Foto: Mango

Sociāli aktīvais brīvmākslinieks Kaspars Dimiters (attēlā), kurš uz neilgu laiku no Latvijas publiskās sfēras bija nozudis, jo strādā pie jauna albuma, izmēģinājis spēkus jaunā mūzikas stilā un Mango lasītājiem piedāvā noklausīties savu pirmo repa dziesmu.

Sarunā ar izklaides portālu Mango Dimiters uzsver, ka dziesma Nešauj pa savējiem nekādā gadījumā netiks iekļauta jaunajā albumā, bet tās tapšanu iedvesmojuši pēdējā laika notikumi Latvijas politikā un sociālajā dzīvē, kā arī rudenī gaidāmās Saeimas vēlēšanas - Dimitera repa kompozīcijas mērķis ir aicināt cilvēkus tajās nepiedalīties.

$sound_file = 'http://www.delfi.lv/temp/audio/Neshauj_pa_saveejiem.mp3';include "$includes_dir/articleincludes/audioplayer.inc";?>

"Pirms pāris dienām tīmeklī noskatījos LNT nedēļas ziņas un arī kādas krievu ziņas. Knapi spēju visu to noskatīties līdz galam, jo likās, ka plēšas ribas, lai sirds izsprāgtu no krūšu kurvja un kā Eyjafjallajokull vulkāns gāztu debesīs sāpju un dusmu izdedžus. Ko rakstīt? Ko un kā vēl pie visa jau dekādēm sacītā piesacīt klāt? Neko. Nav vairs jaunu vārdu, tikai tie paši vecie. Piesēdos pie klabinatora un vienā elpā izstūmu savus karstos izdedžus uz ekrāna. Ar otru elpu atrāvu vaļā Mac Logic Pro un sabīdīju gruzona muzonam mugurkaulu," ar spontāno dziesmas rašanās procesu iepazīstina mūziķis.

"Neesmu reperis, nekad neesmu mēģinājis viņu zonā ielauzties, tomēr šoreiz neizturēju - ielauzos," skaidro Dimiters un atzīst, ka viņš vairs nevēlas "dedzināt savu laiku" publicistiska tipa tekstu radīšanai, un tādēļ viņš nolēmis atgriezties pie vecās, labās dzejas formas kā izteiksmes līdzekļa.

"Eirovīzijas standartu izkastrētā latviešu estrāde arī vairs nesēj neko. Nav dziesmu satura, tas pats "avīžu nekas", tikai ar atskaņām. Nevelk neviens no masām apēšanai garnētajiem. Pat Aišu kaut kā mēģina nomuļļāt, jo nav jau tādu, kas viņas harizmas matricai spētu radīt atbilstošas dziesmas," šobrīd notiekošo Latvijas mūzikā vērtē Dimiters un atzīst, ka repa mūzika ir vienīgā, kurā dzirdami saturīgi teksti.

"Saturā reāli tika ielauzta dzīve, sociālā saikne dzejai ar laiku, ko pārdzīvo cilvēks. Popsas obligāto melodiju marmelāžstandaru pāršķebināti, bet vēl FM hītu nenojucinātiem ausu gliemežnīcu kausiņiem cilvēki aizgūtnēm sāka dzert reperu svaigo ūdeni. Arī es. Ne visu, protams, saprazdams," atklāts ir Dimiters.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!