Foto: F64

Svētdien, 13. maijā, tiek atzīmēta atzīmēta Māmiņu diena, un par godu šiem sirsnīgajiem svētkiem DELFI Izklaide piedāvā nelielu apkopojumu ar tām latviešu mātēm un meitām, kuras dažādās jomās guvušas vērā ņemamus panākumus un likušas par sevi runāt.

Svetlana Bless un Ieva Puķe

Valmieras teātra vadošā aktrise Ieva Puķe dzimusi mākslinieku ģimenē – viņas māte ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise Svetlana Bless, bet tēvs – dziedātājs Ādolfs Puķe.

Valmieras teātra vadošā aktrise Ieva Puķe dzimusi mākslinieku ģimenē - viņas māte ir Latvijas Nacionālā teātra aktrise Svetlana Bless, bet tēvs - dziedātājs Ādolfs Puķe.

Intervijās Puķe ne reizi vien atzinusi, ka tas, ka viņa kļuvusi par aktrisi, ir tikai likumsakarīgi, jo visa bērnība pavadīta blakus mammai teātrī un citas izvēles nemaz neesot bijis.

Profesionālajā ziņā mātes un meitas gaitas ļoti atšķiras - sava neparastā talanta dēļ Bless lielākoties spēlējusi komiskas lomas un tautas atmiņā spilgti palikusi kā Žurka Kornēlija, bet Puķes kontā jau ir neskaitāmas kritiķu un skatītāju augsti novērtētas titullomas visdažādāko žanru darbos, un arī viņas māte atzinusi, ka Ievai ir tāds talants, ka viņa var nospēlēt visu.  

Ievas vīrs ir viņas kolēģis, aktieris Krišjānis Salmiņš, un abu ģimenē aug meitiņa Katrīna, kurai gan mamma aktrises karjeru nenovēl.

Agnese Zeltiņa un Marija Romija

Aktrise Agnese Zeltiņa, kura ir teātra zinātnieces Gunas Zeltiņas meita, jau gadiem ilgi ir viena no sabiedrībā apspriestākajām aktrisēm, lai gan uz Latvijas teātru skatuvēm viņa sen nav redzēta.

Savas karjeras sākumposmā Agnese īslaicīgi strādājusi gan Dailes teātrī, gan Jaunajā Rīgas teātrī, bet vairumam skatītāju atmiņā viņa palikusi ar lomu 1997. gadā tapušajā Jāņas Streiča filmā Likteņdzirnas.

Vēlākajos gados viņa darbojos vēl dažos pašmāju televīzijas projektos, no kuriem pēdējais bija neveiksmi cietušais LTV seriāls Būt mīlētai, kā arī filmējusies Krievijas seriālos un mēģinājusi iekarot ASV.

Nesen viņa pēc septiņu gadu pauzes uz Latvijas teātra skatuves cerēja atgriezties Gaļinas Poļiščukas vadītajā Teātra Observatorijā, bet tas teātra piedzīvotās krīzes dēļ tā arī neizdevās.

Jau pāris gadus sevi likusi runāt arī Agneses meita Marija Romija - savulaik viņa kopā ar mammu bieži apmeklēja dažādus publiskus pasākumus, kā arī sniedza atklātas intervijas par savu dzīvi, izjūtām un slavas nastu.

Tagad jauniete audzina meitiņu Mīlu, kas dzimusi viņas attiecībās ar uzņēmēju Intu Jansonu.

Starp citu, Marijas mīļotais vīrietis ir viņas tēva, uzņēmēja Ričarda Bindes labs draugs. Tas, ka Marijas tēvs ir šis vīrietis, plašākai sabiedrībai tapa zināms tikai pirms aptuveni diviem gadiem, kad meitene nejauši sociālajos tīklos publicēja bildes, kuru paraksti vēstīja par šī vīrieša nozīmīgo lomu viņas dzīvē. Ilgus gadus pati Agnese Zeltiņa bija uzturējusi mītu, ka viņas vecākā bērna tēvs ir kāds krievu aktieris.

Olga Pīrāgs un Diāna Pīrāgs

Latvijas mūzikas dzīvē viens no zināmākajiem mātes un meitas tandēmiem ir dziedātājas Olga Pīrāgs un Diāna Pīrāgs.

Diāna ir populārās džeza dziedātājas jaunākais bērns - Olgas otra meita Lana apguvusi bārmenes specialitāti, bet kļuvusi par mājsaimnieci un audzina divus bērnus, bet Diānas izvēlējusies sekot mātes piemēram un savu dzīvi saistīt ar mūziku.

Kādā intervijā Diāna atzinusi, ka viņa un māte ir kā Latvijas Alla Pugačova un viņas meita Kristīna Orbakaite, un, gadiem ejot, abas Pīrāgs kļūstot arvien līdzīgākas gan domās, gan izjūtās, gan tajā, ko vēloties no dzīves.

Tā kā populāru vecāku bērniem dažkārt tiek pārmests, ka viņi kaut ko sasnieguši, tikai pateicoties savam uzvārdam vai vecāku ietekmei, Diāna intervijās vienmēr uzsvērusi, ka viņas karjera ir pašas nopelns un viss, ko viņa sasniegusi, noticis bez mammas līdzdalības, lai gan, protams, kontakti mūziķu aprindās ceļu uz slavu ir atvieglojuši.

