Foto: DELFI

Oktobrī televīzijas skatītāju novērtējumam tika sniegta iepazīšanās šova Saimnieks meklē sievu otrā sezona, kurā par vienu no apspriestākajām un publiskajā telpā iztirzātākajām dalībniecēm kļuvusi pārraides vienīgā saimniece Magone Burka (attēlā).

Pēdējā laikā īpašu ievērību izpelnījušās saimnieces attiecības ar viņas izvēlēto līgavaini, guļbūvju celtnieku Venti Vītolu, kas visai Latvijai pasniegtas kā uz delnas - decembra sākumā tapa zināms, ka Magone no Venta ieņēmusi bērnu, taču drīz vien gaismā nāca vēl vairāki fakti.

Psihoterapeite un narkoloģe Ināra Vārpa skaidro, ka Magones Burkas milzīgajai popularitātei ir vairāki iemesli. Viens no tiem - sekošana līdzi notikumiem Magones dzīvē ir labs veids, kā nerisināt pašiem savas problēmas.

"Šādu šovu skatīšanās ir ļoti ērts veids, kā nerisināt problēmas savā dzīvē. Pārspriežot, aprunājot un iztirzājot citu cilvēku dzīvi, savas likstas tiek novirzītas otrā plānā. Liela daļa cilvēku vienkārši nav gatavi uzlūkot savas problēmas un tās risināt," sarunā ar DELFI Izklaide skaidro psiholoģe.

Daktere ir pārliecināta, ka šāda rīcība, kad kāds cits tiek aprunāts un noķengāts, ir ļoti bērnišķīga - pieaudzis un nobriedis cilvēks tā vietā, lai pārspriestu citu izdarības, laiku velta savai dzīvei un paša problēmu risināšanai.

Tāpat psiholoģe skaidro, ka, aprunājot un pārspriežot Magones attiecības, cilvēki savas likstas it kā izlīdzina, jo redz, ka arī citiem nemaz neveicas tik spīdoši un labi. Šādā situācijā savas problēmas vairs nešķiet tik milzīgas.

"Vērtīgas lietas, kādas ir arī savstarpējās attiecības, ir jāsaudzē, jo mēs visi esam ievainojami. Domāju, ka cilvēki, kuri piedalās šādos šovos, uzņemas atbildību un apzinās, ka viņi varētu tikt sāpināti un pat publiski noķengāti. Katram taču ir dota izvēle.

Vesels cilvēks ir savā rīcībā argumentēts, un viņš varēs atbildēt, kāda bijusi viņa motivācija piedalīties šādā šovā. Cilvēkiem mēdz būt zems pašnovērtējums, varbūt, piedaloties šādā šovā, viņam šķiet, ka viņš kļūst vērtīgāks," savās pārdomās dalās psiholoģe.

Daktere piebilst, ka kādreiz cilvēki ļoti saudzēja savas attiecības, taču tagad privātās dzīves publiskošana jau kļuvusi par normu. "Ķermeņa un attiecību atkailināšana tagad skaitās moderna lieta, tādēļ nebūtu brīnums, ja drīz vien parādītos arī atklāti seksuāli šovi," noslēgumā saka Ināra Vārpa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!