pa diviem koncertiem," sarunā ar DELFI Izklaide jaunumus atklāj Valters.

Viņš spriež, ka pauzīte un atpūta vienam no otra bijusi vajadzīga, lai atsāktu darboties ar jaunu sparu. Grupa pagaidām spēlē šova repertuāru, bet strādā arī pie jaunām dziesmām un cer septembrī sarīkot kārtīgu koncerttūri.

"Negribas jau neko sasolīt, lai nesanāk kā sākumā, kad uzreiz solījām albumu, bet sanāca pauze. Katrā ziņā izjukt tagad būtu neprātīgi, jo iet ļoti labi, un koncerti ir ļoti apmeklēti," stāsta mūziķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!