Foto: Vida Press
Vairumam cilvēku dzīvē nav lielāku vērtību par tām, ko var nopirkt veikalā, taču, ja kaut ko var iegādāties ar 50 procentu atlaidi, tad izpaužas pilna emociju gamma no satraukuma un uzbudinājuma līdz agresijai un histērijai.

Latvija šajā ziņā ir unikāla valsts - te pilnīgi visos veikalos atlaides un izpārdošanas ir nepārtraukti visu gadu, taču, piemēram, ASV un Lielbritānijā - tikai dažas dienas gadā, no kurām nozīmīgākā ir tā sauktā Melnā piektdiena.

Melnās piektdienas pirmsākumi meklējami šī gadsimta sākumā ASV, kad lielākie tirgotāji ieviesa lielo atlaižu dienu un nozīmēja to uz "nākamo dienu pēc Pateicības dienas" (tātad attiecīgi novembra ceturtā ceturtdiena un piektdiena).

Taču iepirkšanās neprāts ar to tikai sākās, jo viss nākamais mēnesis arī bija kļuvis par lielās iepirkšanās mēnesi, kad cilvēki masveidā iegādājas īpaši nevajadzīgas lietas, taču dara to, godinot mūsu pestītāja Jēzus Kristus dzimšanas dienu.

Uz Lielbritāniju Melnās piektdienas neprāts pārmetās 2003. gadā, kad Londonā ievērojamas atlaides piedāvāja vairāki lielie tirgotāji, lielākoties sadzīves tehnikai.

Tā nu katru gadu šajās valstīs notiek lielās iepirkšanās histērija, lai gan šogad tā noritējusi visai mierīgi - saskaņā ar britu mediju ziņām pa taisno no veikaliem slimnīcā nonākuši tikai nedaudz vairāk kā desmit cilvēki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!