Lilita un Liliana Ozoliņas

Izcilā latviešu aktrise Lilita Ozoliņa pasaulē laidusi vienu bērnu – meitu Lilianu, kura gan nav sekojusi slavenās mātes pēdās, bet savu dzīvo nolēmusi saistīt ar citu sfēru – komunikācijām.

Intervijās Lilita Ozoliņa atzinusi, ka meitas piedzimšanas viņas dzīvi ļoti izmainījusi - tieši tad viņa sapratusi, ka dzīvē galvenais ir ģimene un tuvāko cilvēku labsajūta, un šī pārliecība ar gadiem kļuvusi vēl spēcīgāka, tomēr īpaši daudz par savu privāto dzīvi un attiecībām ar atvasi Ozoliņa publiski nekad nav runājusi.

Savulaik Liliana Latvijā atpazīstamību ieguva kā mūzikas kanāla MTV Latvija direktore, bet pēdējos gados viņa strādā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes Komunikāciju nodaļā par pasniedzēju un darbojas sabiedrisko attiecību lauciņā.

Māra Zālīte un Ilze Ķuzule-Skrastiņa

Viena no šobrīd populārākajām Dailes teātra aktrisēm Ilze Ķuzule-Skrastiņa dzimusi literātes Māras Zālītes un bijušā rokasbumbas tiesneša Jāņa Ķuzuļa ģimenē.

Protams, arī Ilzei ne reizi vien nācies saskarties ar to, ka kāds mēģina iedzelt par "izdevīgo" radniecību, bet jau no savas karjeras sākumposma jaunā aktrise skaidri likusi saprast, ka viss, ko viņa ir sasniegusi vai vēl sasniegs, ir tikai pašas nopelnīts.

To pierāda arī tas, ka uzņemšanas komisija, kad meitene stājās aktieros, nemaz neesot zinājusi, ka viņa ir slavenās dzejnieces meita.  Ilze savai mammai arī davājusi divus burvīgus mazbērnus - dvīņus Emīliju un Martu -, kuri dzimuši viņas laulībā arī šobrīd noslogotāko Dailes teātra aktieri Artūru Skrastiņu.

Vija Artmane un Kristiana Dimitere

Leģendārā latviešu aktrise Vija Artmane dāvājusi dzīvību diviem bērniem – Kasparam un Kristianai. Abas aktrises atvases savu dzīvi saistījuši ar radošām nodarbēm – Kaspars kļuvis par dziesminieku, kurš ik pa brīdim iekuļas dažādos skandālos, bet meita ir tēlniece un gleznotāja.

Ilgus gadus sabiedrībā mēļoja, ka aktrises vīrs, arī aktieris Artūrs Dimiters nav Kristianas īstais tēvs, un neilgi pirms savas nāves 2008. gadā to apstiprināja arī pati Artmane un viņas dēls Kaspars, atklājot, ka Kristianas tēvs ir krievu aktieris, kurš bijis viņas lielā mīlestība.

Rūpes par meiteni uzņēmies un Kristianu kā savu meitu audzinājis Artūrs, kurš aizsaulē devās 1986. gadā - pēc vīra zaudējuma Artmane piedzīvoja emocionālu sabrukumu, no kura tā īsti nekad arī vairs neattapās.

Lai gan Kristiana savu dzīvi ar teātri nav saistījusi, viņas gleznās augšana aktieru ģimenē ir atstājusi savus nospiedumus - mākslinieces mamma savulaik meitas radītos darbus salīdzinājusi ar dzīvu, kustībā apstādinātu teātri, kur 'krāsai ir ārpus visa pastāvoša loma'.

Helga Dancberga un Rēzija Kalniņa

Dailes teātra aktrise Rēzija Kalniņa ir leģendārā komponista Imanta Kalniņa meita, bet intervijās pašmāju medijiem viņa ne reizi vien atzinusi, ka daudz ciešākas saites viņu saista ar māti, aktrisi Helgu Dancbergu, jo tēvs ģimeni – māti, meitu Danu un dvīņus Rēziju un Kristu - pameta.

Šo vīrieša rīcību meita ilgus gadus nav spējusi piedot, abi salīguši tikai tad, kad Rēzija jau bijusi pieaugusi, bet papu savai ģimenei panākumiem bagātā aktrise vēl aizvien īsti nepieskaita.

Rēzijas māte, atceroties laulību ar komponistu, atzinusi, ka kopdzīvē pēc visu trīs bērnu nākšanas pasaulē sākušās lielas grūtības, jo vīrs lielāko daļu laika veltījis mūzikai, nevis sadzīvei un bērnu audzināšanai, kā arī sācis aizrauties ar alkoholu.

Sadzīvisko problēmu dēļ Dancberga, kā pati pastāstījusi žurnālam Ir, reiz pat gribējusi risinājumu rast radikālā ceļā - viņa stāvējusi uz Liepājas dzīvokļa balkona ar dvīņiem rokās un meitu Danu pičpaunā un domājusi: "Palaidīšu lidojumā bērnus un tad metīšos lejā pati."

Bērni gan laimīgi izauguši - Dana un Krists savas dzīves saistījuši ar ticības sludināšanu, bet Rēzija kļuvusi par vienu no populārākajām savas paaudzes aktrisēm Latvijā.

Starp citu, māte savai meitai "mantojumā nodeva" arī vienu no sava mūža lielajām lomām - 2010. gadā Dailes teātra uzvestajā izrādē Ceplis Rēzija atveidoja Bertu, lomu, kuru viņas māte spoži nospēlēja 1972. gadā uzņemtajā režisora Rolanda Kalniņa filmā Ceplis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!