Foto: Valsts policija

Svētdien, 21. aprīlī, visiem sestdien aizturētajiem skinhedu subkultūras pārstāvjiem piemērots drošības līdzeklis – apcietinājums, portālu "Delfi" informēja Valsts policijā.

Viens no viņiem ir nepilngadīgs, dzimis 2007. gadā.

Kopējo sestdien aizturēto un svētdien apcietināto personu skaitu policijā portālam "Delfi" nekonkretizēja.

Uzsāktajos kriminālprocesos turpinās pirmstiesas izmeklēšana ciešā sadarbībā ar Valsts drošības dienestu, akcentē policijā.

Jau ziņots, ka sestdien aizturētās personas tiek turētas aizdomās par nacistiskās Vācijas genocīda, noziegumu pret cilvēci, noziegumu pret mieru vai kara nozieguma publisku slavināšanu, kā arī par tādu darbību veikšanu, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu.

Valsts policijā informē, ka Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldē 2024. gadā uzsākti divi kriminālprocesi.

Viens kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 74.1 panta otrās daļas, proti, par to, ka divi skinhedu subkultūras pārstāvji nodarīja miesas bojājumus vīrietim, kā arī pielietojot vardarbību lika vīrietim publiski slavināt nacistiskās Vācijas īstenotā genocīda diktatoru Ādolfu Hitleru, un lika vīrietim publiski veikt nacistu sveicienu, proti, pacelt roku 45 grādu leņķī ar iztaisnotu plaukstu un teikt: "Lai slava Ādolfam Hitleram!" Minētās darbības tika nofilmētas ar mobilo telefonu, pēc kā ievietotas interneta vidē.

Otrs kriminālprocess uzsākts pēc Krimināllikuma 78. panta otrās daļas un Krimināllikuma 150. panta trešās daļas, proti, par to, ka cits skinhedu subkultūras pārstāvis, izmantojot sociālo mediju platformas, vairākas reizes veicis tādās darbības, kas vērstas uz rasu naida izraisīšanu, kā arī par to, ka skinhedu subkultūras piederīgais, pielietojot vardarbību un draudus pret panku subkultūras pārstāvi, izdarīja darbību, kas vērsta uz nesaticības izraisīšanu, ja ar to radīts būtisks kaitējums.

Minētās darbības pēc skinheda subkultūras pārstāvja uzdevuma filmēja ar mobilo telefonu viņa draudzene, pēc kā šis video tika ievietots sociālo mediju platformās.

Policijā atgādina, ka skūtgalvji jeb skinhedi, saīsinājumā arī vienkārši skini, ir subkultūra. Subkultūra ir samērā pastāvīga garīgo un materiālo vērtību sistēma kādas kultūras ietvaros, kas dažkārt izveidojusies kā pretnostatījums sabiedrības valdošajai kultūrai un ko vairākums uzskata par mazvērtīgāku vai par kaitīgu.

Subkultūras sekotāji savu piederību parasti apliecina ar noteiktu stilu – apģērbā, uzvedībā un valodā. Skinhedu subkultūra iedalās sīkākos virzienos, kas atšķiras pēc saviem uzskatiem par atsevišķam tēmām.

NS skinhedu pārstāvji piekopj nacionālsociālistisko ideoloģiju (neonacismu), un tas ir viens no skinhedu subkultūras virzieniem.

NS skinhedu īpašais kults veidojas ap Ādolfa Hitlera personību un dažiem citiem nacionālsociālistiskās kustības līderiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!