Foto: EPA/LETA
Daudzi zina stāstus par to, kā informācijas tehnoloģiju ģēniji Stīvs Džobss un Bils Geitss savulaik izmesti no koledžas - šobrīd varētu pieņemt, ka viņi bija pārāk gudri tradicionālajai izglītībai. Tieši tāpat uzskatīja vai bija spiesti domāt arī vairāki slaveni aktieri, jo īpaši tie, kuru talants izpaudās jau pusaudža gados, kā tas bija, piemēram, Džesikas Bīlas (attēlā) gadījumā.

Keitai Bekinseilai Oksfordā aktierspēli nemācīja

Foto: EPA/LETA

Keita Bekinseila dzimusi 1971. gadā aktieru ģimenē Londonā, kur arī dzīvo lielāko daļu laika. Jau pirmajos vidusskolas gados meitene guva ievērību kā talantīga rakstniece, par saviem stāstiem un dzejoļiem saņemot divas jauno talantu balvas.

Tomēr pieaugšana Keitai bija visai sarežģīts periods - viņa saslima ar anoreksiju, bet ārstēšana bija veiksmīga. Tā kā ārsti ieteica mainīt vidi, nākamā filmas Tumsas pasaule (Underworld) zvaigzne apmaiņas programmā devās mācīties uz Parīzi, kur pamazām pievērsās aktierspēlei.

Mazliet vēlāk viņa iestājās Oksfordas universitātes koledžā, kur studēja franču un krievu literatūru, bet drīz vien mācības pameta, jo ieguva lomas filmās Pērlhārbora, Serendipity un Tumsas pasaule.

Vēlāk aktrise par neveiksmīgo studiju iznākumu izteicās: "Biju nonākusi līdz tam, ka prieku vairs nesagādāja neviena no abām nodarbēm, jo prasības bija ļoti augstas. Jutos izsmelta un zināju, ka jāpieņem lēmums, kuru ceļu vēlos iet."

Džesikai Bīlai pietiek ar diviem gadiem koledžā

Foto: EPA/LETA

Trīsdesmit gadus vecā aktrise Džesika Bīla, kura nupat oficiāli kļuvusi par dziedātāja Džastina Timberleika dzīvesbiedri un pieņēmusi arī viņa uzvārdu, aktrises karjeru uzsāka jau 12 gadu vecumā, kad viņu atklāja kāda talantu meklēšanas aģentūra.

Bīlas pirmie darbiņi bija čipsu Pringles reklāmas un mazas lomiņas seriālos, līdz beidzot viņa ieguva lomu veiksmīgajā televīzijas filmā 7th Heaven.

Sekoja lomas jau uz lielā ekrāna filmās Asmens, Teksasas motorzāģa slaktiņš, Absolūtā atmiņa, kā jaunākais veikums filmā Hičkoks. Divtūkstošo gadu sākumā Bīla mēģināja studēt Tafta koledžā, bet jau pēc pāris gadiem to pameta - viņa jutās aizvainota, ka netika uzņemtu mācību iestādes mūzikas grupā.

Maikls Fasbenders – veiksmīgākais no neveiksmīgajiem

Foto: Reuters/Scanpix

Īru un vācu izcelsmes aktieris Maikls Fasbenders aktiera karjeru uzsāka salīdzinoši vēlu - 30 gadu vecumā, bet šobrīd, kad viņam ir 35 gadi, aktiera kontā jau ir vairākas ievērību izpelnījušās lomas filmās 300 spartieši, Bēdīgi slavenie mērgļi un Bads, kā arī jaunajā X-cilvēku sāgas turpinājumā.

Neskatoties uz atzinību guvušajām spējām, Fasbenders nekad nav ieguvis augstāko izglītību izvēlētajā jomā. Vaicāts, kāpēc nav gājis tradicionālo ceļu, aktieris izteicās: "Aktieru skolā neviens nedomā par filmām tīrā formā, kā tas ir ar teātri, bet man vislabāk patīk tieši kino."

Kad aktieris pagājušajā gadā viesojās drāmas skolā, kurā bija mēģinājis mācīties, viņš saņēma balvu kā Veiksmīgākais skolas nebeidzējs.

Džons Travolta skolojies līdz 16 gadiem

Foto: EPA/LETA

Holivudas aktieris Džons Travolta formālo izglītību beidza 16 gadu vecumā, būdams vidusskolēns, lai nodotos savai pirmajai lomai - ironiski, viņš atveidoja vidusskolas audzēkni filmā Welcome Back Kotter.

Tomēr pirmie īstie panākumi pie Travoltas atnāca kino mūziklos Grease un Saturday Night Fever. Pēc tam lomas sekoja cita citai, un jaunais aktieris par tālāko izglītību vairs pat neaizdomājās.

Džims Kerijs sirga ar uzmanības deficīta sindromu

Foto: AFP/Scanpix

Kanādā dzimušais komiķis Džims Kerijs (50) šķiet kā radīts kino karjerai, tāpēc nav pārsteidzoši, ka viņu izmeta no skolas 16 gadu vecumā. Šādam iznākumam, iespējams, bija medicīnisks iemesls, jo Kerijs cieta no akūta uzmanības deficīta sindroma - iedzimtas psihiskas slimības, kas traucē ilgstoši koncentrēt uzmanību.

