Foto: Privātais arhīvs
Latvijas pavasaris ir kā radīts ceļojumiem – kamēr pie mums gaisa temperatūra ir ļoti nepastāvīga, citur Eiropā jau var baudīt ziedošus kokus, siltu sauli un citas ekstras. Kā uzsvēris mūziķis Sandis Kiops (attēlā), ceļošana jau sen vairs nav tikai turīgo privilēģija. Mākslinieks atklāj, kā abi ar līgavu Dainu iemanījušies apceļot Eirpou, velti neizdodot naudu, bet izbaudot labāko no katras valsts.

Neiekrist uz akcijām. "Lidmašīnas biļetes parasti pērkam kādu mēnesi vai pusotru iepriekš, bet ir bijis, ka nopērkam arī pēdējā brīdī.

Ja jālido tālāk ar pārsēšanos no vienas lidmašīnas uz otru, parasti uzticamies Rumbo.com, lai mums atrod izdevīgākos piedāvājumus. Nekādas akcijas un siltos piedāvājumus mēs neskatāmies," DELFI Izklaidei atklāj Kiops.

Viņš uzskata, ka akciju piedāvājumi ceļošanas ziņā nav labs variants, jo brauciens jāplāno, vadoties pēc pašu vēlmēm, nevis pielāgojoties akcijām.

Viesnīca – labāk dārgāk, bet centrā. "Parasti viesnīcu rezervējam tad, kad mums ir nopirktas lidojuma biļetes. Vairumā gadījumu dzīvojam trīszvaigžņu viesnīcās un tikai centrā. Labāk ir dzīvot viesnīcā centrā. Priekšrocība ir tā, ka tad jebkurā diennakts laikā tu vari pastaigāties pa centru un izbaudīt pilsētas burvību, nekur tālu nebraucot.

Un uz visām pilsētas galvenajām apskates vietām, protams, visvienkāršāk ir nokļūt no centra," svarīgu aspektu iezīmē ceļotājs.

Ja arī viesnīca centrā būs maķenīt dārgāka, visdrīzāk, ka galu galā izdosies pamatīgi ietaupīt, jo nebūs jāmaksā par transportu līdz centram un visu varēs izstaigāt kājām, nemaz jau nerunājot par ceļojumos tik dārgā laika ietaupīšanu.

Dot priekšroku miteklim ar virtuvīti un iedzert skvēriņā. Izvēloties viesnīcu, mūziķis aicina pievērst uzmanību tam, kas iekļauts piedāvājumā. Nereti apmaksātu brokastu vietā labāk izvēlēties opciju ar viesiem pieejamu virtuvi, kurā sev ātru maltīti varēs pagatavot jebkurā diennakts laikā.

"Tiem, kas grib vairāk vai mazāk ēst kā mājās, iesaku ņemt viesnīcu ar virtuvi, jo tad var gatavot pats un neļauties nekādām gastronomiskām problēmām svešā zemē. Un pats galvenais: neaizmirstiet paņemt līdzi pāris klaipiņus normālas rupjmaizes.

To jūs tālumā no Latvijas diez vai atradīsiet, ja nu vienīgi krievu speciālajos veikalos," padomu par ēšanu dod Kiops.

Viņš iesaka jau pirms ceļojuma internetā noskaidrot, kuri veikalu tīkli jaunajā vietā ir lētākie. "Alkoholu pērciet veikalos un dzeriet skvēriņos, nevis krogos," pamāca mūziķis.

Rēķināties ar lielāku bagāžu atpakaļceļā. "Parasti turpceļā ņemam līdzi divas rokas bagāžas. Lielais profesionālais fotoaparāts, parfimērija, mazliet drēbītes, tas viss mums saiet rokas bagāžās.

Atpakaļ braucot, jau mums ir klāt viena vai divas lielās bagāžas, jo ārzemēs mums patīk arī uztaisīt šopingu. Lielo bagāžu, protams, jau jāpasūta klāt, pērkot aviobiļetes. Savādāk pasūtīt uz vietas lidostā tas nikni dārgi sanāks," vērtīgu padomu dod Kiops.

Ēst ķīniešu krodziņos. "Restorānus ārzemēs parasti izvēlamies spontāni. Redzam skaistu, sakarīgu vietu un dodamies iekšā. Ir, protams, bijis, ka vizuāli ir tik skaisti, bet ēdiens nekāds. Tad jau vairs neko.

Ārzemēs, lai neviltos vietējā ēdienā, vislabāk ir ēst austrumu krodziņos: Ķīnas, Japānas, azerbaidžāņu virtuvē. Man personīgi vislielākā problēma ar normālu paēšanu bija Itālijā.

