Foto: Privātais arhīvs
Kamēr Latvijā šogad valda īpaši niķīga ziema, daudzi šo laiku izmanto, lai dotos atpūsties uz siltajām zemēm, kur iespējams sauļoties, peldēties un citādi atjaunot enerģiju un sasildīties, lai veiksmīgi sagaidītu pavasari.

Arī šovā Okartes skatuve iepazītā dziedātāja Laura Raila gada sākumā izbaudījusi iespēju paviesoties Ēģiptē. Tiesa, ceļojuma laikā radušās arī dažas problēmas ar vietējiem tirgotājiem, bet nedēļas laikā tirgošanās kultūru izdevies izprast un nekrist par krāpnieku upuri.

Jau pirmajā dienā Šarmelšeihā Laura iegājusi kādā smaržu veikaliņā parunāties. "Tā izrādās pirmā lielākā kļūda ceļojumā. Pārdevējs stāsta, ka te nav kā uz ielas, ka mums jau būs jātiekas katru dienu, tad iesauc īsto pārdevēju, kurš turpina sarunu ar "atslīpētiem teikumiem".

Sākās smaržu rādīšana, saku, ka neko nepirksim, ka ienācām tikai paskatīties. Par mazo pudelīti cena esot 75 dolāri, uzreiz gan prasa, cik es maksātu, atgādinu, ka neko nepirkšu. un ceļos lai ietu projām.

Tiek pielietotas visādas metodes, lai mani pārliecinātu - tirgonis stāsta, ka viņa māte dusmosies, ka viņš neko nav pārdevis, ka tā nav laba zīme, viņu vajāšot nelaimes. Viss notiek zibenīgi, maisiņā ielido viena pudelīte, otra dāvanā, lai tiktu vaļā, atdodam 20 dolārus, kas, protams, ir dārgi, bet, ja redzētu situāciju, saprastu, kāpēc. Vēlāk vēl arābu valodā man pakaļ skanēja rupjības," raibos piedzīvojumus atceras Laura.

Otrajā dienā ceļotājiem mācība rokā, un viņi devušies izlūkot Šarmelšeihas tirdziņus.

"Sākumā bija pavisam bailīgi un dīvaini, ka sauc pakaļ, kliedz, ka esam nepieklājīgi, neienākot viņu veikalā, skrien pakaļ. Sākumā mēģinu kaulēties, it kā sanāk, bet vēlāk saprotu taktiku - sākumā jāuzzina preces vērtība, tad jāizdomā, cik tāda prece varētu reāli maksāt un jāpiedāvā sava cena ar piebildi, ka ja tāda neapmierina, dodos prom. 

Šī metode strādā. Ja tomēr ne, tad ir plāns B - jāiet lēnām no veikala ārā, un tad parasti kliedz pakaļ, ka nosauktā cena tomēr der," pārliecinājusies dziedātāja.

Starp pirmajiem pirkumiem bijusi sfinksas statuja, bet te pārdevējam izdevies pircējus piemānīt - iesaiņota mazāka statuete par nopirkto. Pārtikas veikalā pārdevējs centies notirgot čipsus, stāstot, ka viņam nav sīknaudas, ko izdot, bet, kad manevrs nav izdevies, dikti sadusmojies un nolamājis latviešu ceļotājus.

Ceļojuma laikā Laura pirmo reizi snurkulējusi, kā arī sauļojusies, peldējusies, devusies braucienā ar džipu pa tuksnesi un pirmo reizi mūžās arī izjājusi ar kamieli.

"Tas bija bailīgs piedzīvojums, taču interesants, bet zvērus žēl. Tie neizskatījās ļoti kopti un šķita nelaimīgi," atceras Laura.

Ceļojuma laikā pārliecība par savām kaulēšanās spējām augusi, tomēr tirgotāji Lauru viltībā atkal un atkal pārspējuši - kāds pārdevējs viņai iesvēris mazāk tējas, jo sagrozījis svarus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!