Foto: Privātais arhīvs

Bitcoin (BTC) ieguves samazināšana uz pusi ("Halving") notiek reizi četros gados. Tas ir ciklisks un visu kripto nozari ietekmējošs notikums, kā rezultātā Bitcoin ieguvējiem jeb tā dēvētajiem racējiem uz pusi tiek samazināta atlīdzība par katra jauna bloka ieguvi. Tas nozīmē, ka reizi četros gados uz pusi samazinās jaunu BTC nonākšana vispārējā apritē.

Bitcoin ir fiksēta apjoma aktīvs, un tā maksimālais daudzums nevar pārsniegt 21 miljonus BTC. Samazinot šāda ierobežota aktīva ieguvi par 50%, ekonomiski pamatots un loģisks iznākums ir cenas kāpums pat tajā gadījumā, ja pieprasījums nepalielinās, bet saglabājas iepriekšējā līmenī. Ieguves samazināšana rada šī resursa iztrūkumu un nostiprina Bitcoin kā digitālā zelta pozīcijas.

Vēsturiski pozitīvais tirgus noskaņojums saistībā ar Bitcoin ieguves samazināšanu uz pusi vienmēr ir bijis saistīts ar lielām cenas svārstībām, jo daudzi investori prognozē ievērojamu BTC cenas pieaugumu. Tomēr jārēķinās, ka tālākais cenas izaugsmes potenciāls ir atkarīgs gan no vispārējā tirgus noskaņojuma, gan tādiem faktoriem kā normatīvās vides prasības un kriptovalūtu plašāka ieviešana apritē. Piemēram, Bitcoin ETF apstiprināšana ir nodrošinājusi BTC iegādes iespējas jauniem tirgus dalībniekiem, radot ievērojamu papildu pieprasījumu pēc šī aktīva. Tostarp jaunie ETF ir nodrošinājuši papildu Bitcoin pieprasījumu vairāk nekā 6,7 miljardu ASV dolāru apmērā, radot intrigu ap to, kā šis pieprasījums attīstīsies, tuvojoties Bitcoin ieguves samazināšanai.

Vēsturiski, pēc katra ieguves samazinājuma, Bitcoin turpmākos sešus mēnešus vienmēr ir piedzīvojis ievērojamu cenas kāpumu. Samazinājās piedāvājums, bet palielinājās pieprasījums, palielinot arī kriptovalūtu vērtību. Lai arī pagātnes sniegums nav garantija nākotnes rezultātiem, tomēr vēsturiskās tendences ļauj izteikt nākotnes prognozes par ieguves samazinājuma tālāko ietekmi uz Bitcoin cenas dinamiku.

Vēsturiskā cenas pieauguma tendence

Nr. 1 BTC ieguves samazināšana uz pusi – 2012. gada 28. novembris

- Samazinājuma dienā Bitcoin cena bija aptuveni 12 ASV dolāri, bet jau pēc sešiem mēnešiem tā bija ievērojami pieaugusi, sasniedzot 130 ASV dolārus.

Nr. 2 BTC ieguves samazināšana uz pusi – 2016. gada 9. jūlijs

- Samazinājuma dienā Bitkoina cena bija aptuveni 660 ASV dolāri, bet 2017. gada 9. janvārī cena jau bija pieaugusi līdz 900 ASV dolāriem.

Nr. 3 BTC ieguves samazināšana uz pusi — 2020. gada 11. maijs

- Samazinājuma dienā Bitcoin cena bija 8600 ASV dolāri, bet sešu mēnešu laikā tā pārsniedza jau 15 700 ASV dolārus.

Jāatzīmē arī tāds interesants fakts, ka Bitcoin visu laiku augstāko cenas līmeni katrā četru gadu periodā sasniedz vidusposmā starp ieguves samazināšanas notikumiem. 2020.–2024. gada ciklā BTC visu laiku augstāko cenas līmeni sasniedza 2022. gada oktobrī, kad Bitcoin pārsniedza 66 000 ASV dolāru slieksni.

Ieguves samazināšanas ietekme uz Bitcoin "racējiem"

Samazinoties ieguves apjomam, dubultojas BTC ieguves izmaksas par vienu monētu, kas var novest pie tā, ka daļa Bitcoin "racēju", kuriem ir mazāk efektīva darbība vai augstākas darbības izmaksas, aiziet no tirgus.

No vienas puses, tas var īslaicīgi ietekmēt tīkla apstrādes iespējas. Bet no otras puses, iespējama tirgus konsolidācija, daļai ieguves uzņēmumu apvienojoties vai arī lielākajiem BTC ieguves uzņēmumiem pārņemot mazākos konkurentus. Tādejādi samazinātos Bitcoin ieguvēju skaits, bet saglabātos līdzšinējie BTC ieguves apjomi.

Iepriekš Bitcoin tīkls jau ir parādījis noturību šādu pārmaiņu brīžos. Pie tam Bitcoin ieguves tehnoloģijas un stratēģijas pastāvīgi attīstās, mazinot ieguves līdzdalības samazinājuma riskus. Savukārt BTC ieguves kompānijām kripto ekosistēmas ietvaros pastāv arī dažādas citas alternatīvas ieņēmumu gūšanas iespējas, piemēram, iespēja pievērsties citu kriptovalūtu ieguvei.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!