Foto: Privātais arhīvs

Galvenā celmlauze Latvijas fitnesa sfērā, skaistā Karīna Akmens (attēlā), kura nu jau guvusi arī izcilus starptautiskus panākumus, atklāj savu neticamo stāstu. Pirms nieka pieciem gadiem tagadējā fitnesa skaistule bijusi ēšanas traucējumu nomocīta meitene, kurai pat iepirkumu maisiņu nav bijis spēka panest.

Akmens fitnesa stāsts sākas pirms pieciem gadiem, laikā, kad viņa bija nonākusi nebeidzamā un neveselīgā apsēstībā ar tievēšanu. "Svēru 49 kilogramus, bet nekad nebiju ar sevi apmierināta. Man vienmēr likās, ka es esmu par resnu, ka vajag būt mazākai, vieglākai, tievākai.

Tā kā man patīk eksperimentēt, es biju izmēģinājusi visas iespējamās diētas un tievēšanas paņēmienus. Un daudzām diētām arī bija rezultāti, taču es nejutos gandarīta. Man nepatika, ka, lai cik tieva es biju, man likās, ka ķermenis ir mīksts," DELFI Izklaidei savu stāstu atklāj tagad izcilā auguma īpašniece.

Apsēstība ar tievēšanu atsaukusies arī uz Akmens veselību. Diez vai kāds tagad, skatoties uz Akmens fantastiskajiem muskuļiem, varētu iedomāties, ka vēl pirms dažiem gadiem viņai nebija spēka atnest mājās iepirkumu maisiņu un uzkāpt piektajā stāvā.

"Pēdējo tievēšanas gadu es pārgāju uz vegānu uzturu, izmēģināju svaigēšanu, ko nedarīju pilnīgi pareizi. Rezultātā man radās problēmas ar nierēm, bieži ģību. Gada laikā biju nometusi apmēram 15 kilogramus.

Sapratu, ka tā nevar turpināt, un sāku meklēt informāciju. Un, ja tu meklē, tu vienmēr atradīsi," uzskata Akmens. Fitnesa pasaules atklāšana viņai bijis kā milzīgs pārsteigums, īpaši tāpēc, ka izrādījies - viss, kas vajadzīgs veselīgam dzīvesveidam, ir rokas stiepiena attālumā, tepat Latvijā. Meitene kāri sākusi tvert informāciju par fitnesa uzturu un burtiski no nulles sākusi trenēt savu novājināto ķermeni.

"Sāku ar kilogramu smagām hantelītēm vai vingrinājumiem ar savu svaru mājās, skrēju pa mežu, cik nu varēju, jo izturība bija zem nulles. Ķermenis reaģēja ļoti ātri, un jau pusgada laikā es kļuvu par pieciem kilogramiem smagāka, taču tā bija muskuļu masa.

Man ķermenis ļoti ātri kļuva tvirtāks un spēcīgāks, un tikai tad es sāku saprast- es nekad neesmu gribējusi būt tieva, es vienmēr esmu gribējusi būt liesa! Tā ir tik fundamentāli liela atšķirība, kas maina visu," atklāsmi, kas mainīja viņas dzīvi, atceras tagadējā fitnesa skaistule.

Kopš tā laika pagājuši jau pieci gadi, un Akmens ne mirkli nav apstājusies vai atmetusi ar roku iesāktajam.

"Nu jau ir labu laiku varu teikt, ka man patīk dzīvot manā ķermenī. Ir patīkami būt spējīgai skriet sprintus, ir patīkami būt spēcīgai, lokanai, koordinētai. Es dikti izbaudu to, ka man nav ne celulīta, ne tauku uz kājām. Tās ir lielas, taču ļoti stingras, un tas ir tieši tā, kā man pašai patīk," par veselīgo ķermeņa transformāciju priecīga Akmens.

Nu jau viņa kļuvusi par pirmo Latvijas sievieti ar profesionāļa statusu fitnesa sacensībās un pašlaik dzīvo starp Dubaju un ASV. Akmens turpina iedvesmot arī citas sievietes kā sertificēta trenere un uztura konsultante. Viņa uzsver - fitness ir veids kā ikvienai sievietei izveidot tieši tādu ķermeni, kādu viņa pati vēlas.

"Var notievēt, var pielikt liesu masu klāt, var izveidot apaļāku dibenu vai tievākas kājas. Ķermeņa iespējām praktiski nav robežu!

Lai panāktu šo transformāciju, es strādāju no četriem aspektiem. Pirmais ir zinātniski pamatots uzturs - vidēji dienā es uzņemu no 1800 līdz 2500 kalorijām, atkarībā no mana tā brīža mērķa.

Svarcelšana noder, lai izveidotu formīgus, cietus muskuļus, es trenējos piecas līdz sešas reizes nedēļā, treniņi ir stundu, pusotru ilgi.  Tad nāk kardiotreniņi sirds veselībai un tauku dedzināšanai. Īpaši man patīk crosfit stila treniņi, kas ir ārkārtīgi augstas intensitātes un katru reizi ir kā izaicinājums.

Un ceturtais elements ir atpūta- ķermenis nemainīsies, ja tam nebūs laika atjaunoties! Astoņas, deviņas stundas miega un mierīgi nervi strādā kā burvju eliksīrs," veselīgam dzīvesveidam iedvesmo ideālā auguma īpašniece. Viņa uzver arī to, ka cilvēks nedrīkst kļūt apmāts ar savu ķermeni un fitnesu - jāatrod laiku arī citām nodarbēm un hobijiem.

"Cenšos daudz ceļot, apciemot jaunas vietas, ēst skaistos restorānos, lasīt grāmatas, ik pa laikam paķert kādu jaunu hobiju, lai dzīve ir interesanta un lai fitness nenogurdinātu. Es bieži redzu, ka cilvēki "pārdeg", jo pieiet fitnesam fanātiski un it kā aizmirst, ka tas taču nav dzīves mērķis.

Tas ir tikai dzīvesstils, un nav caurām dienām jāsēž sporta tērpā un jāēd negaršīga vista no plastmasas kastītes.  Fitness ir priekš tevis, nevis tu esi priekš fitnesa," svarīgu atziņu atklāj ideālā auguma īpašniece.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!