Gan Milānā, gan Venēcijā normālu ēdienu centrā atrast bija problēmas. Visur tikai picas un miltu ēdieni. Un cenas restorānos un krodziņos arī Milānā ir ļoti augstas. Bet, ja brauc ceļojumā, tad par to jau nedomā, bet vienkārši bauda ceļojumu," pieredzē dalās ceļošanas draugs.

Foto: Privātais arhīvs

Izmantot iespēju ārzemēs izdevīgi iepirkties. Ceļošana var būt pat ļoti izdevīga, ja to apvieno ar iepirkšanos. Zinātājs ārzemēs var iegādāties mantas, kas Latvijā maksā vairākas reizes dārgāk. "Ja gribat labi un par normālām cenām apģērbties, tad drēbes iesaku pirkt tikai ārpus Latvijas. Latvijā drēbēm cenas ir nenormāli mākslīgi sagrieztas uz augšu.

Mēs mājās jau nopirkām otru lielo drēbju skapi, jo savādāk nav vairs kur likt mūsu ceļojumos iegādātās drēbītes. Ja vēlaties iegādāties labas drēbītes par sakarīgām cenām, iesaku doties uz Vāciju, Spāniju vai Īriju," labu padomu dod Kiops.

Nekautrēties baudīt "ekonomiskajā režīmā". "Braucot ceļojumā un dzīvojot ārzemēs, protams, ir labāk paņemt vairāk naudas, nekā mazāk. Lai pēkšņi nebūtu tā, ka kaut kam pietrūkst. Bet cik nu kuram tas budžets ir, tik arī ir. Ārzemēs var tāpat kā pie mums: vai nu dzīvot pa šiko, vai ekonomiskajā režīmā.

Var braukt visur tikai ar taksi, var braukt ar metro. Piemetināšu, ka takši Eiropā maksā krietni dārgāk, nekā pie mums. Var vakariņot labā restorānā, var vienkārši apēst burgeri. Galvenais jau ir izbaudīt ceļojuma prieku un vidi, kurā tu tajā brīdī atrodies.

Pastaigāties pa ielām un izbaudīt pilsētas auru var ikviens, par to naudu neprasa. Personīgi mums ar mīlestību ceļojot patīk komforts, lai nekas netrūktu, lai varam apmeklēt dažādas interesantas vietas, kas vairumā ir par maksu, lai varam iedzert un paēst pilsētu labākajos restorānos krodziņos, uztaisīt šopingu un tajā brīdī naudu neskaitīt.

Parasti viens ceļojums mums diviem ar aviobiļetēm, viesnīcu, ēšanu, dažādu vietu apmeklēšanu un šopingu uz četrām, sešām dienām izmaksā ap 3000 eiro. Mums tas neliekas ne maz, ne daudz.

Un vienmēr jau līdzi ir rezerves naudiņa neparedzētiem izdevumiem," dažādus variantus ceļotājiem atklāj Kiops.

Foto: Privātais arhīvs

Metro un takšu vietā izvēlēties autobusu vai tramvaju. Kā atklāj pieredzējušais ceļotājs, nezinātājam lielu naudu nevajadzīgi var nākties izdot par transportu galamērķī. "Ja tomēr gribas ietaupīt, svarīgi iepriekš labi izpētīt kartē, kā tikt uz vēlamo vietu.

Iesaku, esot pirmo reizi jaunā pilsētā, braukt labāk ar autobusu vai tramvaju, nevis ar metro. Tā jūs labāk iepazīsiet apkārtni un jau pie reizes redzēsiet jauno pilsētu. Pēc tam būs mazāka iespēja apmaldīties. Braucot ar metro ir jau jābūt mazai pieredzei metro izmantošanā," labu padomu dod eksperts.

Neaizmirst par veselību un siltām atmiņām. "Pavisam nopietna lieta pirms dodieties uz Eiropu: izņemiet Eiropas veselības apdrošināšanas karti. Šī karte jums nemaksās neko, bet dos iespēju par velti saņemt pirmo medicīnisko palīdzību un citu medicīnisko aprūpi," vērtīgu padomu dod Kiops.

Viņš vēlas uzsvērt: ja cilvēki nenotrallinās naudu liekās lietās vai alkoholā, ceļojumam sakrāt būs vienkārši.

"Iesaku daudz filmēt un fotografēt ceļojuma laikā, lai pēc tam pie labas dzēriena glāzes var atkal virtuāli atgriezties ceļojuma noskaņā. Es no ceļojumiem vedu mājās krūzītes, tā kā man jau ir izveidojusies krūzīšu kolekcija.

Bet vispār labākais suvenīrs no ārzemēm, kas paliek uz visiem laikiem un ko neviens nevar atņemt, ir skaistās atmiņas. Neskatiet pasauli citu acīm, bet skatiet un izbaudiet savām," ceļotprieku faniem novēl populārais mūziķis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!