Foto: Mango

Pēdējo gadu laikā populāra Latvijā kļuvusi tetovēšanās, un savus ķermeņus ar uz mūžu paliekošiem zīmējumiem izrotājušas arī vairākas pašmāju populārās personas. Šajā sakarā izklaides portāls Mango vēlējās noskaidrot speciālista viedokli par iemesliem, kas liek cilvēkiem šādi rīkoties.

Psihologs - konsultants Diāna Andreisone (26302956, pprc.lv) skaidro, ka psiholoģijā pastāv uzskats, ka tetovējumus un pīrsingus lielākoties izvēlas cilvēki, kuri bērnībā nav saņēmuši mīlestību un uzmanību - viņi ar ķermeņa izrotāšanu cenšas iegūt šo uzmanību tagad, bet tas lielākoties notiek neapzinātā līmenī un pats cilvēks par to nenojauš.

Tetovējums par tā nēsātāju sniedz daudz informācijas, un caur ķermeņa zīmējumiem var izprast cilvēka domas, mērķus, dzīves stilu, filosofisko pasaules uztveri un citas personības iezīmes, tomēr visi šie atribūti ir jāvērtē kopumā ar cilvēka individuālo tēlu un tos nevajadzētu "izraut" no kopējā konteksta un skatīt atsevišķi.

Psiholoģe izdala septiņus iemeslus, kuru dēļ cilvēki var izvēlēties savu ķermeni izrotāt ar tetovējumiem vai pīrsingiem.

Uzmanības pievēršana. Ja kāds apgalvo, ka tetovējumi vai pīrsingi ir tikai viņam pašam un nav domāti, lai pievērstu sev uzmanību, viņš kļūdās, jo no vizuālā uztveres līmeņa šie izrotājumi būs tas, ko uzreiz visi pamanīs.

Intīmie atribūti. Cilvēks izvēlas tetovējumus vai pīrsingus, bet vietās, kur tos redz tikai seksuālie partneri. Tiem parasti ir ļoti privāts raksturs, un ar to palīdzību tiek dota zīme kādam ļoti tuvam cilvēkam, bet ne visai pasaulei. Protams, ir arī pīrsingi, kuri domāti seksuālās dzīves dažādošanai, bet ar tiem vajadzētu būt uzmanīgiem, jo nereti tie mīlēšanās laikā var radīt traumas.

Izglītības un kultūras līmenis. Tiem cilvēkiem, kuriem liela daļa ķermeņa ir nosegta ar tetovējumiem vai arī ievietoti neskaitāmi pīrsingi visās iespējamajās vietās, ir ne tikai zināma mazohistiska nosliece, bet lielākoties arī viņu izglītības un kultūras līmenis ir "stipri viduvējs".

Grupas piederības simbols. Daudzos gadījumos cilvēki tetovēties izvēlas, lai iekļautos kādā sociālajā vai domubiedru grupā - šī iemesla dēļ tetovējas, piemēram, rokmūziķi vai motociklisti. Šajā grupā ietilps arī cietumnieku tetovējumi, bet tie top arī citu iemeslu dēļ - cietumnieku tetovējumi atspoguļo viņu biogrāfiju, vietu hierarhijā u.tml.

Izteikta mazohistiska tendence. Šiem cilvēkiem pašsavainošanās un sāpes liek justies labāk un ātri un efektīvi, bet uz īsu laiku mazina viņu psiholoģisko un fizisko spriedzi. Parasti šādi indivīdi neapstājas pie sasniegtā, jo pati problēma jau netiek risināta, bet tikai uz laiku tiek "noņemtas" sekas.

Rota. Ir cilvēki, kuri izvēlas nelielus un gaumīgus tetovējumus, kuri, pēc īpašnieka domām, pasvītro viņu šarmu un dara tos vēl interesantākus un pievilcīgākus pretējā dzimuma acīs. Vīriešiem, loģiski, šie tetovējumu izmēri var būt lielāki, bet sievietēm - mazāki.

Īpaši skaitļi vai simboli. Nereti cilvēki lēmumu par tetovēšanos pieņem, lai tādejādi atspoguļotu savā dzīvē nozīmīgus un ar īpašiem notikumiem saistītus ciparus vai simbolus, kas pauž viņu dzīves uzskatus. Šajos gadījumos tetovējums nav tikai zīmējums, bet vēstījums ar dziļāku jēgu.

Psiholoģe gan mudina cilvēkus atcerēties, ka jebkas, kas attēlots vai citādi izvietots uz ķermeņiem, darbojas, un šī iedarbība var būt gan pozitīva, gan negatīva, jo nav tādu "neitrālo simbolu", kas neatstātu iespaidu uz simbola nēsātāju.

Galerijā Mango piedāvā nelielu izlasi ar tām pašmāju slavenībām, kuras savu ķermeņi izrotājušas ar tetovējumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!