Foto: F64
Pazīstamās latviešu aktrises Olgas Dreģes (attēlā) ikdienā brīvo brīžu tikpat kā nav, un arī, izvēloties literatūru, aktrise lasa grāmatas, ko pati dēvē par savu obligāto literatūru, kas nepieciešama lomām teātra izrādēs un uzvedumos.

"Teātris absolūti caurvij manu dzīvi, jo lomas nav iespējams atstāt vien skatuvei. Šī profesija liek tai atdot sevi pilnībā un atteikties no visa, kas tai nav primāri nepieciešams.

Ir tik daudz informācijas, kas jāapgūst, lai ikvienam tēlam radītu segumu! Jāpārzina konkrētā laika vēsturiskais fons, kā arī visi būtiskākie fakti, kas aktuāli pasaulē.

Šo iemeslu dēļ brīvie brīži, kad palasīt ko citu, gadās ļoti reti, vien braucot trolejbusā. Mājās stāv neskaitāmas grāmatas, ko es labprāt izlasītu, bet tam gluži vienkārši trūkst laika," sarunā ar DELFI Izklaide atklāj Dreģe.

"Katram iesaku izvēlēties lasīšanai to, kas nepieciešams tieši viņa dzīvei, ikdienai, darbiem un konkrētā laika dvēseles stāvoklim. Ir jālasa tas, no kā iespējams baroties.

Šo patiesību man jau agrā jaunībā iemācīja aktrise Alma Ābele, tādēļ, izvēloties dzeju, romānu vai tautas dziesmu, visiem iesaku lasīt to, kas aktuāls konkrētajā laika posmā un vajadzīgs prātam, dvēselei un sirdsapziņai.

Es pati ļoti daudz lasu par saviem kolēģiem, kā arī teātri. Tas mani iedvesmo. Manuprāt, ļoti aizraujoša grāmata ir Mudītes Šneideres sarakstītais darbs Eduards Smiļģis. Trejgalv's.

Tas ir augstākais mantojums, kas vispār jebkad atstāts par Dailes teātra būtību, un to vēl vairāk atdzīvina Mudītes fantastiskā valoda. Būtiski, ka šai grāmatā nav rakstīts tikai par Smiļģi, tajā ietverta visa manas paaudzes cilvēku jaunība, kas grāmatu padara vēl aizraujošāku," skaidro aktrise.

Tāpat Dreģe vasarā izlasījusi franču rakstnieka Marka Levī romānu Starp debesīm un zemi, un autora sniegums aktrisi ļoti iedvesmojis.

"Ikvienam iesaku izlasīt arī jauno Bībeles izdevumu. To man uzdāvināja meita, un grāmatu vēlos pārlasīt vēlreiz.

Tāpat aicinu izlasīt Māras Zālītes dramaturģisko darbu apkopojumu Neglītais pīlēns. Sfinksa. Tobāgo! Zemes nodoklis, kā arī šobrīd noteikti būtu atkārtoti jāizlasa Imanta Ziedoņa darbi.

Šo autoru filozofija un cilvēciskums ir apbrīnojami! Es pati no viņu darbiem smeļos nebeidzamu iedvesmu, un tie mani ikdienā patiesi notur pie dzīvības," nosaka aktrise.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!