Foto: AFP/Scanpix/LETA
Popmūzikas ikonas Maikla Džeksona ģimene iztiesājusi 100 miljonu ASV dolāru no kompānijas "HBO", kura 2019. gadā izveidoja dokumentālo filmu "Leaving Neverland" ("Pametot Nekurzemi"), kas vēstīja par iespējamu mūziķa seksuālo vardarbību pret diviem zēniem.

Maikla Džeksona ģimene uzvarējusi filmu veidošanas kompāniju apelācijas tiesā, un "HBO" nāksies Džeksona mantiniekiem samaksāt 100 miljonus ASV dolāru, ziņo medijs "Variety".

Ģimene atsaucās uz faktu, ka 1992. gadā Maikls Džeksons ar telekanālu "HBO" parakstīja līgumu, kas paredzēja 27 gadu garumā neveidot neslavu ceļošus materiālus par mūziķi, viņa ģimenes locekļiem un darbiniekiem, un vairākas tiesas lēma, ka šis līgums joprojām ir spēkā. "HBO" uzskatīja, ka senā klauzula nevar attiekties uz centieniem apklusināt seksuālas vardarbības upurus.

2019. gadā zemākas instances tiesa ļāva Džeksona mantiniekiem iesniegt pieteikumu šķīrējtiesā, "HBO" to pārsūdzēja, bet apelācijas tiesa trīs tiesnešu sastāvā atstāja spēkā iepriekšējo lēmumu.

Dokumentālā filma "Pametot Nekurzemi" vēsta par šobrīd 38 un 42 gadu veciem vīriešiem, kuri bērnībā draudzējās ar popzvaigzni, mitinājās un izklaidējās Džeksona rančo, taču pieauguši saprata, ka bijuši seksuālās varmācības upuri.

Džeimss Safečuks ar Džeksonu iepazinās "Pepsi" reklāmas filmēšanā, bet Veids Robsons pie mūziķa tika uzaicināts pēc uzvaras bērnu dejošanas konkursā.

Filma vēsta, ka Robsonam bija septiņi gadi, kad Džeksons viņu izmantojis savam priekam, bet Safečukam desmit gadu. Viņi bijuši starp vairākiem citiem bērniem, kuri dažkārt kopā ar saviem vecākiem uzturējās Nekurzemes rančo, taču bērni nakšņojuši atsevišķā guļamistabā kopā ar Maiklu.

Pēc filmas parādīšanās Džeksona fani rīkoja vairākas protesta akcijas, aizstāvot mūziķi pret apsūdzībām pedofīlijā. Aktīvisti uzskatīja, ka filmas varoņi, nu jau pieauguši vīrieši, vēlējušies uz mirušā mākslinieka rēķina celt savu popularitāti. Robsons un Safečuks viesojās arī pie ietekmīgās Opras Vinfrijas. Raidījumā Vinfrija pieļāva, ka filma varētu būt balstīta uz patiesiem notikumiem, taču publiski Džeksonu nevainoja seksuālā vardarbībā.

Kā zināms, Maikls Džeksons devās mūžībā 2009. gada jūnijā Losandželosā. Sirds apstāšanos izraisīja medikamentu sajaukums, ko viņam bija injicējis mūziķa personīgais ārsts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!