Foto: DELFI
Tuvojoties eksāmenu laikam, studenti un skolēni iespringst - cenšas atgūt iekavēto, "pievilkt pēdējās astītes" un nokārtot parādus, kuri iekrājušies. Savukārt bijušā premjera meita Nikola Krištopane (attēlā) uzskata, ka galvenais ir nekavēt lekcijas – tad problēmām eksāmenos nevajadzētu būt.

"Aktīvi ejot uz visām lekcijām, students sagatavojas eksāmenam. Ja nekas nav iekavēts, atliek vien pārlasīt materiālus. Mācos Rīgas Juridiskajā augstskolā un šeit ir moduļu sistēma, tādēļ eksāmeni ir visai bieži un esmu pie tā pieradusi.

Mūsu augstskolā ir pluss, ka visi kursabiedri viens otram palīdz, piemēram, izveidojot dažādus kopsavilkumus par priekšmetu. Studenti ar konspektiem padalās - ja kaut ko nezini, vienmēr kāds ir gatavs palīdzēt," sarunā ar DELFI Izklaidi stāsta Nikola.

Jurisprudences studente uzskata, ka, lai eksāmenā nepieļautu muļķīgas kļūdas, svarīgi būt par sevi pārliecinātam. "Svarīgākais, ejot uz eksāmenu, ir būt par sevi pārliecinātam. Tad zūd iespējamība pieļaut kļūdas uztraukuma dēļ," saka Krištopane.

Taujāta, kāda ir Nikolas pieredze ar negulētajām naktīm, par kurām studenti mēdz eksāmenu laikā sūdzēties, viņa atklāj, ka naktī pirms eksāmena dod priekšroku pilnvērtīgam miegam.

"Kad dzīvoju Amerikā, vidusskolā pirms eksāmeniem negulēju un dzēru dažādas kafijas, bet tā tikai sabojāju veselību un sapratu, ka tam nav jēgas, jo zūd koncentrēšanās spējas. Tagad izvēlos naktīs pirms eksāmeniem izgulēties," savā pieredzē dalās Nikola.

Kā izrādās, studente ir arī nedaudz māņticīga un viņai ir savi paradumi, kurus parasti ievēro.

"Esmu diezgan māņticīga. Auditorijā cenšos ieņemt vietu, kurā, iepriekš sēžot, esmu labi uzrakstījusi eksāmenu. Aizstāvot savus darbus vai kaut ko prezentējot, parasti izvēlos būt pirmā vai pēdējā - tīri māņticības, ne satraukuma dēļ.

Man ir arī brāļa dāvināta ķēdīte, kuru vienmēr nēsāju brīžos, kad kādu maģisku papildus spēku. Tomēr, pati saprotu, ka māņticība ir muļķības un nekādas maģijas īsti nav - vienkārši iestāstu sev, ka viss būs labi.

Nav nekāds noslēpums - ir jāmācās un jābūt gatavam uz eksāmenu. Reizēm vēl nepieciešams nedaudz veiksmes - tas arī viss," panākumu atslēgu atklāj Nikola.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!