Foto: Mango

Aizvadītajā nedēļas nogalē Pasaules tirdzniecības centrā Rīga risinājās jau astotais japāņu animācijas un kultūras festivāls AnimeFest, kuru plašā pulkā apmeklēja par dažādiem animācijas tēliem pārģērbti jaunieši.

Festivāla laikā tika demonstrētas Japānas animācijas filmas, bet seansu starplaikos uz skatuves kāpa krāšņi un neparasti tērpti jaunieši, kuri aizrāvušies ar zinātnisko fantastiku, fantāzijas žanru un tā saucamajām "kostīmu spēlēm" jeb cosplay (costumed play).

"Kostīmu spēles" radušās Japānā, un tas ir savdabīgs teatrāls izklaides paveids, kurā japāņu kultūras cienītāji iejūtas anime, mangu, vēsturisku personu un videospēļu tēlos, lielākoties darot to pašdarinātos tērpos.

Latvijā par cosplay kustības aizsākumu var uzskatīt 2004. gada oktobri, kad Rīgā notika pirmais vērienīgais japāņu animācijas festivāls. Pirmo festivālu apmeklēja arī igauņu cosplay cienītāji, kuri sniedza vērtīgus padomus latviešu entuziastiem, un kopš tā laika AnimeFest un līdzīgi "kostīmu spēļu" cienītāju saieti kļuvuši par regulāru tradīciju.

Lai gan šī kustība Latvijā nav kļuvusi pārlieku populāra, tā radusi pastāvīgu sekotāju pulku, kuri ar lielu aizrautību un izdomu darina tērpus un piedalās dažādos pasākumos, un paši kustības pārstāvji atzinuši, ka Latvijas cosplay kustība sasniegusi citu Eiropas valstu līmeni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!