Mācību pamešanai izrādījās pozitīva ietekme uz jaunieša turpmākajām gaitām, jo viņš drīz vien sāka uzstāties Toronto komēdiju klubiņos.

Pirmais pakāpiens uz patiesas zvaigznes statusu bija viņa iekļūšana komēdijseriāla In Living Color aktieru sastāvā jau 20 gadu vecumā. Tālāk sekoja par kino klasiku kļuvušās filmas Eiss Ventura - dzīvnieku detektīvs, Stulbs un vēl stulbāks, Maska un citas.

Alu Pačino mācības garlaikoja līdz nāvei

Foto: EPA/LETA

Oskara balvas ieguvējs Als Pačino (72) uzauga Ņujorkā, kur apmeklēja prestižo Skatuves mākslas augstskolu. Topošais aktieris bija ļoti neapzinīgs students, kurš izgāzās visos priekšmetos, izņemot angļu valodu.

Pačino visai labprātīgi ļāva sevi svītrot no studentu saraksta, jo akadēmiskā izglītība viņu garlaikoja - vienīgais, ko viņš patiešām vēlējās darīt, bija kļūt par aktieri.

Viņa mātei tā nešķita laba doma, tāpēc pēc nikniem strīdiem nākamais filmu Krusttēvs, Seja ar rētu un Sievietes smarža aktieris atstāja mājas, lai īstenotu savu sapni.

Anna Hātaveja – slavai skolu nevajag

Foto: Reuters/Scanpix

Filmu Princeses dienasgrāmatas un Sātans Pradas brunčos apburošā varone Anna Hātaveja (30) piedzima aktrises un jurista ģimenē Bruklinā. Viņa tika audzināta stingri katoliskā garā, bet atteicās no šīs ticības, kad uzzināja, ka viņas brālis Maikls ir gejs, bet reliģijas dogmas iebilst pret homoseksuālismu.

Hātaveja iestājās Ņujorkas universitātes Galatina koledžā, bet bez nožēlas to atstāja, lai piedalītos filmā Sātans Pradas brunčos. Paaugusies un izbaudījusi pirmos popularitātes augļus, Anna nolēma skolā neatgriezties, jo "slavai skola nav vajadzīga".

Arī Leonardo DiKaprio talantam mācības liekas

Foto: Reuters/Scanpix

Tāpat kā daudzi pusaudži šobrīd 38 gadus vecais Leonardo DiKaprio bija pārliecināts, ka ir pārāk gudrs un glīts, lai katru dienu apmeklētu mācības vidusskolā. Tomēr pretēji vairākumam vienaudžu, kas samierinās ar tradicionālo izglītības ceļu, Leonardo izrādījās dumpinieciskāks.

DiKaprio pameta koledžu jau pirmajā kursā, tās vietā izvēloties bezmaksas dramatiskās mākslas centru, kura uzvedumos nākamais filmu Titāniks un Pirmssākums aktieris arī notēloja savas pirmās lomas.

Klints Īstvuds izmests no astoņām vidusskolām

Foto: AFP/Scanpix

Holivudas veterāns - aktieris un režisors Klints Īstvuds (82) - ir īsts rekordists starp neveiksmīgajiem skolēniem, jo kopumā izmests vai aizgājis no astoņām dažādām mācību iestādēm.

Turklāt viņam, atšķirībā no citiem topošajiem aktieriem, riebās arī skatuve. Pēc uzstāšanās kādā vidusskolas ludziņā Īstvuds nozvērējās vairs nekad nekāpt uz skatuves.

Jau pēc šķiršanās no kārtējās skolas Īstvuds nokļuva armijas rindās un pēc dienesta nolēma skološanos neturpināt, bet izmēģināt nejauši uzsākto aktiera karjeru.

Pirmos panākumus viņam atnesa televīzijas seriāls Rawhide, bet īsto slavu aktieris guva ar spageti vesternu sēriju (A Fistful of Dollars, For a Few Dollars More, The Good, the Bad and the Ugly) un filmām par Netīro Hariju.

Marlons Brando pa skolu vizinājās ar motociklu

Marlons Brando (1924-2004), kurš tiek uzskatīts par vienu no visu laiku labākajiem amerikāņu aktieriem, uzauga Ilinoisā, kur viņa skolas gaitas bija sarežģījumu pārpilnas. Vispirms viņš tika uz gadu izslēgts par stundu kavēšanu, bet vēlāk vispār izmests no skolas, jo bija vizinājies ar motociklu pa skolas gaiteņiem.

Par sodu vecāki nosūtīja puisi un Šatakas militāro akadēmiju, kur viņam kādu laiku bija labas sekmes - bet tikai līdz nākamajai izslēgšanai pēdējā mācību gadā.

Marlons bija par sodu ieslēgts savā istabā, tomēr pamanījās aizmukt, un viss atkal beidzās ar skolas pamešanu. Akadēmija gan nākamajā gadā uzaicināja Brando atsākt studijas, kam viņš nepiekrita un augstskolā vairs neatgriezās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!