Baidoties, ka nacistiskās Vācijas līderis Ādolfs Hitlers varētu pārveidot ārieni, lai Otrā Pasaules kara beigās īstenotu bēgšanu, amerikāņu izlūkdienesti izgatavoja vairākas iespējamās pārmaiņu versijas.

Visai pasaulei pazīstama 1944. gadā tapusī Hitlera fotogrāfija ar zobu birstei līdzīgajām ūsiņām un tumšajiem, celiņā uz vienu sānu pāršķirtajiem šķidrajiem matiem. 

Lai būtu gatavi iespējai, ka Hitlers mēģinās pārveidot ārieni un bēgt, ASV specdienesti pasūtīja viņa "klonētus portretus".

Galerijā redzamie attēli, kurus publiskojis ASV Nacionālais arhīvs Vašingtonā, parāda dažas iespējamo pārvērtību versijas.

ASV Stratēģisko pakalpojumu birojs, kas bija Centrālās izlūkošanas pārvaldes agrīna versija, lūdza Ņujorkas grima mākslinieku Ediju Senzu izveidot vairākus Hitlera modeļus.

Senzas izveidoto modeļu fotogrāfijas tika izdalītas sabiedroto spēku komandieriem, bet plašākai sabiedrībai tās nebija zināmas, līdz vācu žurnāls Der Spiegel tās atklāja un publicēja deviņdesmitajos gados.

Izrādījās, ka amerikāņu bailes no fīrera bēgšanas bija nepamatotas, jo nepilnu gadu pēc portretu izveidošanas viņš savā bunkurā izdarīja pašnāvību nošaujoties.

Pēc tam vairākkārt izskanējuši apšaubāmi paziņojumi, ka Hitlers un Eva Brauna, ar kuru viņš apprecējies tikai dienu pirms domājamā pašnāvības datuma, aizbēguši uz Argentīnu, kur nodzīvojuši līdz sirmam vecumam.

Pagājušajā gadā iznākušo grāmatu Grey Wolf: The Escape of Adolf (Pelēkais vilks: Ādolfa bēgšana) vēsturnieki raksturojuši kā "blēņas par visiem 2000 procentiem".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!