Foto: F64

Sestdien, 1. februārī, populārākie un iemīļotākie pašmāju mūziķi pulcēsies Daugavpilī, kur tiks aizvadīta Latvijas Radio 2 (LR2) rīkotās ikgadējās popa un roka dziesmu aptaujas "Muzikālā banka" fināla apbalvošanas ceremonija. Šoreiz pasākums solās būt īpašs, jo šis ir aptaujas 20. jubilejas gads.

23. janvārī noslēdzās klausītaju balsojums, kurā sacentās 15 aizvadītā gada iemīļotākās latviešu dziesmas. Visas kompozīcijas, ar kurām var iepazīties šeit, izskanēs finālšovā Daugavpilī, un ceremonijas izskaņā taps zināms pērnā gada vērtīgākais pašmāju hits.

Finālā redzēsim un dzirdēsim daudzus zināmus māksliniekus – Aiju Andrejevu, Donu, "Prāta vētru", "Instrumentus", Ivo Fominu, Aminatu, Intaru Busuli, "Singapūras satīnu", "Musiqq" un daudzus citus iemīļotus mūziķus.

Jau tradicionāli fināla balsojuma rezultātus proporcionāli 50:50 nosaka klausītāju balsojuma un ekspertu vērtējuma kopsumma. Visi aptaujas "Muzikālā banka 2019" finālisti saņems mākslinieka Armanda Jēkabsona darinātās piemiņas veltes.

LR2 veidotajā radio šovā jau 20 gadus tiek noteiktas klausītāju iecienītākās pašmāju dziesmas. Gadu tūkstošu mijas pirmajā "Muzikālajā bankā" triumfēja Gunārs Kalniņš – par 2000. gada vērtīgāko skaņdarbu tika atzīta "Baltā dziesma".

Gadu vēlāk aptaujā triumfēja "Prāta vētra" ar "Spogulīt, spogulīt", savukārt pēc tam tika sumināts Lauris Reiniks un viņa kompozīcija "Sirds sadeg neparasti". Mūziķis balvā saņēma motorolleri. Abi šie gadi spilgti apliecināja – balādes latviešiem jo īpaši iet pie sirds. Interesanti, ka tolaik uzvarētāju klausītāji noteica ar telefonbalsojumu un aptaujas anketām

Nākamajos trīs gados attiecīgā secībā triumfēja grupas – "Z-Scars" ar "Tu tuvojies sev", "re:public" ar dziesmu "Strēlniece" , bet "Borowa MC" ar skaņdarbu "Vysskaistuokai meitinai" ieguva 2005. gada vērtīgākās dziesmas titulu.

2006. gadā aptauja nenotika, bet gadu vēlāk tās atgriezās ēterā, un par 2007. gada vērtīgāko kompozīciju tika atzīta "Cacao" dziesma "Ripoja akmens". Šīs muzikālās apvienības priekšgalā bija dziedātājs Andris Ērglis. Savukārt par 2008. gada iemīļotāko kompozīciju kļuva Intara Busuļa "Brīvdiena", bet 2009. gada vērtīgākās dziesmas tituls pieder grupas "Musiqq" hitam "Abrakadabra". Tobrīd arī sākās grupas ceļš uz panākumiem un pašmāju mūzikas topu virsotnēm.

2010. gada aptaujā triumfēja tobrīd pavisam jauniņais dziedātājs Nikolajs Puzikovs, kurš klausītāju sirdis aizkustināja ar dziesmu "Dievs tevi mīl", bet nākamajā gadā aptaujas līderi bija Aija Andrejeva un "Otra puse" ar kompozīciju "Ave Pali".

Pēc tam trīs gadus pēc kārtas aptaujā triumfēja Dons – vispirms ar dziesmu "Signāls", gadu vēlāk ar skaņdarbu "Pēdējā vēstule", bet 2014. gada vērtīgākās dziesmas titulu ieguva "Pāriet bailes".

Par 2015. gada vērtīgāko dziesmu tika atzīta "Prāta vētras" kompozīcija "Ziemu apēst", bet gadu vēlāk klausītājus sajūsmināja šīs pašas grupas kopdarbs ar "Musiqq" – dziesma "Debesis iekrita tevī".

2017. gada vērtīgākās dziesmas tituls pieder Intara Busuļa gabalam "Nākamā pietura – depo", savukārt pērn janvārī par 2018. gada vērtīgāko dziesmu tika pasludināta "Prāta vētras" kompozīcija "Ogles".

Aptaujas fināla apbalvošanas ceremonija kopš tās pirmsākumiem norisinājās Ventspilī, bet 2017. un 2018. gadā rezultāti tika izziņoti Latvijas Radio ēterā. Pērn "Muzikālā banka" pirmoreiz notika Daugavpilī.

Jau ziņots, ka "Muzikālā banka 2019" finālšovs notiks 1. februārī plkst 19.00 Daugavpils olimpiskajā centrā. Tiešraidē finālšovu varēs dzirdēt LR2 un redzēt LTV1 kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!