Foto: VidaPress/AFP/Scanpix/LETA
1991. gadā viens no Holivudas lielākajiem pārsteigumiem bija kriminālfilma "Telma un Luīze" ("Thelma and Louise"), kas abu galveno varoņu atveidotājām – Džīnai Deivisai (65) un Sjūzenai Sarandonai (75) – ļāva sasniegt jaunas karjeras virsotnes. 30 gadus vēlāk aktrises ir atkal satikušās, lai atminētos atsevišķas sabiedrības daļas šokējošo filmas pieņemšanu, kā arī toreizējās cerības, ka šī kinolente aizsāks jaunu tendenci – veidot vairāk filmu ar sievietēm galvenajās lomās.

Par godu filmas 30. dzimšanas dienai aktrises apmeklēja īpašu pasākumu, kurā arī atklāti runāja par un ap filmu – gan toreiz, gan arī šodienas kontekstā.

Kad filma iznāca uz lielajiem ekrāniem, mediji prognozēja, ka "turpmāk būs ārkārtīgi daudz filmu ar sievietēm galvenajās lomās, par sievietēm, sieviešu "road" kinolentes, vienalga," reiz "The Hollywood Reporter" sacījusi Deivisa.

"Un es domāju – tagad apsēdīsimies un gaidīsim, kā tā lielā maģija notiks," viņa atklājusi, ar vilšanos piebilstot, ka mēs aizvien vēl gaidām. "Tā pa īstam tas nekad arī nenotika. Šķiet, katrus piecus gadus iznāk kāds liels grāvējs ar sievieti galvenajā lomā, un visi saka: "Nu, tagad gan noteikti kaut kas mainīsies." Un tas ir ļoti sāpīgi."

Ridlija Skola kinolente uzreiz pēc iznākšanas varēja lepoties gan ar iespaidīgajiem kases ieņēmumiem, gan arī pozitīvajām kritiķu atsauksmēm. Tā savā kontā ieguvusi arī vienu "Oskaru", toreiz tiekot balvai nominēta sešās kategorijās. Savukārt aktrises pēc milzīgajiem panākumiem turpināja veiksmīgi soļot pa karjeras taciņām un savā kontā krāt vienu atzinību pēc nākamās.

Daudzi "Telmu un Luīzi" uztvēra kā filmu industrijas feminisma "himnu", kas kļuvusi arī par "road films" žanra klasiku. Tā stāsta par mājsaimnieci Telmu un oficianti Luīzi, kura pierunā draudzeni ar viņu kopā doties spontānā "roudtripā". Vairāku neveiksmīgu sakritību rezultātā viņas nonāk lielās nepatikšanās ar likumu. Pēc tam, kad Luīze nošauj kādu vīrieti, kurš bārā cenšas seksuāli izmantot Telmu, sievietes nolemj bēgt uz Meksiku, pamazām saprotot, ka vecajā dzīvē viņas nemaz vairs negrib atgriezties.

Starp citu, šī bija viena no pirmajām Holivudas filmām ar zelta puisēna Breda Pita piedalīšanos, kas atnesa viņam ievērojamāku atpazīstamību. Viņš atveidoja izskatīgo stopētāju, kuru Telma un Luīze sastop savā ceļā.

Šī kinolente, kurā Telma un Luīze atveidotas kā bezbailīgas, patstāvīgas sievietes, kuras draudzības dēļ gatavas uz visu, ieguva milzīgu popularitāti. Daudzi to slavēja, jo uzskatīja – šis bijis solis, kas mainīs skatu uz sievietēm Holivudā. Neskatoties uz to, atsevišķi kritiķi – vīrieši – filmā saskatīja tieši uz vīriešiem vērstu vardarbību. "Es pilnībā saprotu, ka mēs ienācām teritorijā, kurā iepriekš grožus turēja gaišas ādas krāsas heteroseksuāli vīrieši," norādījusi Saradona. Toreiz vīrieši jutušies aizskarti un pārmetuši filmas veidotājiem slepkavību, pašnāvību un līdzīgu aspektu slavināšanu. "Tas nešķita nekas liels. Tas vienkārši šķita ļoti neierasti, ka varētu būt sieviete, ar kuru filmā esat tik labas draudzenes."

Tāpat Deivisa arī runājusi par to, kā filma iedvesmojusi citas sievietes – viņu atsauksmes un reakcijas nelīdzinājies nekam, kas iepriekš redzēts. Aktrise piebildusi, ka šī situācija lika apzināties – cik maz gan pasaulē ir kinolenšu ar sievietēm galvenajās lomās, pēc kuru noskatīšanās sievietes var justies spēcīgākas. "Tas lika man turpmāk vienmēr piedomāt pie tā, ko sievietes, kas sēž auditorijā, domā par manu varoni," tā Deivisa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!