Foto: AP/Scanpix/LETA
Leģendārās aktrises Merilinas Monro dzīvi un nāvi apvij daudzi noslēpumi, un visnotaļ intriģējošs stāsts ir arī par to, kā viņa tika pie sava skatuves vārda un no Normas Džīnas Mortensones kļuva par sinonīmu vārdu savienojumam "blondais sekssimbols".

1946. gada 24. augustā Merilina Monro noslēdza līgumu ar "20th Century Fox". Mēnesi pirms tam viņa provēs piedalījās ar savu īsto vārdu Norma Džīna Dohertija – tolaik viņa vēl nebija paguvusi izšķirties no sava pirmā vīra Džeimsa Dohertija.

Pieņemt Merilinas Monro vārdu aktrisei ieteicis "20th Century Fox" studijas izpilddirektors Bens Lions, vēsta izdevums "Time". To apliecina foto, kas šomēnes Losandželosā izstādīts publiskai apskatei aktrisei veltītā izstādē, bet jau rudenī nonāks izsolē.

Fotogrāfijā, kas tapusi laikā, kad tika uzņemta filma "The Seven Year Itch" ("Septītā gada drudzis"), Monro iemūžināta kopā ar Lionu. Momentuzņēmums bijis dāvinājums, kuru pati aktrise arī parakstījusi ar pateicības vārdiem vīrietim, kurš ielika pamatus viņas karjerai.

"Dārgais Ben, tu mani atradi, devi man vārdu un ticēji man, kad neviens cits neticēja. Mana mūžīgā pateicība un mīlestība," vēstījusi Monro.

Šī ir viena no ikoniskākajām un svarīgākajām fotogrāfijām Holivudā, vēsta izdevums, jo tā beidzot kliedē daudzos mītus par to, kā aktrise tikusi pie sava vārda, un apstiprina vienu konkrētu versiju. Ārzemju mediji ziņo, ka bildes cena izsolē varētu pārsniegt 100 tūkstošus ASV dolāru.

Amerikāņu biogrāfs Donalds Spoto izpētījis, ka Lions nācis klajā ar vārdu Merilina, jo jauniņā aktrise viņam atgādinājusi Brodvejas mūziklu zvaigzni Merilinu Milleri, ar kuru viņam bijušas ļoti siltas attiecības. Kas interesanti, abu sieviešu dzīves iegrozījās diezgan līdzīgi – abas privātajā dzīvē piedzīvoja dažādas vilšanās, tostarp arī neveiksmīgas laulības, un abas pāragri devās aizsaulē.

Savukārt pieņemt uzvārdu Monro studijas izpilddirektoram iesacījusies pati Norma Džīna, kura piedzima kā Mortensone, bet vēlāk tika nokristīta par Beikeri. Uzvārds Monro bija radu rakstos no viņas mammas puses.

Tiesa, pirms pieņemts lēmums par vārdu Merilina Monro, izskanējušas arī citas versijas. Kā ziņo "Time", 1946. gadā rakstītā vēstulē kādam tuvam cilvēkam Norma Džīna atklājusi, ka izskatītas arī tādas versijas kā Klēra Normena, Meredita un Kerola Linda.

Aptuveni desmit gadus Merilina Monro bija tikai aktrises skatuves vārds, līdz 1956. gada 23. februārī viņa šo vārdu pieņēma arī oficiāli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!