Foto: DELFI
Arī pieredzes bagātiem mediju darbiniekiem nereti gadās piedzīvot neglābjamu lampu drudzi vai iekulties kādā amizantā situācijā, bet savus paņēmienus, kā saglabāt vēsu prātu krīzes situācijās, kā arī neveiklākos atgadījumus tiešajā ēterā atklāj televīzijas "seja" Liene Bērziņa (attēlā).

"Pats trakākais, ko esmu darījusi - pilinājusi uz mēles baldriānus, kad pirms kādas svarīgas uzstāšanās galīgi nespēju nomierināties. Bet šādus pasākumus regulāri neveicu, jo stresa situācijas esmu iemācījusies izmantot savā labā.

Stress lieliski koncentrē un neļauj izplūst nevajadzīgās un liekās runās, un, lai novirzītu domas, dzeru piparmētru tēju un skaitu galvā dzejoļus," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Bērziņa.

Populārā televīzijas seja atklāj, ka līdz šim auditorijas priekšā nav nācies piedzīvot sevišķi nepatīkamas un neveiklas situācijas, vien, radio ēterā runājot, ir sanācis atstāt ieslēgtu mikrofonu un mesties karstās diskusijās aizkadrā.

"Nokļūstot neveiklās situācijās, par tām ir vienkārši jāaizmirst, jo, ja par tām domā, tās kļūst arvien lielākas. Bieži vien gadās, ka stilistu izvēlētais apģērbs neatbilst manam izmēram. Tad nu stāvi kameras priekšā, visa mugura nosprausta ar knaģiem, jo žakete ir par lielu, bet centies par to nedomāt.

Tāpat ir gadījies, ka intervijā ar kādu runāju un pēkšņi aizmirstu, kā šo cilvēku sauc un par ko tad mēs vispār ar viņu šobrīd runājam.

Protams, bieži vien ir problēmas ar tehniku, kad pēkšņi nezini, kad tevi parādīs ēterā un cik ilgi jārunā, jo ir pārtrūkuši sakari ar tiešraides producentu, kurš informē par laiku, cik ilgi jārunā, cik tā atlicis, un pabrīdina, ka tūliņ būs jāiet ''gaisā''.

Tas rada diezgan lielu spriedzi, bet neļauj prātam atslābt un mobilizē visu nepieciešamo informāciju, kas nepieciešama, lai no neveiklās situācijas izkļūtu," atklāj Bērziņa.

Televīzijas seja uzskata, ka, lai iejustos dinamiskajā vidē un spētu izturēt tās slodzi, darbam medijos ir jābūt dzīvesveidam, jo visu laiku ir jābūt zinātkāram un jāspēj ik dienas ieraudzīto informāciju pārvērst ziņā.

"Darbs medijos ir kā M&M konfekšu turza. Tajā iekšā ir tik daudz krāsu, garšu un laimes, gluži tāpat kā dzīvē!

Grūtākais, strādājot šai jomā, ir laika plānošana. Cilvēkiem, kam bail no ekstrēmām situācijām un nezināmā, medijos nevajadzētu būt, jo tu nevari zināt, kurā mirklī parādīsies ziņa, kas jānodod adresātam, tādēļ visu laiku sanāk tāda kā sadzīvošana ar trauksmi. Gatavam jābūt vienmēr," uzskata Bērziņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!