Foto: Mango

Skandalozais latviešu mākslinieks Kristians Brekte (attēlā) ceturtdien, 9. jūnijā, atklājis jau savu piekto personālizstādi Trofejas, kurā apcerējis patērētājsabiedrības trofejas salīdzinājumā ar XVI gadsimta mākslinieku klusajām dabām.

"Cilvēks ir piemirsis, ka dzīvi beidzam kastē, kurā vienīgais, ko varam paņemt līdzi ir tikai tas, ko mūža laikā esam uzkrājuši sevī, nevis dārgais džips vai Džeka La Leina virtuves kombains. Sacenšanās un tieksme būt pārākam par apkārtējiem visdažādākajās jomās mani ir novedusi līdz idejai - kā gan izskatītos mūsdienu trofeju atspoguļojums, ja to salīdzinātu ar XVI gadsimata mākslinieku gleznojumiem, kuros tika atainoti medījumi jeb trofejas," šādi izstādes ideju raksturo pats mākslinieks.

Brekte savos darbos prasmīgi savienojis visnesavienojamākās lietas - izstādē manāmi dzīvnieku izbāzeņi, zvērādas, sakaltušas vardes, kā arī dažādu izmēru un krāsu dzimumlocekļi. Tas viss, savienots kopā, atklāj mākslinieka skatījumu uz mūsdienu trofejām.

"Sabrauktās vardes ir pavasarī salasītas Lizuma pagastā uz ceļa," portālam Mango atklāj Brekte, neslēpjot, ka lielu daļu izejmateriālu nācies meklēt arī intīmpreču veikalos. "Piemēram, šis lielais nāca divus mēnešus no kādas aizjūras zemes. Tas ir kaut kas ļoti specifisks, un Latvijas seksveikalos tādu nedabūsi," par iespaidīga izmēra sarkanu dzimumlocekli stāsta mākslinieks.

Uz jautājumu, kāpēc izstāde koncentrējas uz vīrišķajām trofejām, Brekte atbild smiedamies: "Sieviete pati par sevi ir trofeja, un iekļaut viņu izstādē būtu tāpat, kā bakstīt ar pirkstu acī".

Mākslinieks pieradis pie tā, ka tiek dēvēts par skandalozu, lai gan pats neko ārkārtēju savos darbos neredz. "Es pievēršos laicīgām lietām. Izdomāju darbu un tādu arī to taisu, nedomājot, vai par to kāds trakos. Tas, vai manus darbus uztvers kā apvainojumu vai kā joku, atkarīgs no paša skatītāja intelekta stāvokļa," spriež Brekte.

Mākslinieku priecē tas, ka atklāšanā par viņa darbiem priecāties ieradušies bija ne tikai jaunieši, bet arī sirmas kundzītes, kas nozīmējot, ka arī vecāka gadagājuma cilvēkiem viņa māksla ir labi saprotama.

Īpaši lepna par izstādi ir Kristiana mamma Ilona. "Mani neuztrauc dēla skandālista slava, tas viss ir pārspīlēts," smejas Ilona. "Arī šī izstāde man nešķiet provokatīva - es taču visu saprotu, jo augu līdzi saviem bērniem!"

Kristiana Brektes peronālizstāde Trofejas izstāžu zālē Rīgas mākslas telpa būs apskatāma līdz 17. jūlijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!