Foto: LETA

Lai gan mūzikas eksperti Okartes skatuves uzvarētājiem – grupai Jātnieki - prognozē spožu nākotni, iepriekšējo talantu šovu pieredze rāda, ka ne visi uzvarētāji paliek tautas atmiņā, toties tie, kuri patiesi vēlas ko sasniegt, karjeru var izveidot par spīti tam, ka šovā tie nav bijuši tik ievēroti.

Kamēr par tādu talantu šovu uzvarētāju kā Snakes un Cash muzikālajiem projektiem ir informēti labi ja viņu labākie draugi, citi talantu šovos atklāti mūziķi kā LieneCandy, Liene Šomase, Dons, Roberto, Elīna Fūrmane, Kaspars Zlidnis un citi joprojām turpina spīdēt pie Latvijas šovbiznesa debesīm par spīti tam, ka talantu šovā par līderiem nav kļuvuši.

Ceturtās "fabrikas" uzvarētājs aizmirsts

Par Talantu fabrikas ceturtās sezonas uzvarētāju kļuva puisis vārdā Cash jeb Kaspars Markševics. Pēc jaunieša uzvaras daudzi rauca degunus, spriežot, ka zēns tik lielu skaitu skatītāju balsu savācis ne dziedāšanas, bet savas personības dēļ – puisis ir no bērnu nama, kas iežēlinājis balsotāju sirdis.

Diemžēl pēc lielās uzvaras, cīnoties mūzikas biznesā, ar skaudru dzīvesstāstu nepietika - par Kaspara daiļradi zina labi ja daži lauku kultūras namu apmeklētāji, bet puisis sācis darboties kā dīdžejs un vada raidījumu Super FM.

Daudz lielāki panākumi mūzikā ir šī šova meitenēm - Elīna Fūrmane jeb Ella turpina izdot starptautiskus singlus un jau tikusi līdz Amerikai, kur veiksmīgi darbojas kā dīdžejmeitene, bet kā Lenii iepazītā Liene Šomase izveidojusi veiksmīgu karjeru tepat Latvijā.

Pirmie "fabrikanti" jau pametuši Latviju

Latvijas pirmā talantu šova Talantu fabika 1 uzvarētāja Ilvai Šeškauskai jeb Chilli pēc daudzsološās uzvaras 2003. gada vasarā tā arī neizdevās izveidot stabilu mūziķes karjeru. Meitene izmēģināja savus spēkus arī citā šovā – Koru kari, taču ar īpašiem muzikāliem skaņdarbiem atmiņā nav palikusi.

Pašlaik viņa kopā ar ģimeni mitinās Norvēģijā. "Kad uzvarēju Talantu fabrikā, man bija tikai 19 gadu un īsti nebija ko teikt. Mani mākslīgi uztaisīja par lielu mākslinieci. Jutos apmulsusi no pēkšņās popularitātes, mēģināju skriet visam līdzi," izdevumam Kas Jauns savulaik stāstīja Chilli, atklājot, ka nespēj savienot mūziķes karjeru ar ģimenes dzīvi, tāpēc pagaidām izvēlas būt laba mamma savam dēliņam.

Arī citi pirmajā Talantu fabrikā atklātie mūziķi Latviju jau pametuši - Soho jeb Inga Puhova jau sen kā dzīvo Amerikā, un arī Latvijas mūzikā sevi visvairāk pierādījušais Dons jeb Artūrs Šingirejs pārvācies uz dzīvi Anglijā.

Otrās "fabrikas" īstie uzvarētāji - zaudētāji

Vismazāk uzvara talantu šovā noderējusi puisim vārdā Snake jeb Jānim Blūmam. Puisis, kurš negaidīti uzvarēja Talantu fabikas otrajā sezonā, par spīti tam, ka daudzi uzskatīja, ka viņš nudien nav tas labākais dziedātājs, pēc šova pat necentās kļūt par dziedātāju.

Viņš izmēģināja savus spēkus darbā medijos, ieguva zināmu popularitāti, stāstot par problēmām ar alkoholu, bet nu pavisam pazudis no aprites.

Otrās vietas ieguvēja Anmary jeb Linda Amantova vēl ik pa brīdim atgādina par sevi kā mūziķi, un šogad gatavojas startam Eirovīzijā, bet arī trešās vietas ieguvējs Mikuss jeb Miks Lode mūzikā vairs nav plaši pazīstams.

