Foto: AFP/Scanpix
Jūnija pēdējā nedēļas nogalē daudzās pasaules pilsētās notikuši lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu gājieni jeb praidi, ko cilvēki ar netradicionālu seksuālo orientāciju atzīmē, pieminot tā saukto Kristofera ielas atbrīvošanas dienu 1969. gada 28. jūnijā.

Sestdien un svētdien vērienīgi geju praidi notika Barselonā, Parīzē, Drēzdenē, bet īpaši daudz cilvēku izgāja ielās Latīņamerikas pilsētās - Limā, Sansalvadorā, Panamā, Mehiko, Asunsjonā un citviet.

Savukārt prestižajā Manhetenas Hammerstein Ballroom notika vērienīgs geju koncertšovs, kas 2500 cilvēku ietilpīgajā zālē bija nosaukts atbilstoši - Mega Gay Pride Event.

Lieli prieki sestdien bija arī Sanfrancisko gejiem - tur gandrīz divdesmit pāri izmantoja iespēju oficiāli salaulāties, jo Kalifornijas štatā tagad tas ir atļauts. Geji uz šo mirkli bija gaidījuši daudzus gadus.

Bet jau nākamajā dienā Sanfrancisko notika vērienīgs geju gājiens pa pilsētas ielām - pēc organizatoru aplēsēm, tajā piedalījās gandrīz miljons cilvēku.

Pieci geju pāri laulāties bija nolēmuši arī Sanktpēterburgā, taču varas iestādes viņiem to liedza. Pēc šī mēģinājuma notika arī geju gājiens, bet tas iezīmējās arī ar vardarbību - tika piekauti un arestēti vairāki pret gejiem noskaņoti protestētāji, un sadursmēs cieta arī daži omonieši.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!