Foto: F64

Neraugoties uz bagātīgo tradicionālo ēdienu klāstu dažādos svētkos, tuvojoties valsts proklamēšanas dienai, ne viena vien nama māte prāto, ko likt svētku pusdienu galdā. Lai atvieglotu šo izvēli, savu recepti svētku pusdienām iesaka restorāna Vincents šefpavārs Mārtiņš Rītiņš (attēlā).

"Latviešiem ir tradicionālie ēdieni gandrīz visiem svētkiem, tomēr valsts svētkos nereti nākas apjukt, jo nevienā vēstures avotā līdz šim nav izdevies piefiksēt, ko tad šajā dienā ēduši valsts vadītāji oficiālajās pusdienās," sarunā ar DELFI Izklaide stāsta Rītiņš.

Zoss cepetis ēsts jau Mārtiņos, savukārt zirņi un kāposti vairāk atbilst Ziemassvētkiem. Tomēr, lai svētku pusdienās izdotos pieturēties pie latviskā gara, iesaku pagatavot klasisko cūkas cepeti vai kaut ko no zivju ēdieniem, kā arī neaizmirst par dārzeņiem.

Lai pagatavotu gardu svētku pusdienu pamatēdienu, iesaku zandartu ar kaperogām un bietēm. Zandarts jāapkaisa ar sāli un pipariem un ar ādas pusi uz leju jāapcep karstā pannā ar olīveļļu. Pēc tam zivs jāapgriež, jāpieliek sviests, un zivs jānoliek kādā siltā vietā.

Kamēr zandarts ievelkas, citā pannā olīveļļā maigi jāapcep kaperogas un bietes. Tad panna jānoņem no uguns, jāpieliek parmezāna siers, pētersīļi un citrona sula, bet iegūtā mērcīte jāpārlej pār zandartu," svētku pusdienu receptē dalās Rītiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!