Visveiksmīgāk karjeru pēc šīs šova izveidot izdevies tieši tiem māksliniekiem, kuri Talantu fabrikā 2 līdz finālam pat netika - ar segvārdu Ray startējušais Kaspars Zlidnis mūzikā iekarojis savu vietu ar grupu Gain Fast un ielu vingrošanu, bet Uldis Dirnēns jeb Detlefs izdevis divus veiksmīgus albumus kopā ar grupu.

Mūzikā turpina darboties arī Mārtiņš Gailītis jeb Marka, kuru pazīstam kā grupas Double Faced Eels līderis.

"Muzikālais teātris" rada paliekošus māksliniekus

Visvairāk zvaigznes izdevies kaldināt šovam Talantu fabrikas Muzikālais teātris. Šova uzvarētāja Aisha jeb Aija Andrejeva ir viena no retajām talantu šovu zvaigznēm, kas pēc uzvaras reāli turpina darboties mūzikā, piedalījusies arī Jaunajā vilnī, pārstāvējusi Latviju Eirovīzijā un regulāri piedāvā jaunus singlus.

Viņai uz papēžiem popularitātes ziņā min otrās vietas ieguvēja LieneCandy, kura startējusi vairākos Latvijas televīzijas šovos un konkursos, bet pašlaik veido karjeru Amerikā, neaizmirstot par saviem faniem arī Latvijā.

No Muzikālā teātra darboties mūzikā turpina arī sestās vietas ieguvējs, itālis Roberto Meloni, kā pazīstamu mūziķu bekvokāliste turpina strādāt Vanilla jeb Marta Kukarane, kurai šovā tika piektā vieta, un nupat par sevi atgādinājis arī pēc fabrikas aizmirstais Gints Cālītis jeb Floyds, startējot savā otrajā šovā Okartes skatuve.

Izgāšanās zvaigžņu meklējumos – "Talantu aģentūra"

Īsta neveiksme, pēc kuras uz vairākiem gadiem par talantu šovu veidošanu tika aizmirsts, bija 2005. gadā veidotais pēdējais talantu šovs pēc Fabrikas parauga – Talantu aģentūra.

Par tās uzvarētāju kļuva Liene Zostiņa, kura startēja ar segvārdu Pele. Meitene, kura bērnībā kļuva populāra kā viena no filmas Ziemassvētku jampadracis varonēm, pēc uzvaras ar dižiem muzikāliem panākumiem neizcēlās, taču viņas veiksme atgriezās pēc dalības nākamajā šovā - LNT Zvaigžņu lietus.

Pēc šī šova meitene turpināja darboties kā LNT raidījumu vadītāja, un nu jau nonākusi līdz nākamajam talantu šovam Okartes skatuve, kurā tikusi vadītājas lomā. Savas muzikālās spējas viņa gan vairs publiski nedemonstrē.

Otra meitene, kura palikusi atmiņā no Talantu aģentūras, ir Diāna Černe, kura mūzikā darbojas ar segvārdu Diana Moon, bet šovā startēja kā Čiepa. Citas zvaigznes diemžēl talantu aģentūra nav radījusi.

"Okartes akadēmija" liek iemirdzēties zvaigznēm

Bija jāpaiet pieciem gadiem pēc Talantu fabriku buma, lai televīzija uzdrošinātos piedāvāt jaunu talantu šovu, kas pēc piecām vienai otrai sekojošajām Fabrikām, tautu jau bija nogurdinājuši.

2010. gada sākumā LNT startēja šovs Okartes akedēmija, un tās uzvarētāja Samanta Tīna pagaidām turpina turēties virs ūdens, regulāri koncertējot un piedaloties muzikālos televīzijas projektos.

No šī šova mūzikā turpina darboties Nikolajs Puzikovs, kurš kopā ar Samantu jau nākamajā sezonā piedalījās TV3 šovā Mūsu zelta dziesma, un abi šie jaunieši piedalīsies arī Eirovīzijā.

Par sevi atgādināt sola arī Evija Sloka, kura gan pašlaik studē mūziku Anglijā, un Anna Dribas, kura veiksmīgi darbojas kopā ar LNT Dziedošo ģimeņu atklājumu - Riču ģimeni, taču daži Okartes akadēmijas talanti, piemēram, finālists Mareks Kolāts, jau sapratuši, ka mūzika tomēr nav viņu aicinājums, un Latviju ar dziesmām nepriecē.

Toties ar Okartes akadēmijas veiksmi atkal sācies otrs talantu meklēšanas vilnis - nupat noslēgusies arī Okartes skatuve un top jau trešais Okartes talantu šovs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!